Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

"ΈΦΥΓΕ" Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΡΕΜΜΕΝΟΣ...

ΑΝΔΡΕΑΣ: "ΚΑΝΑΜΕ ΔΥΟ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΧΡΗΣΤΟ"... ΑΝΤΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΡΕΜΜΕΝΟ...
Έφυγε σε ηλικία 87 ετών ο Χρήστος Στρεμμένος, στέλεχος του ΠΑΚ, καθηγητής του...
Πανεπιστημίου της Μπολόνια, πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου... Μια ολόκληρη ζωή γεμάτη αγώνες, αγωνίες, όνειρα κι ελπίδες, για την οποία πολλά θα γραφτούν και δικαίως για τον σύντροφο Χρήστο...
Αντί αποχαιρετισμού... ένα ανέκδοτο από τη ζωή του για να θυμηθούμε -όσοι το γνωρίζουν- και να μάθουν οι νεώτεροι, ένα γεγονός που χαρακτήριζε το πάθος του Χρήστου. Το σχολιάζαμε μαζί του σε μια επίσκεψη στον αγαπημένο του Προυσσό Ευρυτανίας,  όταν τον επισκεφθήκαμε με τον Κώστα Παπακυρίτση και γευτήκαμε παρέα το διάσημο προσούτο στο «Αλλαντοποιείο Στρεμμένου» μοιραζόμενοι αναμνήσεις.

Δικτατορία... ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Ιταλία μιλάει στην κατάμεστη πλατεία της "κόκκινης τότε Μπολόνια, για τον αντιδικτατορικό αγώνα, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα... και οι χιλιάδες Ιταλοί αντιφασίστες να υψώνουν τα λάβαρα της αντίστασης με ένα ασίγαστο πάθος αλληλεγγύης στον ελληνικό λαο.
Ο Αρχηγός του ΠΑΚ -τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα έχουν Αρχηγό κι όχι Γενικούς Γραμματείς ή προέδρους-, ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλάει στην κατάμεστη "κόκκινη πλατεία" της Μπολόνια στην ελληνική γλώσσα και δίπλα του ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ο Χρήστος Στρεμμένος, μεταφράζει στην ιταλική.
Η εκδήλωση τελείωσε κι ο Ανδρέας με τους συντρόφους του ΠΑΚ απευθύνεται στον Χρήστο χαριτολογώντας: "Χρήστο, σήμερα κάναμε δύο υπέροχες ομιλίες. Μία εσύ και μία εγώ..."!
Γνώστης της ιταλικής ο Ανδρέας, αλλά όχι σε επίπεδο ομιλίας εκτός χειρογράφου (αυτός ήταν ο πολιτικός ηγέτης που δεν διάβαζε για να μιλήσει), άκουγε τον Χρήστο να μεταφράζει, να διανθίζει και με δικές τους φράσεις την ομιλία του αρχηγού, "για να καταλαβαίνουν καλύτερα αρχηγέ"... ήταν η αμήχανη απάντηση-δικαιολογία του Χρήστου...
Καλό ταξίδι Χρήστο... θα 'χεις παρέα εκεί να σε περιμένουν... ο "Αγησίλαος" [51 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΚ... 100 από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου!], ο "Μάρκος" [Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανένας], ο "Άλκης" [Αντί επικήδειου… στον "Άλκη", τον δικό μας Αντώνη Καρρά], η "Βάσος" [Αντί αποχαιρετισμού στην Αγγέλα] κι άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες...
* Με τον Κώστα Τσίμα στην παρουσίαση του βιβλίου μου "Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία" (εξαντλημένο)

Σημειώνει ο Νίκος Κλειτσίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: