Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ε.Σ.Υ. ΕΤΩΝ 38! ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΈΡΓΟ ΠΟΥ ΆΛΛΑΞΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!

Ο Γεώργιος Γεννηματάς και ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου πίστευαν στην δημιουργία αυτού του προθαλαμου της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι από το 1978 και οι δύο στα χρόνια της πολιτικής θεμελίωσης του ΠΑΣΟΚ. μιλούσαν για την ανάγκη της ύπαρξης δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με πραγματικό χαρακτήρα αλλά και έμπρακτη ιατρό φαρμακευτική ανταποδοτικοτητα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ελεγε:

“Την υγεία θα την κοινωνικοποιησουμε, θα δημιουργήσουμε δίκτυο κέντρων υγείας σε όλη την επικράτεια, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη. Οι πολίτες θα διαθέτουν κάρτα υγείας με την οποία θα υποχρεωνουν τις υπηρεσίες να τους εξυπηρετούν. Μπροστά στην αρρώστια και στον θάνατο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. “

Ενώ ο ίδιος ο Γεννηματάς δήλωνε:

” Αλίμονο αν αφήσουμε τους τεχνοκράτες να αποφασίζουν μόνοι τους, αλίμονο αν αποφασίζουμε εμείς οι πολιτικοί ερήμην των τεχνοκρατών, χωρίς τη γνώμη τους. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται όχι γνώμη και γνώση, μα επίγνωση, και να καταλάβουμε ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί, είτε με την πολιτική του γνώμη είτε με την τεχνική του γνώση, να αγνοήσει τους ανθρώπους που ονομάζουμε χρήστες, δηλαδή τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την υγεία μας…”.
Σημαντικό και αδιαμφισβητο είναι ότι την ημέρα ψήφισης του σχετικού Νομοσχεδίου στην βουλή, στο κλείσιμο της ομιλίας του δηλωσε..,
” Εγώ πιστεύω σε αυτή την μορφή παροχής δημόσιας υγείας και υπηρεσιών περίθαλψης, πιστεύω στο σύστημα υγείας που εισηγουμαστε και για αυτό εγώ αυτό που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσω να το υπερασπιζομαι μέχρι την τελευταία μου πνοή.

“Το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε, το έχτισε, το στήριξε.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, έλεγε ότι «Μπροστά στην αρρώστια και το θάνατο, δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί».

Ο Παρασκευάς Αυγερινός πίστεψε ότι δεν ήταν μόνο πολιτική επιλογή, αλλά ανάγκη και αίτημα της εποχής.

Ο Γιώργος Γεννηματάς, που το θεμελίωσε και το οικοδόμησε, τόνιζε ότι «πιστεύω στο ΕΣΥ και θα συνεχίσω να το υπερασπίζομαι μέχρι την τελευταία μου πνοή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: