Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

«ΌΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΚΕΥΩΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ NOVARTIS


ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ; ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Σε συνεχή, καθημερινή, πολιτικοδικαστική εξέλιξη είναι και πάλι η υπόθεση της Novartis, ενώ ήδη έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στην Βουλή και παραμένει σφραγισμένη έως αύριο που είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας του κοινοβουλίου, ενώ σήμερα αναμένεται να προσέλθει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Αναλυτικότερα, ήδη διαβιβάστηκε στην Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.
Η αναγγελία της διαβίβασης του φακέλου θα γίνει αύριο Τετάρτη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ έ ως τότε η δικογραφία θα μείνει σφραγισμένη στο αρμόδιο γραφείο της Βουλής.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των,
πολιτικών προσώπων όπως του Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς και του αντεισαγγελέα Αγγελή όπου κατονομάζονται τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε σχέση με την καταγγελόμενη ως «σκευωρία» κατά των πολιτικών προσώπων που «σύρθηκαν» για αρκετό και συγκεκριμένα από τη στιγμή που είχαν μπει στο στόχαστρο του Τσίπρα.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της συγκρότησης Εξεταστικής και όχι Προανακριτικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε στη ΔΕΘ να δείξει ότι δεν φοβάται, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει -όπως χαρακτηριστικά είπε- ότι θέλει «εξεταστική, προανακριτική ή ειδικά δικαστήρια».
Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της δικογραφίας τα κόμματα και μετά θα αποφασιστεί εάν η Βουλή θα επιλέξει τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.
Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν διαφεύγει της προσοχής ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να ηρωποιηθεί και να συσπειρώσει το κόμμα του με μια πιθανή παραπομπή σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή.
Έτσι θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρχει πρόταση για προανακριτική που να αφορά τον κ. Τσίπρα και υπάρχει το σενάριο να μην περιλαμβάνεται το όνομα του ούτε και σε πιθανή εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την ύπαρξη ή μη σκευωρίας.
Σε αυτό το σημείο, μέλη της κυβέρνησης, διαχωρίζουν τις πολιτικές ευθύνες που θεωρούν ότι υπάρχουν, από τυχόν ποινικές. Άλλα κυβερνητικά στελέχη, στο ίδιο κλίμα, σημειώνουν ότι θα αποδειχτεί πως η παρούσα κυβέρνηση δεν διακατέχεται από διάθεση ρεβανσισμού και δεν θα προχωρήσουν σε αντιθεσμικές ενέργειες, όπως έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ως ένα διαφορετικό κεφάλαιο στην υπόθεση χαρακτηρίζεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν δηλώσει δημοσίως ότι είναι ο περιβόητος Ρασπούτιν, τον οποίο δικαστικοί έχουν καταγγείλει για παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis αλλά και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Από την στιγμή που το όνομα του φέρεται να υπάρχει στη δικογραφία και να περιγράφεται ο ρόλος του στην υπόθεση, η Βουλή αναμένεται να εξετάσει περαιτέρω αυτές τις καταγγελίες.
Ειδικό βάρος σε αυτό, εκτός από τις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων, θα έχει η κατάθεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, η οποία περιλαμβάνεται στο φάκελο που έχει φτάσει στη Βουλή.
Εχθές, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στις εξελίξεις στην υπόθεση δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ρεβανσισμού. Όλη αυτή δυσώδης ιστορία δεν μπορεί να γίνει προσωπικό θέμα για τα πολιτικά πρόσωπα που ταλαιπωρήθηκαν. Είναι ένα ζήτημα προστασία της Δημοκρατίας».
O υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «Θέλει να διαβάσω την κατάθεση του κ. Αγγελή. Εάν αληθεύουν όσα έγραψαν οι εφημερίδες δύσκολα θα βρεθεί πολιτικός που θα πει ότι αυτή η υπόθεση της σκευωρίας πρέπει να κουκουλωθεί».
Αμέσως μετά ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να υποστηρίξει ότι ο κ. Τσίπρας δεν πέταξε κανένα γάντι στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης.
«Δεν μας πέταξε κανένα γάντι. Μπορεί να καταθέσει ο ίδιος ο Τσίπρας πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Να συγκεντρώσει 60 υπογραφές από το κόμμα του γιατί αυτός είναι που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον να διερευνηθεί η ιστορία» είπε συγκεκριμένα.
Σε ότι αφορά τη στήριξη του κ. Τσίπρα στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε με νόημα: «Αν το κάνανε μαζί δύσκολα δεν θα στήριζε τον κ. Παπαγγελόπουλο».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για «σοβαρότατη μεθόδευση» εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης για την υπόθεση Novartis.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «δεν ξεχνάει κανείς ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε βγει την επόμενη του μεγάλου συλλαλητηρίου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και είχε πει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Δύο χρόνια μετά δεν έχει βγει τίποτα, δεν έχει υπάρξει καμία συγγνώμη και ο κ. Τσίπρας το υπερασπίζεται».
«Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα να πει "κύριε Πικραμμένε σας ζητώ συγγνώμη, κ. Σαμαρά, κ. Στουρνάρα σας ζητώ συγγνώμη"» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σχολιάζοντας και τη στάση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στο θέμα στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στα πλαίσια της ΔΕΘ.
«Αυτό δικαιολογεί απολύτως αυτό που λέμε διαφάνεια, να έρθει όλη η αλήθεια στο φως» είπε ο υπουργός Εσωτερικών ενώ στην ερώτηση αν θα υπάρξει προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή απάντησε ότι «δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις της Βουλής όταν το θέμα έρθει στο κοινοβούλιο. Επομένως η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για το τι προτείνουμε».
Νωρίτερα, το πρωί, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσήλθε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δυο επίκουρων εισαγγελέων της Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για τα αδικήματα της κατάχρηση εξουσίας και της παράβαση καθήκοντος.
Ειδικότερα, στην 16σελιδη μήνυση του ο κ. Λοβέρδος αναφέρεται τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στο γεγονός ότι οι μηνυόμενοι εισαγγελείς παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στο φάκελο που διαβίβασαν στην Βουλή για τον ίδιο στοιχεία που επικαλέσθηκε στις εξηγήσεις που έδωσε ενώπιον τους, καθώς και «παρανομίες των εγκαλούμενων ως προς την προστασία των μαρτύρων».
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνει ο κ. Λοβέρδος για «τον δόλο των εγκαλούμενων και τον ρόλο υπουργού της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα».
Συγκεκριμένα αναφέρεται στη δήλωση στην οποία είχα προβεί ο τότε αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, λέγοντας «Θέλω να πω κι εγώ ότι έλαβα πριν από λίγο μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα μου ως εισαγγελέα με οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: