Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ, ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ

Της Αφροδίτης Παπαθανάση
Αρχαίο Κάλλιο, Ακρόπολη Βυζαντινών χρόνων, αρχαία πόλη Φύσκος, Μαρτυρικός τόπος το Λιδωρίκι.
Και η κατασκευή της Λίμνης Μόρνου, το νερό, που ήρθε με τη σειρά του να μεταβάλλει τις συνθήκες στην περιοχή, να καλύψει ένα χωριό και όπως να ανεβαίνει η στάθμη του, το σχολείο στο χωριό να κλείνει, οι άνθρωποι να φεύγουν.

Για όλα αυτά πρέπει, με μεγάλη καθυστέρηση, να μιλήσουμε.
Μέσα από παρεμβάσεις, ανασκαφών, προστασίας, μέσα από μουσειακές εικόνες και αφηγήσεις και χρήσεις των σύγχρονων τεχνολογιών.

Η πολιτιστική μας παρακαταθήκη δεν είναι πεδίο ούτε για προεκλογικές φανφάρες, ούτε για μικροκομματισμούς. Απαιτεί προσοχή, επιμονή και συνέργιες. Ούτε καταδίκες, ούτε όμως λήθη.

Ας μιλήσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και στα συναρμόδια Υπουργεία,
  συνολικά για την περιοχή γύρω από την λίμνη του Μόρνου και να απαιτήσουμε την χορηγία της ΕΥΔΑΠ για συγκεκριμένες μελέτες και έργα στην περιοχή.

Χρειαζόμαστε ζωντανή, με έρευνα και πολιτιστική προστασία, με την λειτουργία του Μουσείου Λιδωρικίου την αφήγηση για την περιοχή.

Το νερό, η κατασκευή της λίμνης βήμα βήμα, οι ζώες των ανθρώπων που έφυγαν από τον τόπο τους, οι εικόνες μέσα από φωτογραφικό υλικό και ταινίες, οι χρήσεις νέων τεχνολογιών μπορούν να συνδέσουν δύο κόσμους: 
- Αυτόν της ιστορικής διαδρομής από τα αρχαία χρόνια στα βυζαντινά, στην τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση, στην Κατοχή,
- Και τον κόσμο των ανθρωπίνων παρεμβάσεων, την κατασκευή της λίμνης, τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

Θα χρειαστούμε το Μουσειο Λιδωρικίου ανοιχτό για όλα αυτά.

Από τον Νοεμβριο του 2011, υπεγράφη από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, η απόφαση έγκρισης της μελέτης επισκευής κτηρίου της αρχαιολογικής συλλογής Λιδωρικίου, των τευχών δημοπράτησης και του προϋπολογισμού της μελέτης επισκευής.
Δεν ξέρω καν αν είναι σε ισχύ οι εγκρίσεις αυτές ή αν θα χρειαστεί νέα διαδικασία.

Ας συνεργαστούμε όλοι και να απαιτήσουμε, ανάμεσα σε πιθανές και άλλες προτάσεις, την οικονομική συνδρομή της ΕΥΔΑΠ για κάθε βήμα έργου.

Στο Κάλλιο διατηρείται στην κορυφή του λόφου η Ακρόπολη των Βυζαντινών χρόνων (το κάστρο του Βελούχουβου) που είναι κηρυγμένο μνημείο ήδη από το 1922με το βασιλικό διάταγμα (ΒΔ 25-2-1922 - ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922).
Στην οχύρωση αυτή δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα εργασίες προστασίας, ανάδειξης και προβολής ούτε και ανασκαφής.

Και η πρόσβαση εκεί θέλει κουράγιο, αν και θα έπρεπε, ίσως και για λόγους πυροπροστασίας και για την ανάδειξη του χώρου, να υπάρξει καλύτερη δυνατότητα πρόσβασης.
Κάποια καλοκαίρια, με την μεγάλη προσπάθεια Συλλόγων Χωρίων της Ορεινής Δωρίδας, γίνονταν στον χώρο αυτόν, πάνω από την λίμνη, μουσική εκδήλωση. Τόπος ονειρικός.

Και στο Κάλλιο και στο Μαλανδρίνο, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, ανασκαφών και ανάδειξης. Άρα ο πρώτος ρόλος του Υπ. Πολιτισμού, δεδομένος.

Η λίμνη στο κέντρο, με το βυθισμένο χωριό,οι νερόμυλοι και μνημεία προβιομηχανικής κοινωνίας που καταδεικνύουν το ρόλο του νερού στην περιοχή, θα μπορούσαν να αναζητήσουν κοινό πλαίσιο παρεμβάσεων προστασίας και από την Διεύθυνση Νεότερων Μνημείων και από προγράμματα LEADER.

Ολη η περιοχή συνδυάζοντας ιστορική κληρονομία και παρακαταθήκη και νερό θα μπορούσε :
- να ανοίξει ιστορικές διαδρομές,
- να δημιουργήσει χώρους εκδηλώσεων, για παράδειγμα ένα ξύλινο θέατρο είτε στη λίμνη, είτε στο Κάλλιο,
- ενώ τα ευρήματα της ανασκαφής που σήμερα είναι αποθηκευμένα, θα μπορούσαν συνδυαστούν με την ιστορία της δημιουργίας της λίμνης,
- και να αναδειχθεί και η ιστορία της περιοχής,
- η σημασία της λίμνης ως χώρος Natura,
- αλλά και πως η απόφαση για την κατασκευή του φράγματος και της λίμνης επηρέασε την ζωή των κατοίκων και γενικότερα της περιοχής.

Υ.Γ
Για την ιστορία και μόνο: 
το Μουσείο Λιδωρικίου διέκοψε τη λειτουργία του το 2008 προκειμένου να γίνουν εργασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσίαζε το κτήριο όπου στεγάζονταν. Μετά την αντικατάσταση της στέγης του Μουσείου, ο Δήμος Λιδωρικίου συνέταξε τη μελέτη «Επισκευή κτηρίου Μουσείου Λιδωρικίου» γιατί το κτήριο παρουσίαζε σημαντικές φθορές και υπήρχε επιτακτική ανάγκη επισκευής καθώς ταυτόχρονα δεν υπήρχε κεντρική θέρμανση, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης και της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης να γίνει από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τον Νοεμβριο του 2011, υπεγράφη από τον τότε Υπ.Πολιτισμού , η απόφαση έγκρισης της μελέτης επισκευής κτηρίου της αρχαιολογικής συλλογής Λιδωρικίου, των τευχών δημοπράτησης και του προϋπολογισμού της μελέτης επισκευής.

Η εν λόγω απόφαση περιελάμβανε την έγκριση:

α) της μελέτης των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών επισκευής του κτηρίου της αρχαιολογικής συλλογής Λιδωρικίου, Δήμου Δωρίδας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και

β) των τευχών δημοπράτησης και του προϋπολογισμού της μελέτης επισκευής που ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων εξήντα πέντε χιλιάδων οκτακοσίων ευρώ (265.800,00 €).

Δεν υπάρχουν σχόλια: