Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ: ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Πολλές φορές αρκεί ως εξήγηση η συνέχεια του κράτους για να επιτευχθεί ένας στόχος που λύνει προβλήματα. Τα σπιναρίσματα περιττεύουν. Στην πραγματικότητα, κανένα από τα προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να πιστωθεί σε ένα πρόσωπο. Τέτοιου μεγέθους διαδικασίες είναι εκ των πραγμάτων συλλογικές. Ενα τέτοιο ενδεικτικό παράδειγμα συνέχειας είναι η σταδιακή παραλαβή των τεσσάρων μεταχειρισμένων περιπολικών της αμερικανικής Ακτοφυλακής τύπου «Island» από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), έπειτα από πολλά κύματα. Η ιδέα γεννήθηκε ως εισήγηση στο Π.Ν. το 2017 με στόχο να αντικατασταθούν τα πεπαλαιωμένα περιπολικά της δεκαετίας του ’60 με αξιόπιστα σκάφη. Σκοπός ήταν να έχουν παραληφθεί την περίοδο 2019-20, ωστόσο η γραφειοκρατία είναι ένα τέρας με πολλά κεφάλια. Τέλος καλό.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την απόφασή του να παραμερίσει, παρενέβη χθες με σκοπό να θέσει ζήτημα Σπαρτιατών. Χωροταξικά οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος τοποθετήθηκαν στα αριστερά «ορεινά» της αίθουσας της Ολομέλειας, εκεί που μέχρι πριν από λίγους μήνες βρίσκονταν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι η χωροταξική επιλογή είναι απολύτως απαράδεκτη. Οπως ανέφεραν οι σχετικές εκ ΣΥΡΙΖΑ πηγές,

ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τέτοια επιλογή δεν έχει γίνει ποτέ σε όλο τον κόσμο από τη Γαλλική Επανάσταση και μετά. Ο ίδιος, βέβαια, ο κ. Τσίπρας δεν εμφανίστηκε επίσημα σε όλη αυτή την υπόθεση, η οποία διεκπεραιώθηκε ως προς το τεχνικό της σκέλος από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο. Αυτή είναι η πρώτη αντιπολιτευτική αντίδραση του κ. Τσίπρα, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του. Κάνει, πάντως, ένα νεύμα προς τους συντρόφους του ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι αν δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτού του είδους την αντιπολίτευση, υπάρχουν άλλοι στη Βουλή.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

O Λεόν Γκοτιέ, ο τελευταίος της ομάδας των 177 Γάλλων που συγκρότησαν το μοναδικό Τάγμα Πεζοναυτών υπό τον Φιλίπ Κιφέρ, που συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου 1944, απεβίωσε χθες σε ηλικία 100 ετών. Ο Λεόν Γκοτιέ, γεννημένος στον Μεσοπόλεμο, ήταν από τους λίγους Γάλλους που πολέμησαν φορώντας το εθνόσημο κατά των ναζί και –ως είθισται, όταν το κράμα του χαρακτήρα ενός ανθρώπου είναι πράγματι ηρωικό– δεν βρήκε ιδιαίτερο χώρο στη μητροπολιτική Γαλλία, αναγκαζόμενος να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αγγλία, αλλά και στις γαλλικές αποικίες στη δυτική Αφρική. Η Γαλλία του Λεόν Γκοτιέ δεν υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το σβήσιμο της τελευταίας σπίθας από τη φλόγα της Νορμανδίας θολώνει ακόμη περισσότερο. Η είδηση πέρασε στα «ψιλά», ακόμη και στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε κλοιό βίας και καταστροφής. Τον μνημόνευσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διανύει μακρά περίοδο πολιτικής δοκιμασίας. Είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο να υπολογίσει κάποιος ότι ο κ. Μακρόν έχει να διανύσει ακόμη κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές και η Γαλλία αντιμετωπίζει τη μια εσωτερική κρίση μετά την άλλη. Είναι δύσκολη εποχή για ήρωες, ακόμη δυσκολότερη για τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Λευκωσία. Εκεί πραγματοποιεί την καθιερωμένη πρώτη επίσκεψή του εκτός επικράτειας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η αποστολή του κ. Γεραπετρίτη έφθασε χθες το βράδυ και σήμερα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Κομπό, ενώ νωρίτερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Πέρα από τα τυπικά, η συνάντηση θα έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς ύστερα από μια εβδομάδα ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Χριστοδουλίδη στον γ.γ. του ΟΗΕ, όπου περιλαμβάνονται τα περί εμπλοκής της Ε.Ε., αλλά και διορισμού ειδικού απεσταλμένου από τον κ. Γκουτέρες για το Κυπριακό. Ολα αυτά εκ του σύνεγγυς θα αναλύσει ο κ. Κομπός στον γ.γ. του ΟΗΕ. Αισιοδοξία ιδιαίτερη, πάντως, δεν υπάρχει.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι να αντιπαρατεθεί με τη Ν.Δ., να προετοιμαστεί για τις περιφερειακές εκλογές απέναντι στους συντηρητικούς υποψήφιους της Ν.Δ. Τα στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για να πάρουν μια καρέκλα είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Ν.Δ. δεν έχουν θέση στο κόμμα μας. Θα στέλναμε λάθος μήνυμα αν τους δεχόμασταν πίσω». Αυτά είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος του ΠΑΣΟΚ (ΕΡΤ 1), δίνοντας ένα πολύ σαφές στίγμα για το πώς θα πορευθεί το κόμμα του ενόψει του Οκτωβρίου. Μέτωπο με τη Ν.Δ. και κανένας οίκτος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνων που βρήκαν στην Κουμουνδούρου ένα πολιτικό «κεραμίδι», είναι το βασικό μήνυμα.

https://www.kathimerini.gr/politics/562502788/entos-kai-ektos-pasok-kata-syriza-choris-oikto/

Δεν υπάρχουν σχόλια: