Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ S&B

Η «εγκληματική» δράση της βιομηχανίας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ» στην Μήλο θα απασχολήσει για μια ακόμα φορά την Βουλή καθώς παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, τα μεταλλεία εξακολουθούν να λειτουργούν και να θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Ειδικότερα, ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τα μέλη της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων στην σημερινή συνεδρίαση είναι η «Περιβαλλοντική υποβάθμιση από εξορυκτική δραστηριότητα,
στη νήσο Μήλο». Για το θέμα μάλιστα η πρόεδρος της επιτροπής κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου έχει λάβει δεκάδες αναφορές – διαμαρτυρίας από κατοίκους του νησιού αλλά και σημαντικές επιστημονικές μελέτες που επισημαίνουν τους κινδύνους για την δημόσια υγεία από την λειτουργία των μεταλλείων.
Τους συγκεκριμένους κινδύνους άλλωστε αναμένεται να απαριθμήσουν στην συνεδρίαση ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Παναγιώτης Μέρκος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, κυρία Βασιλική Καραούλη, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Ποιότητας Ζωής), κ. Ιωάννης Σαγιάς και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Αθηνά Λινού.
Να σημειωθεί ότι η κυρία Λινού έχει καταθέσει στο δικαστήριο ότι οι άνθρωποι που κατοικούν στη Μήλo παρουσιάζουν μέχρι και διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν ή να πεθάνουν από προβλήματα του αναπνευστικού, «δείχνοντας» την S&B, καθώς όπως είπε, στην περιοχή δεν υπάρχουν άλλοι ρύποι παρά μόνο η εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας.
Πέραν αυτών, η κυρία Αυγερινοπούλου, στο παρελθόν είχε καταθέσει αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας στην οποία παρέθετε τα δραματικά αποτελέσματα του πρώτου σταδίου μελέτης «νοσηρότητας και θνησιμότητας στην νήσο Μήλο» που πραγματοποιεί το εργαστήριο Υγιεινής, επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η μελέτη καταδεικνύει «με βεβαιότητα οφθαλμολογικό πρόβλημα κυρίως εξ’ ερεθισμού. Επίσης υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χρόνιων πνευμονοπαθειών». Εξίσου, σημαντικά όμως είναι και τα ευρήματα της δεύτερης μελέτης καθώς δείχνουν: «
Ισχυροποίηση των ευρημάτων νοσηρότητας για αυξημένα ποσοστά εμφάνισης νόσων του αναπνευστικού στο γενικό πληθυσμό (Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Αλλεργική Ρινίτιδα, Πνευμονία, Βρογχιεκτασία).
Δημιουργήθηκαν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των Πνευμόνων και του Προστάτη. Δεδομένου όμως του μικρού δείγματος, απαιτείται περεταίρω διερεύνηση για την ισχυροποίηση αυτών των ενδείξεων.
Παρατηρήθηκε αυξημένη νοσηρότητα από νοσήματα του αναπνευστικού και στον παιδικό πληθυσμό.
Με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα, προτείνεται η συνέχεια λήψης προληπτικών μέτρων για την υγεία του πληθυσμού στη νήσο Μήλο».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ:
Ο ΕΔΩ Δ/ντης είναι υπάλληλος του δημάρχου,
ή ο δήμαρχος είναι υπάλληλος του Δ/ντη?
Οτι δεν εγκρίνει ο δήμαρχος δεν το κάνει ο Δ/ντης.
Δεν τολμάει ολόκληρος Δ/ντης να προσλάβει κανέναν για δουλειά αν δεν το εγκρίνει ο Δήμαρχος.
Γραμμάτια ειναι αυτα.

Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΑΛΙΣΒΕΡΊΣΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Σανουδφουσε