Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΤΩΝ ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΕΥΘΥΜΙΩΤΩΝ

Εορταστικό, πολυσέλιδο, πολύχρωμο και πλούσιο σε ύλη κυκλοφόρησε το Χριστουγεννιάτικο φύλλο (Ν. 95) των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ. Στις 48 σελίδες του μπορεί να διαβάσει κανείς πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
·         Θέματα στο πνεύμα των Χριστουγέννων (Στη Γέννηση του Χριστού, Προσευχή Χριστουγεννιάτικη) αλλά και λαογραφικά και ιστορικά του «Δωδεκαημέρου» (Έθιμα και δοξασίες του "Δωδεκαημέρου", Εικόνες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στα χρόνια του Βυζαντίου).
·         Πραγματικές ιστορίες από το παρελθόν του χωριού (Το προζύμι) και ακόμη μια «ιστορία της Αγοράς» (Η ΔΕΗ στο χωριό μας).
·         Πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες, ιστορικού περιεχομένου, από τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2014: τρεις ομιλίες (Δημ. Παλούκης, Γιάν. Κολιαβάς και Σπ. Κυριάκης)  από το αφιέρωμα στον γαλαξιδιώτη ιστοριοδίφη και θεμελιωτή της τοπικής ιστορίας Κων. Ν. Σάθα,
ομιλία της Φανής Θεοφίλου για «την συμβολή του Αγιοευθυμιώτη Επισκόπου Φιλοθέου στον αγώνα της Παλιγγενεσίας», ομιλία του καθηγητή Παν. Σακελλαρόπουλου και των συνεργατών του (Κων. Κουτρολίκος, Αθ. Φραγκούλη και Αρχ. Σορώκου) για τη «σχέση φιλίας του Αστραπόγιαννου με το πρωτοπαλίκαρό του Λαμπέτη».
·         Αναφορά στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών.
·         Ειδήσεις και σχόλια για όσα συνέβησαν στην Αγία Ευθυμία αλλά και την ευρύτερη περιοχή το τελευταίο τρίμηνο.
·         Χρονογράφημα για τις «προβολές και υπερβολές».
·         Κείμενο για τις ηρωίδες του Ζαλόγγου.
·         Αφιέρωμα στη Βραδιά Καραόκε των περασμένων εκδηλώσεων και φωτογραφίες από την καλοκαιρινή έκθεση φωτογραφίας των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ στην οποία συμμετείχαν δεκατέσσερις ερασιτέχνες φωτογράφοι.
·         Αντίκρουση παλιών εσφαλμένων θεωριών περί του τόπου γέννησης του Σκαρίμπα.
·         Κείμενο λαογραφικού περιεχομένου με τίτλο «Ρόκα, διασίδι, αργαλειός και Αγία Ευθυμία».
·         Άρθρο για την «Ορεινή Φωκίδα και την ανάπτυξή της».
·         Πολύ ενδιαφέρουσες παλιές φωτογραφίες.
·         Απολογισμός δράσης του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών για τη δεκαετία 2002-2011.
·         Όλη η κοινωνική δραστηριότητα που αφορά την Αγία Ευθυμία αλλά και κείμενα για σημαντικά θέματα που αφορούν τον τόπο μας και τους ανθρώπους του (Επίσκεψη στο Πατριαρχείο, Κυκλοφορία DVD για τον Άγιο Ευθύμιο, Ο πρώτος γάμος στο χορευτικό του Συλλόγου, Η νέα ηθοποιός Μαρία Ντούρου, Πρωτοβουλία του Συλλόγου για δημιουργία θεατρικής ομάδας, Επιτυχόντες σε ΑΕΙ και Βραβείο «Γ. Χατζής»).
·         Οικονομικός απολογισμός για την μεταφορά και οργάνωση της βιβλιοθήκης της Αγίας Ευθυμίας.
·         Πρόσφατα νέα από το χωριό.
·         Επιστολή του Συλλόγου στο νέο Δήμαρχο Δελφών για θέματα της Αγίας Ευθυμίας και η απάντηση του Δημάρχου.

Η εφημερίδα ταχυδρομήθηκε την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου και αναμένεται να φτάσει στους παραλήπτες τις επόμενες ημέρες. Μαζί με το φύλλο της εφημερίδας εστάλη και το Ημερολόγιο του 2015 του Συλλόγου με φωτογραφίες από την φύση της Αγίας Ευθυμίας. Όσοι δεν είναι συνδρομητές και επιθυμούν να τους σταλεί το συγκεκριμένο φύλλο και το Ημερολόγιο μπορούν να τα ζητήσουν τηλεφωνώντας στο 2103250354.

Δεν υπάρχουν σχόλια: