Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΙ ΓΥΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ ΜΕ ΚΑΜΗΛΕΣ ΣΤΗΝ ΆΜΦΙΣΣΑ - ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε σε κάποια χώρα της Ανατολής αλλά στην Ελλάδα πριν από περίπου 100 χρόνια.

Απεικονίζει ένα καραβάνι με καμήλες να διασχίζει έναν χωματόδρομο της Άμφισσας. Καθοδηγητής του καραβανιού είναι ένα νέο παιδί, καβάλα σε ένα λευκό γαϊδουράκι. Τον ακολουθούν τρεις μεγάλες καφέ καμήλες, ενώ δεξιά διακρίνουμε ένα αυτοκίνητο της εποχής. Στο βάθος φαίνεται ο οικισμός και το κάστρο της πόλης. 
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1920 και δημοσιεύτηκε στη σελίδα του γραφίστα, Χρήστου Καπλάνη Past in Color- Χρώμα στο Παρελθόν. 
Αν και σήμερα η εικόνα των καμηλών με φόντο το ελληνικό τοπίο μοιάζει παράταιρη, πριν από έναν αιώνα ήταν συνηθισμένη, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της επαρχίας. Οι καμήλες είναι ανθεκτικά ζώα, που προσαρμόζονται σε αντίξοες συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν να διανύσουν φορτωμένες 22-25 χιλιόμετρα την ημέρα!
Για τον λόγο αυτό,
τα περασμένα χρόνια τόσο οι Οθωμανοί όσο και οι Έλληνες τις χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά προϊόντων και φορτίων. Καθημερινά πραγματοποιούσαν δρομολόγια σε διάφορες πόλεις μέσω των αμαξιτών οδών.  Στην Άμφισσα συντηρήθηκε για πολλά χρόνια η εκτροφή τους και σύμφωνα με πληροφορίες, βοήθησαν στη μεταφορά του μεγάλου ρολογιού του Κροκυλείου στα τέλη του 1800. Όπως είχε περιγράψει ο μπάρμπα- Αργύρης το 1985: "Ήλθαν οι τεχνίτες και έφεραν και έναν εργάτη µε µία καµήλα... και εκεί που πέρναγε άπλωνε η καµήλα το κεφάλι της µέσα στα κήπια και άδραχνε κολοκυθιές, κολοκύθια, λάχανα... Αφού έγινε το κωδωνοστάσιο, έγραψαν στο ρολογά να πάρει το ωρολόγι να το φέρει ατµοπλοϊκώς στην Ερατεινή, να πάνε από δω να το πάρουν...  εκίνησαν νύχτα... πήγαν στην Ερατεινή, πήραν το ωρολόγι και τον ωρολογά και ήλθαν το βράδυ στο χάνι του Κωνσταντέλλου στο στενό... Την άλλη µέρα το έφεραν στο χωριό... έφερναν τη µηχανή σε δύο τέµπλες δεµένη... και ήσαν δύο άνδρες µπροστά και δύο πίσω... και οι άλλοι έρχονταν από κοντά να αντικαταστένουν εκείνον που κουράζεταν. Τις πλάκες και τα βάρη τα έφεραν µε ζώα. Ήταν το πρώτο ωρολόγι που έγινε στην επαρχία µας. Το παρήγγειλαν το 1908 και το τοποθέτησαν το 1909."  
Δείτε φωτογραφίες του περασμένου αιώνα με καμήλες στην Άμφισσα: 






Δεν υπάρχουν σχόλια: