Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ

του Σαράντη Μιχαλόπουλου κατοίκου Ιτεας


Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η Ιτέα έσφυζε από ζωή και κίνηση. Τρία κρουαζιερόπλοια και ένα αγώνας Ράλλυ, έφερε στην πόλη πολύ κόσμο. Ειδικά το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που δεν ήταν από αυτά που έρχονται τακτικά στην Ιτέα, έμεινε για περισσότερο από μία μέρα και αρκετοί από τους επιβάτες του δεν φάνηκε να ακολουθούν τις συνηθισμένες εκδρομές στους Δελφούς και κινήθηκαν στην πόλη.
Από την άλλη μεριά, όλος αυτός ο πολύχρωμος και θορυβώδης κόσμος του 7ου Φθινοπωρινού Ράλλυ (μικρό «Ακρόπολις» χαρακτηρίστηκε από πολλούς), με τους αγωνιζόμενους, τους μηχανικούς, τους συγγενείς και φίλους, τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού που, εκτός από τις ειδικές διαδρομές, γέμισαν και τους δρόμους και τα μαγαζιά, όλοι αυτοί μετέτρεψαν την Ιτέα σε κοσμοπολίτικο κέντρο.
Όλα τα παραπάνω σίγουρα ικανοποίησαν τους ντόπιους επιχειρηματίες και σίγουρα θα τους έκαναν να σκεφθούν «μακάρι να γίνονταν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις». Και το ερώτημα είναι πως θα μπορούσαν να οργανωθούν περισσότερες εκδηλώσεις που θα συγκέντρωναν επισκέπτες στην Ιτέα.
Είμαι βέβαιος ότι,
αρκετοί από τους αρμόδιους φορείς (π.χ. εμπορικοί σύλλογοι ή τοπικό επιμελητήριο) ή τους εκπροσώπους των κατοίκων σε όλα τα επίπεδα (τοπική δημοτική ενότητα, Δήμος, Περιφέρεια) σκέφτονται και προσπαθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, θα ήταν χρήσιμο, κατά την άποψή μου, να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτών, με την έννοια της ανοιχτής πρόσκλησης για κατάθεση ιδεών.
Κάποιες από αυτές τις ιδέες μπορεί να είναι αρκετά κοινές, διότι απλώς θα αναφέρονται σε ανάλογες εκδηλώσεις που γίνονται και σε άλλες πόλεις. Κάποιες όμως μπορεί να είναι και πρωτότυπες, ή, έστω όχι τόσο συνηθισμένες για τα εδώ δεδομένα. Κάποιες μπορεί να απαιτούν «τεχνογνωσία», ή «υποδομές» και άλλες να έχουν ένα κάποιο κόστος. Όμως σίγουρα από μία τέτοια διαδικασία ευρύτερης συμμετοχής θα προκύπτανε και κάποιες υλοποιήσιμες ιδέες.
Εγώ έχω αναφέρει και στο παρελθόν κάποιες δικές μου σκέψεις. Όπως για παράδειγμα, τη διοργάνωση μίας έκθεσης αγροτικών προϊόντων, όχι κατ’ ανάγκη μόνο από την στενή περιοχή της Ιτέας αλλά και από μία ευρύτερη περιοχή, κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θεσμό.
Όμως, οι ιδέες ποτέ δεν σταματούν κάπου. Μπορούν να φθάσουν μέχρι και εκεί που δεν φανταζόμαστε. Κάπου π.χ. διάβασα για «φεστιβάλ χαρταετού». Κάπου βλέπω «σεμινάρια γευσιγνωσίας» ή «διαγωνισμούς για σπιτικά γλυκά». Λίγη αναζήτηση στο διαδίκτυο ή εκμετάλλευση εμπειριών από άλλες πόλεις και περιοχές, μπορούν να διανθίσουν αυτό τον κατάλογο εκδηλώσεων που θα μπορούσαν να επιχειρηθούν και στην Ιτέα.
Οι πολιτιστικές επίσης εκδηλώσεις, σαν αυτές που είδα στο παρελθόν να οργανώνονται εδώ με χορωδίες και χορούς, θα μπορούσαν να δώσουν ευκαιρίες. Αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις, ιδίως στον χώρο των θαλασσίων σπορ, είναι ένας τομέας που πιστεύω ότι έχει δυνατότητες.
Το θέμα όμως δεν είναι να καταγράψω εγώ ή κάποιοι μεμονωμένοι πολίτες μερικές ιδέες. Είναι να οργανωθεί πραγματική εκστρατεία. Και όχι μόνο για εκδηλώσεις. Ακόμη και για θέματα προτίμησης τοπικών ή έστω ελληνικών προϊόντων.
Για παράδειγμα, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε το παρακάτω μήνυμα :


Δεν θα μπορούσε να γίνει μία τέτοια καμπάνια και στην περιοχή μας ; Όχι απλώς με το συνηθισμένο σύνθημα «προτιμήστε τα καταστήματα της περιοχής μας ή της πόλης μας», αλλά με μία πιο δραστική προβολή τοπικών προϊόντων.
Εύχομαι πραγματικά να κινητοποιηθούν όλοι οι υπεύθυνοι φορείς και οι τοπικοί άρχοντες, σε μία συνολική και καλά οργανωμένη προσπάθεια, που θα φέρει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα από τις μεμονωμένες κινήσεις, όσο επιτυχημένες και αν είναι αυτές οι τελευταίες.
        

Δεν υπάρχουν σχόλια: