Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

ΌΣΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΕΦΑΛΗ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ

Δεν φταίει σε τίποτα ο Αλέξης, φταίει ο Σκάι. 
Δεν φταίει ο Πολάκης, φταίει το Πρώτο θέμα. 
Δεν έχει καμιά ευθύνη ο Βερναδάκης που τους παραμύθιαζε, αλλά το Liberal κι ο Φιλελεύθερος. 
Δεν φταίει σε κάτι ο Σκουρλέτης, φταίνε τα ΝΕΑ κι ο Μαρινάκης. 
Δεν έκανε καμιά ζημιά ο Κατρούγκαλος, την έκανε ο Πορτοσάλτε. 
Δεν φταίει η ανικανότητα και η αναισχυντία τους στο Μάτι, φταίνε τα κανάλια που ήταν συνέχεια συνδεδεμένα με τον τόπο της καταστροφής.
Δεν φταίει η συμμαχία τους με τον Καμένο, φταίει το διαδίκτυο που την συκοφάντησε. 
Δεν φταίει ο Τσακαλώτος που ρήμαξε τη μεσαία τάξη με τους φόρους του, φταίει η ΕΡΤ και το ΑΠΕ που δεν μπόρεσαν να διαφωτίσουν σωστά το κοινό τους. 
Δεν έχει ευθύνη η κυβερνητική πολιτική που έδιωξε τον κόσμο από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Σύριζα, φταίνε οι τοπικές οργανώσεις που βαριόντουσαν και δεν έπαιρναν τηλέφωνο τα μέλη τους να κατέβουν στις πλατείες.
Δεν φταίνε όσοι πήραν την απόφαση να εξαγοράσουν τους συνταξιούχους μ’ ένα τρακοσάρι, φταίει ο άτιμος ο χρόνος που ήταν λίγος και οι παππούδες δεν πρόλαβαν να το χωνέψουν πολιτικά. 
Δεν φταίει η αχρηστία και το εκτός τόπου και χρόνου των διλημμάτων που έθεσαν στο εκλογικό σώμα,
φταίει η διαστρέβλωση και η λάσπη που τα σκέπασε και δεν απέδωσαν. 
Δεν φταίει η ίδια η συμφωνία για το Μακεδονικό, φταίνε οι Έλληνες που όντας ακροδεξιοί, αρνούνται να δουν τα ευεργετήματα της.
Δεν φταίει ο Αλέξης που πήγε στο κότερο, φταίνε οι μυστικές υπηρεσίες που τον φωτογράφισαν και μοίρασαν τις φωτογραφίες. Δεν φταίει η τρισάθλια υπουργοποίηση της Μαριλίζας, του Μωραΐτη, του Τόλκα και του Θεοχαρόπουλου, φταίνε αυτοί που τρόλαραν την γέφυρα του Σύριζα στην κεντροαριστερά. Δεν φταίει το ύφος χιλίων καρδιναλίων που είχαν τα στελέχη τους στις τηλεοπτικές τους παρουσίες, φταίνε οι δημοσιογράφοι που τους εκνεύριζαν με τις ερωτήσεις τους. Δεν φταίει η απαράδεκτη κατάσταση των νοσοκομείων, φταίει ο Γιαννακός που έκανε πορείες κάθε μέρα.
Δεν φταίει η κατάσταση στα Εξάρχεια και η σαρωτική παρουσία του Ρουβίκωνα, φταίμε εμείς που δεν καταλάβαμε ότι η Παπακώστα είχε μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Δεν φταίει που κόψανε στους χαμηλοσυνταξιούχους το ΕΚΑΣ, φταίει που ήταν αντιδραστικοί οι γέροι και δεν πιστεύανε την Αχτσιόγλου και τον Πετρόπουλο που τους βεβαίωναν ότι αυξήθηκαν οι συντάξεις τους. Δεν έφταιξε το ξεφτιλίκι ανάμεσα στους υπουργούς άμυνας και εξωτερικών, έφταιξε που τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν μ’ αυτές τις σαχλές μικρολεπτομέρειες.
Δεν φταίνε οι πρωθυπουργικές σαχλαμάρες για τις υψηλές του τηλεθεάσεις λες κι ήταν η Μπεκατώρου ή η Καινούριου, φταίει ο Μητσοτάκης που δεν παλουκώθηκε απέναντι του για ντιμπέιτ. Δεν φταίξανε τα «σας έχω», έφταιξε η μικροαστική μας ευαισθησία που δεν αντέχει τους μπρουτάλ ορεινούς υπερυπουργούς και όσους τους σκέπαζαν με τα πρωθυπουργικά φτερά τους. Δεν έφταιξαν εκείνοι που πενταπλασίασαν τα χρέη του κοσμάκη, φταίνε οι καταχρεωμένοι που δεν εκτίμησαν τις 120 δόσεις που τους πρόσφεραν αυτοί που τους χρέωσαν. Δεν έφταιξε τελικά ούτε ο Παπάς, ούτε ο Σπίρτζης, ούτε ο Δραγασάκης. Την πλήρη ευθύνη φέρουν ο Μαυρίδης, ο Τετράδης και ο Καμπουράκης.

Απέναντι σε τέτοιους «απολογισμούς», μια μόνο καρτερική απάντηση (απ’ το νησί μου) υπάρχει: «Όσα σου κάνει η κεφαλή σου, δεν σου τα κάνει ο κόσμος όλος.» Υπάρχει και μια δεύτερη λαϊκή ρήση για κάτι μικρό που του φταίνε οι τρίχες, αλλά αφήστε την καλύτερα…
Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: