Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΙΤΕΑ: Η XΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΕΚΕΙ ΌΠΟΥ ΈΤΡΕΞΕ Ο ΗΝΙΟΧΟΣ» ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο καθηγητής κος Πάνος Βαλαβάνης, χθες Κυριακή 12 Μαΐου, στην κατάμεστη αίθουσα του Κυριακοπουλειου Πολιτιστικού Κέντρου Ιτέας, παρουσίασε στοιχεία για τη θέση  του ιππόδρομου των Δελφών, ένα μνημείο που αναζητούσαν αρχαιολόγοι για περισσότερο από δύο αιώνες και, όπως όλα δείχνουν, χωροθετήθηκε με επιστημονική τεκμηρίωση μόλις πριν ένα χρόνο από τον ίδιο. 
Ο καθηγητής μίλησε για την εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη,  κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκεια της διάλεξής του. Χαρακτηριστική ήταν η αναλυτική αναφορά του στις πηγές απ' όπου οδηγήθηκε στο σημερινό αποτέλεσμα και
η επισήμανση του καθοριστικού ρόλου του τοπικού λόγιου, Θεοχάρη Μελισάρη στην μνήμη του οποίου αφιέρωσε την διάλεξη.
Η προτεινόμενη για τον ιππόδρομο των Δελφών, πιθανότατα τον αρχαιότερο στον κόσμο,  είναι η θέση“Γωνιά” στο δυτικό άκρο του ελαιώνα, περίπου 1,5 χλμ. βορειοανατολικά της Ιτέας, παράλληλα και σε επαφή με την οροσειρά της “Κεφαλής”, μεταξύ των λόφων των “Αγίων Αναργύρων” και του “Γλα”. Η θέση αυτή πληρεί όλες τις φυσικές προϋποθέσεις ενός ιπποδρόμου και συμφωνεί με τα περιγραφόμενα από τις αρχαίες πηγές δεδομένα. Εκτός τούτων, η νέα θέση βρίσκεται μέσα στην ιερά χώρα των Δελφών και έχει άμεση επαφή με το ιερό, στοιχείο πάρα πολύ σημαντικό για τον συμβολικό συσχετισμό της απομακρυσμένης αγωνιστικής εγκατάστασης με τον λατρευτικό πυρήνα του ιερού, όπως  ανέφερε ο καθηγητής για τον τόπο όπου βρέθηκε το μνημείο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας ο Δήμαρχος Δελφών, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, Αρχαιολόγοι, Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων, μέλη και εκπρόσωποι Συλλόγων  και πλήθος κόσμου. Να σημειώσουμε πως η προσέλευση των κατοίκων της περιοχής του Δελφικού Τοπίου  ήταν μοναδική και πολλοί ήταν αυτοί που  παρακολούθησαν την διάλεξη όρθιοι. Για πρώτη φορά άλλωστε υπήρξε εκδήλωση με την υποστήριξη 15 Συλλόγων της Ιτέας, Κίρρας αλλά και Χρισσού δηλώνοντας με τον ποιό ξεκάθαρο τρόπο  την  σοβαρότητα με την οποία αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι της περιοχής θέματα ανάδειξης και διαφύλαξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας αλλά και γενικότερα την κοινή πια αντίληψη των θεμάτων που αφορούν τον τόπο μας (σε αντίθεση με αυθόρμητους αλλά και καλλιεργούμενους τοπικισμούς του παρελθόντος που έχουν κοστίσει ακριβά).

Η εκδήλωση είχε την  υποστήριξη των Συλλόγων:
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ
ΔΕΣΜΟΣ
ΚΑΡΤΕΡΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΙΤΕΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΤΕΑΣ ΚΙΡΡΑΣ ΤΡΙΤΑΙΑΣ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΙΤΕΑΣ—ΚΙΡΡΑΣ
 και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων:
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
1ου ΔΩΔΕΚΑΘΕΣΙΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΤΕΑΣ
3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΤΕΑΣ
1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
3ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΙΡΡΑΣ
Η  βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έγινε από την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας
ΠΗΓΗ.http:karteria1.blogspot.gr






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΕΞΗ : Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε !!! ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ! ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΑ ΑΝ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΥΠΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ! ΑΛΛΟΙ ΚΩΠΤΟΝΤΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟ ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ ΑΜΦΙΣΣΑ κ.λ.π. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ???