Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΡΙΓΚΑΝ: «ΠΙΕΣΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΙΩΣ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟ ΝΑΤΟ»

Τμήμα από την επιστολή του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε στείλει το 1981 προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Milliyet». 

Στο κείμενο φαίνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός απειλούσε με έξοδο από το ΝΑΤΟ αν οι Σύμμαχοι δεν πίεζαν την Τουρκία για το Αιγαίο και την Κύπρο.

«Πιέστε την Τουρκία ή αποχωρούμε από το ΝΑΤΟ» ήταν το μήνυμα της επιστολής, η οποία εστάλη στις 6 Νοεμβρίου 1981 σε ΗΠΑ και Βρετανία και οι λεπτομέρειές της αποκαλύπτονται 30 χρόνια μετά καθώς το Φόρειν Όφις άνοιξε τα σχετικά αρχεία.
Σε έκθεση Βρετανού διπλωμάτη αναφέρεται λεπτομερώς το περιεχόμενο της επιστολής του Ανδρέα Παπανδρέου που στάλθηκε στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν. «Δίνουμε σημασία στην επιλογή της αποχώρησης από το ΝΑΤΟ ή τουλάχιστον από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επιπλέ ον δεν θέλω τις βάσεις σας εδώ. Αν όμως με στηρίξετε και ασκήσετε πι έσεις στην Τουρκία σχετικά με τα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου, τότε η κατάσταση αλλάζει, θα το σκεφτούμε ξανά», ανέφερε μεταξύ άλλων το κείμενο.
Το δημοσίευμα υπογράφει η ανταποκρίτρια της τουρκικής εφημερίδας στη Βρετανία Νεβσάλ Ελεβλί και σχολιάζει πως το έγγραφο αποκαλύπτει πως η Ελλάδα, έκανε παζάρι για την Τουρκία διαπραγματευόμενη τη σχέση της με το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: