Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΈΝΑΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ ΕΦΕΡΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΦΛΟΥΔΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ!

του Σαράντη Μιχαλόπουλου κατοίκου Ιτέας 
Δημοσιεύτηκε στο eKefalonia.gr. Αναρτήθηκε από τον συντοπίτη μας Χρ. Βανδώρο στο Facebook. Αναρωτιέμαι γιατί το παράδειγμα του Δήμου Χαλανδρίου να μην το μιμηθούν και πολλοί άλλοι Δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Δελφών.

Επίσης αναρωτιέμαι, πόσοι από τους Δημοτικούς Συμβούλους της νέας Δημοτικής Αρχής έτυχε να το διαβάσουν και πόσοι από αυτούς που το διάβασαν σκέφθηκαν να έρθουν σε επαφή με τον Δήμο Χαλανδρίου, να ρωτήσουν λεπτομέρειες, κόστη και άλλες πληροφορίες, που θα δείξουν αν αυτό το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού.

Ταυτόχρονα αναρωτιέμαι, πόσες άλλες καλές πρακτικές Δήμων γίνονται ευρύτερα γνωστές και πόσες «προκαλούν» την επιθυμία σε άλλους Δήμους να τις μιμηθούν.

Και ακόμη, αν υπάρχει θέμα «πατέντας», αναρωτιέμαι σε ποιους ανήκει ή θα ανήκει αυτή η πατέντα, με την έννοια ότι θα απαγορεύεται σε άλλους να την χρησιμοποιήσουν, χωρίς να πληρώσουν κάποια δικαιώματα. Τέτοια «δικαιώματα» δεν ανήκουν αρχικά στους Δημότες και κατ’ επέκταση στους Πολίτες που εξέλεξαν ως εκπροσώπους τους αυτούς τους Δημοτικούς Άρχοντες και «χρηματοδότησαν» τέτοιο έργο με τις εισφορές τους και τους φόρους τους ;

Ένας Ελληνικός Δήμος της Αττικής που ονομάζεται Χαλάνδρι πιθανότατα έγραψε σελίδα στην παγκόσμια ιστορία και στον τομέα της οικολογικής μεταφοράς. Μετά από 3 χρόνια προσπαθειών, ο Δήμος Χαλανδρίου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατάφεραν να συλλέξουν τα απορρίμματα κουζίνας, να τα αποξηράνουν και μέσω της βιο-αεριοκίνησης να κινήσουν τα απορριμματοφόρα τους.
Έτσι στον δήμο Χαλανδρίου βαδίζουν ολοταχώς στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με απορρίμματα κουζίνας που αποτελούν το 40% του συνόλου των σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό. Η καύσιμη ύλη στα απορριμματοφόρα του Χαλανδρίου θα είναι το βιοαέριο, το οποίο παράγεται από υπολείμματα τροφών. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016 προβλέπει τη συλλογή αποβλήτων σε ειδικό κάδο. Στη συνέχεια αυτό ξεραίνεται, τεμαχίζεται και από αυτό παράγονται 8 διαφορετικά είδη καυσίμου, σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος. Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά 250 οικογένειες, οι οποίες προμηθεύτηκαν ειδικό κάδο όπου έριχναν όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού. Αυτή η κοινωνική συνέργεια αποτελεί άλλη μια επιτυχία της δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου.
“Ο εθελοντής έχει αποκλειστική πρόσβαση με κλειδί στον κάδο” εξηγεί ο κ. Ρούσσος. “Στη συνέχεια το συλλέγουμε το προϊόν που περιέχει ο κάδος, το αποξηραίνουμε και το τεμαχίζουμε σε δική μας εγκατάσταση. Κατόπιν παράγεται ένα προϊόν που μοιάζει με γατοτροφή, είναι άοσμο και μπορεί να διατηρηθεί για 12 μήνες αναλλοίωτο. Στην πραγματικότητα αφαιρείται η υγρασία από αυτό και μειώνεται ο όγκος του. Από το τελικό προϊόν έχουν παραχθεί 8 είδη καυσίμων, μεταξύ των οποίων και πέλετ αλλά και το βιοαέριο, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αξιοποίησής του και το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς με την κίνηση του απορριμματοφόρου”. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Horizon 2020, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου, πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016, έχει διάρκεια 40 μήνες και η χρηματοδότηση του δήμου Χαλανδρίου είναι 450.000 ευρώ, με τα οποία αγοράστηκαν τα δύο απορριμματοφόρα.

Εμπνευστής του προγράμματος ήταν ο (Κεφαλλονίτης) Γεράσιμος Λυμπεράτος, σημερινός Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου και καθηγητής στο ΕΜΠ. Συνέλαβε την ιδέα, υπέβαλε την πρόταση εκ μέρους του Δήμου και μαζί με την ομάδα του στην Σχολή Χημικών Μηχανικών, υλοποιούν και παρακολουθούν το πρόγραμμα. “Η αξιοποίηση είναι πρωτοποριακή και και το πρόγραμμα βραβεύτηκε 2 φορές ως καινοτόμα τεχνολογία. Θα παράξει ένα αποτέλεσμα που θα κατοχυρώσει πατέντα για τον Δήμο Χαλανδρίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα” τονίζει ο κ. Ρούσσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: