Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

...ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΡΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ, ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΨΟΦΟΥΣ, ΚΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΜΠΑ

Spyros Stalias
Οι ίδιοι ζαίοι που ως προχθες μιλούσαν για το "Λαό", τους "Πολλούς" κτλ σήμερα καταριούνται τους ψηφοφόρους, εύχονται ψόφους, κράζουν την Πλέμπα (''γίδια" κτλ). Δεν γίνεται δουλειά έτσι ξύντροφοι.
'Οταν σου γυρνά την πλάτη το 40% της βάσης (και απ'το 38% καταλήγεις στο 23%) κάπου έκαμες λάθος.Πολλοί απαισιόδοξοι προβλέπαμε απ'τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου του 2015 την επικείμενη πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συρρίκνωση της Αριστεράς γενικότερα. Οι εκλογές του Σεπτέμβρη φάνηκαν να διαψευδουν αυτό τον...
κίνδυνο καθώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν ουσιαστικά αλώβητα.
Φαίνεται όμως οτι οι συνέπειες της ΤΙΝΑ δεν είχαν ακόμα εμπεδωθεί στη συνείδηση όσων ήλπιζαν στην ΠΦΑ.Τα επιδόματα , η προστασία πρώτων κατοικιών ( με πολλά ναι μεν ... αλλά ... ) , η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου , οι 120 δόσεις, η "13η σύνταξη" ήταν στάλες μπροστά στον ωκεανό της νέας πτώχιας: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και οι αγρότες σαρώνονταν προκειμένου να προκύψουν τα αιματηρά υπερπλεονάσματα (απ'τα οποία επέστρεφε στην κοινωνία το 1/5).Ενώ η Κυβέρνηση νομοθετούσε τη δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ για ανέργους , έκοβε το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά για λογαριασμούς 500 και 1.000 εύρω.Εκατοντάδες κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα και χιλιάδες το μήνα εξασφάλιζαν τη συλλογή των φόρων ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονταν με ρυθμό 500 εκατομμύρια το μήνα.Εκατοντάδες χιλιάδες αποποιήσεις περιουσιών και δεκάδες χιλιάδες περιουσίες πρώην νοικοκυραίων στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πιστοποιούν το θάνατο της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας.
Αλλά και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας η Κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και απέτυχε.Η καταστροφή στη Μάνδρα και στο Μάτι οδήγησε σε εκατόμβη θυμάτων.Ο ξεχαρβαλωμένος κρατικός μηχανισμός επέδειξε ανικανότητα και οι κυβερνητικοί πρωτοφανές θράσσος με ατάκες τύπου "έτυχε στη βάρδια μας τί να κάμουμε".Οι 50.000-60.000-70.000 πρόσφυγες ξεροστάλιαζαν σε λασπωμένα παραπήγματα παρά τα ποσά που χορήγησε ο ΟΗΕ και ΕΕ ενώ ημέτερες ΜΚΟ έκαμαν πάρτυ και τα ανθρωπιστικά επιχειρήματα περί Αμυγδαλέζας κατάντησαν γραφικά μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα των hot spot. Οι μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία οδήγησαν σε χάος καθώς γονείς και μαθητές αγνοούσαν ως πρόσφατα το σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια.Παρά τις κραυγές Πολάκη ελάχιστα αποδείχτηκαν για το φαγοπότι των προηγούμενων ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν με ο,τι αυτό συνεπάγεται.
Σε θεσμικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑς νομοθέτησε εκ νέου την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες δεύτερης γενιάς την οποία είχε καταργήσει η κυβέρνηση σαμαροβενιζέλων, κατάργησε τις φυλακές τύπου Β, έλυσε το Μακεδονικό, επέβαλλε στους καναλάρχες να πλερώνουν για τηλεοπτικές άδειες...Ωστόσο αυτό που χαρακτήρισε την Κυβέρνηση ήταν ένας ανερμάτιστος καιροσκοπισμός.Το Μαξίμου ευλογούσε τον Καμμένο και στη συνέχεια τον άδειαζε με τις μονταζιέρες να τον κράζουν ενώ ορισμένες βδομάδες πριν αποδομούσαν τον Κοτζιά τον οποίο ορισμένες βδομάδες πριν λιβάνιζαν για τη συμφωνία των Πρεσπών κοκ.Το αυτό με τον Γιάνη.Μεταγραφές τύπου Παπακώστα, Μεγαλοοικονόμου κτλ διατήρησαν την πλειοψηφία των 150+1 αλλά απαξίωναν το όποιο αφήγημα περί ηθικού πλεονεκτήματος.Θεωρώ οτι υποψηφιότητες τύπου Κόκκαλη, Γεωργούλη, Χρηστίδου,Jason-Αντιγόνη και το εκ νέου endorsement της Δούρου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έπεισε τους σκεπτόμενους ψηφοφόρους οτι το Μαξίμου συμπεριφέρεται στη βάση του κόμματος σαν να πρόκειται για οπαδούς "πετάει ο γαίδαρος πετάει" ( και είναι αλήθεια οτι η βάση ανέχτηκε πολλά αυτά τα 4 χρόνια και προηγούμενως με την ελπίδα κάποιας αλλαγής).
Ούτε είναι πειστικό επιχείρημα το "θα φάτε καλά με τον Κούλη".Δείτε τι έγινε στη Γαλλία με τον Μακρόν και τη Λεπέν.Δεν είναι καθόλου αυτονόητο οτι αν γίνει πανικός τύπου ''Κίτρινα Γιλέκα" στα πεζοδρόμια ( χλωμό γιατί υφίσταται κινηματική κόπωση μετά από 10 χρόνια αντιμνημονίου ) ο κόσμος θα στραφεί στ'αριστερά...
Yorgos Koutroupis

Δεν υπάρχουν σχόλια: