Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

16 Φεβρουαρίου 1964, ο δεύτερος γύρος. Η Ενωση Κέντρου οδεύει προς τον θρίαμβο. Μόνο με ανέντιμα πολιτικά μέσα μπορεί να ανακοπεί η πορεία. Επιστρατεύονται εργολάβοι, βιομήχανοι και αεριτζήδες που είχαν πλουτίσει στην οκταετία. Και ένα πρωινό εμφανίζονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους σαράφηδες και αγοράζουν ομαδικά χρυσές λίρες. Τους ακολουθούν και κάποιοι αφελείς πολίτες… 
Το σκηνικό όμως έχει στηθεί!
Αψογη η οργάνωση του σχεδίου τρομοκράτησης των πολιτών. Εκατοντάδες χιλιάδες φέιγ βολάν σκορπίζονται σε όλη την Ελλάδα με φωτογραφία της δραχμής και το σύνθημα: Αυτή η δραχμή είναι δική σου- Μην αφήσεις τον Γεώργιο Παπανδρέου να σου την πάρει. Εχει και παραλλαγή- για ποικιλία- το δεύτερο μέρος: Μην αφήσεις τον Παπανδρέου να την τινάξει στον αέρα.
Στις 16 Φε­βρουα­ρίου 1964 η Ένωση Κέ­ντρου κέρ­δι­σε τις ε­κλο­γές με πο­σο­στό 53%. Η Ε­ΡΕ, το πα­λά­τι, ο στρα­τός, η α­στυ­νο­μία, η πρε­σβεία των Η­ΠΑ, η CIA και το ΝΑ­ΤΟ και οι­κο­νο­μι­κοί πα­ρά­γο­ντες, θεω­ρώ­ντας ό­τι η κυ­βέρ­νη­ση Πα­παν­δρέ­ου α­πο­τε­λεί πα­ρέν­θε­ση, ε­πέν­δυ­σαν στην τα­κτι­κή του φό­βου, ό­πως και σή­με­ρα η ΝΔ: «αυ­τή η δραχ­μή εί­ναι δι­κή σου, μην α­φή­σεις τον Πα­παν­δρέ­ου να στην πά­ρει», στην κα­τάρ­ρευ­ση της οι­κο­νο­μίας, στην χρε­ο­κο­πία και στον κομ­μου­νι­στι­κό κίν­δυ­νο. Το 1961 εί­χε προ­η­γη­θεί το σχέ­διο βίας και νο­θείας «Πε­ρι­κλής» και η δο­λο­φο­νία του Λα­μπρά­κη.
Ο Γ. Πα­παν­δρέ­ου προ­χώ­ρη­σε σε δη­μο­κρα­τι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις,
αλ­λά ή­ταν φα­νε­ρό πως εί­χε την κυ­βέρ­νη­ση και ό­χι την ε­ξου­σία, και δεν πή­ρε σχε­δόν κα­νέ­να μέ­τρο για να αλ­λά­ξει τις δο­μές του στρα­τού που λει­τουρ­γού­σε κά­τω α­πό το πα­ρα­κρά­τος του Ι­ΔΕ­Α α­πό το 1945. Ο Πα­παν­δρέ­ου διό­ρι­σε υ­πουρ­γό Άμυ­νας τον Γα­ρου­φαλ­λιά και αρ­χη­γό του στρα­τού τον Γεν­νη­μα­τά, με υ­πό­δει­ξη του πα­λα­τιού και των ξέ­νων κέ­ντρων ε­ξου­σίας.
Από την πρώ­τη στιγ­μή της α­νό­δου της Ένω­σης Κέ­ντρου, οι Η­ΠΑ γνώ­ρι­ζαν ό­τι η ε­ξω­τε­ρι­κή και η ε­σω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή της Ελλά­δας δεν θα ή­ταν ό­πως ή­ταν α­πό το 1947. «Κά­νου­με ό,τι θέ­λου­με, μπο­ρού­με να κά­νου­με ό,τι θέ­λου­με και τί­πο­τα δεν μας στα­μα­τά», δή­λω­ση αμε­ρι­κα­νού σταθ­μάρ­χη το 1961 στον Ανδρέα Πα­παν­δρέ­ου.

Ο δε­ξιός Τύ­πος
Δε­ξιές ε­φη­με­ρί­δες (Βρα­δι­νή, Ελεύ­θε­ρος Τύ­πος, Ημέ­ρα, Ακρό­πο­λις, Κα­θη­με­ρι­νή) α­πό την ά­νο­δο της Ένω­σης Κέ­ντρου το 1964 συμ­με­τεί­χαν στο σχέ­διο α­να­τρο­πής: η κυ­βέρ­νη­ση Πα­παν­δρέ­ου – Κε­ρέν­σκι δια­λύει την ελ­λη­νι­κή ΚΥ­Π, δια­λύε­ται και κομ­μα­τι­κο­ποιεί­ται το στρά­τευ­μα, η Ελλά­δα ξέ­φρα­γο α­μπέ­λι, οι λα­μπρά­κισ­σες με τις μαύ­ρες κάλ­τσες έ­χουν ει­σχω­ρή­σει στο στρά­τευ­μα, οι χω­ρο­φύ­λα­κες έ­χουν κλει­στεί στα σπί­τια τους και κυ­κλο­φο­ρούν φή­μες για πρα­ξι­κό­πη­μα του Ι­ΔΕ­Α, κα­τη­γο­ρώ­ντας και τον Ανδρέα Πα­παν­δρέ­ου ως α­νεύ­θυ­νο, ε­πι­πό­λαιο, ως κρυ­πτο­κομ­μου­νι­στή, ψεύ­τη, ε­πι­κίν­δυ­νο, ό­τι φο­ρά­ει ζι­βά­γκο και ό­χι γρα­βά­τα κ.α.
Ο Πα­πα­δό­που­λος κά­νει το ψευ­δο­σα­μπο­τά­ζ του Έβρου ρί­χνο­ντας ζά­χα­ρη σε ταν­κς και ε­νο­χο­ποιώ­ντας α­ρι­στε­ρούς φα­ντά­ρους με φο­βε­ρά βα­σα­νι­στή­ρια. Όλοι γνώ­ρι­ζαν ό­τι ή­ταν έρ­γο του Πα­πα­δό­που­λου και ό­τι προ­ε­τοί­μα­ζαν πρα­ξι­κό­πη­μα, α­να­γκά­ζο­ντας τον Ηλία Ηλιού μέ­σα στη Βου­λή να κα­ταγ­γεί­λει προ­φη­τι­κά με τη σο­φία του: «ο Πα­πα­δό­που­λος μια μέ­ρα θα μας δέ­σει».
Ο μοι­ραίος Π. Κα­νελ­λό­που­λος σε συ­γκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Κλαυθ­μώ­νος, δί­νο­ντας κά­λυ­ψη σ’ ό­λες αυ­τές τις ψεύ­τι­κες πλη­ρο­φο­ρίες, ε­κραύ­γα­ζε: «να φύ­γει η κυ­βέρ­νη­ση των Λα­μπρά­κη­δων», «ο Πα­παν­δρέ­ου εί­ναι ε­θνι­κός κίν­δυ­νος», «κό­πη­κε η ε­θνι­κή α­να­πνοή του στρα­τού», «η ύ­παρ­ξις και το κύ­ρος του κρά­τους έ­χουν μη­δε­νι­σθεί», «οι χω­ρο­φύ­λα­κες κρύ­πτο­νται και υ­φί­στα­νται εκ­βια­σμούς». Ζή­τη­σε α­πό τους βου­λευ­τές της Ένω­σης Κέ­ντρου να α­να­τρέ­ψουν τον Πα­παν­δρέ­ου και ό­τι θα στη­ρί­ξει μια τέ­τοια κυ­βέρ­νη­ση α­πο­στα­τών.
Οι ε­φη­με­ρί­δες της δε­ξιάς άρ­χι­σαν να δη­μο­σιεύουν μυ­στι­κές πλη­ρο­φο­ρίες και α­στυ­νο­μι­κές εκ­θέ­σεις «για κομ­μου­νι­στι­κό κίν­δυ­νο» και γε­λοίες πλη­ρο­φο­ρίες ό­τι οι κομ­μου­νι­στές συ­γκε­ντρώ­νουν ό­πλα για να κα­τα­λά­βουν την ε­ξου­σία, που φυ­σι­κά πο­τέ δεν βρέ­θη­καν. Σε λί­γους μή­νες ξέ­σπα­σε το σκάν­δα­λο «Ασπί­δα», με την κα­ταγ­γε­λία της Βρα­δι­νής ό­τι πο­λι­τι­κός αρ­χη­γός της ορ­γά­νω­σης ή­ταν ο Ανδρέ­ας Πα­παν­δρέ­ου.
Η Κύ­προς
Οι Η­ΠΑ προ­σπά­θη­σαν να ε­πι­βά­λουν να­τοϊκή λύ­ση δι­χο­τό­μη­σης στην Κύ­προ, α­να­κοι­νώ­νο­ντας το σχέ­διο Άτσε­σον και α­πει­λώ­ντας την Ελλά­δα ό­τι δεν θα ε­μπο­δί­σουν την Τουρ­κία σε πε­ρί­πτω­ση ε­πί­θε­σης κα­τά της Ελλά­δος. Η Ελλά­δα και η Κύ­προς δεν δέ­χτη­καν το σχέ­διο που προέ­βλε­πε τούρ­κι­κη και αγγλι­κή βά­ση στην Κύ­προ, δη­λα­δή δι­χο­τό­μη­ση, πα­ρα­χώ­ρη­ση του Κα­στε­λό­ρι­ζου στην Τουρ­κία και Ένω­ση της Κύ­πρου με την Ελλά­δα. Ο πρό­ε­δρος Τζόν­σον στην άρ­νη­ση της Ελλά­δας και της Κύ­πρου για το σχέ­διο Άτσε­σον δή­λω­σε: «γα­μώ το Σύ­νταγ­μά σας, τη Βου­λή και τη Δη­μο­κρα­τία σας» και ό­τι «εί­ναι λί­γα τα ψω­μιά σας».
Στις 15 Ιου­λίου 1967 ο Γ. Πα­παν­δρέ­ου υ­πο­χρεώ­νε­ται σε πα­ραί­τη­ση α­πό το βα­σι­λιά και αρ­χί­ζει η σα­λα­μο­ποίη­ση και ο τε­μα­χι­σμός της Ένω­σης Κε­ντρώω­ν, με πρω­τα­γω­νι­στές τον Νό­βα, Τσι­ρι­μώ­κο, Στε­φα­νό­που­λο και Μη­τσο­τά­κη, που δή­λω­σε αρ­γό­τε­ρα «εγώ α­νέ­τρε­ψα τον Γ. Πα­παν­δρέ­ου» σε συ­νερ­γα­σία με το πα­λά­τι, τη CIA, τον α­με­ρι­κα­νό σταθ­μάρ­χη στην Αθή­να, το στρα­τό, την αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία, το ΝΑ­ΤΟ, την αστυ­νο­μία και τους α­πο­στά­τες με την κά­λυ­ψη και της Ε­ΡΕ: Αλα­μα­νής, Απο­στο­λά­κος, Βερ­νί­κος, Γα­ρου­φα­λιάς, Ζαΐμης, Κο­θρής, Λου­λα­κά­κης, Μα­ρής, Με­λάς, Μπα­κα­τσέ­λος, Πα­πα­σπύ­ρου, Στε­φα­νά­κης, Τού­μπας, Τσου­δε­ρός κ.α.
Ο λαός α­ντέ­δρα­σε με συ­γκε­ντρώ­σεις πρω­το­φα­νείς. Έμει­ναν στην ι­στο­ρία τα συν­θή­μα­τα «1-1-4», «Δη­μο­κρα­τία», «Δεν σε θέ­λει ο λαός, πά­ρε τη μά­να σου» και «Εμπρός έ­ξω η γκε­στα­μπί­τισ­σα (Φρει­δε­ρί­κη)», «Ποιος κυ­βερ­νά τη χώ­ρα, το πα­λά­τι ή ο λαός;», «Προ­δό­τη Μη­τσο­τά­κη». Έφτα­σαν το έ­να ε­κα­τομ­μύ­ριο με σο­βα­ρά ε­πει­σό­δια (δο­λο­φο­νία Πέ­τρου­λα κ.ά.), αλ­λά και με­γά­λες κα­τα­στρο­φές α­πό το πα­ρα­κρά­τος, ό­πως α­πε­δείχ­θη στη συ­νέ­χεια για να προ­ε­τοι­μά­σουν το πα­ρα­κρα­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα της 21ης Απρι­λίου 1967. Ακο­λού­θη­σαν 7 χρό­νια βα­σα­νι­στή­ρια, φυ­λα­κές, ε­ξο­ρίες, ε­κτε­λέ­σεις και κα­τα­στρο­φή για την πα­τρί­δα μας και την Κύ­προ με την τουρ­κι­κή ει­σβο­λή, με τη βοή­θεια των Αμε­ρι­κα­νών και του ΝΑ­ΤΟ.
Μα­νό­λης Κυ­ριά­κης,
οι­κο­νο­μο­λό­γος-βι­βλιο­πώ­λης-
πρώην α­ντι­δή­μαρ­χος Ηρα­κλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: