Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΜΕ 30 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΕΡΤ

Σφοδρή αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ.
Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να παρουσιάσει στους κυβερνητικούς εταίρους το σχέδιο για τη μεταβατική ΕΡΤ, που θα οδηγήσει τελικά στη νέα εποχή της ΝΕΡΙΤ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για την κατάρτιση του σχεδίου αυτού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα,
ώστε να φύγει το μαύρο από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων.
Σημειώνεται ότι όλα τα κανάλια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποδέχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός, που μπορεί μάλιστα να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα, και ο οποίος θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα, όσο και τη ΝΕΡΙΤ.
Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.


Το σχέδιο αυτό, εξάλλου, φαίνεται ότι είναι συμβατό με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όπου εξηγεί πως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα "στρώσει το δρόμο" για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 τής από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του προέδρου του ΣτΕ, κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Όμως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του "μαύρου" της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου εκδόθηκε χθες το βράδυ και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Σφοδρή αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες και κάνουν λόγο για σχέδιο που επεξεργάζεται το Μαξίμου για μεταβατική ΕΡΤ με “προσωπικό ασφαλείας” 30 εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για κουτοπόνηρους και παράνομους τρόπους εικονικής συμμόρφωσης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και για αντισυνταγματικά και πρακτικά ανεφάρμοστα σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: