Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Λόγο για δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους κάνουν την τελευταία ώρα ιταλικά μέσα ενημέρωσης όσον αφορά τη πυρκαγιά του Norman Atlantic, ενώ παράλληλα αναφέρουν ότι η διάσωση των επιβατών του μοιραίου πλοίου ολοκληρώθηκε.
Νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, στους 7 ανέρχονται πλέον οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic ενώ είναι δεκάδες οι αγνοούμενοι. 

Οι τεράστιες ευθύνες των Δένδια-Βαρβιτσιώτη οι οποίοι έπαιρναν σβάρνα τα κανάλια ενώ ανθρώπινες ζωές έλιωναν στις λαμαρίνες. Αν αναλογισθείτε ότι οι αγνοούμενοι είναι κοντά στους 60-70 σε λίγες ώρες θα έχετε μπροστά σας το έγκλημα ολοκληρωμένο,


Mιλάμε για απόπειρα δολοφονίας 300 ανθρώπων και μετατροπή του Norman Atlantic σε υγρό τάφο -τίποτε λιγότερο.
Που οφείλεται αυτό; Στο γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αρνείται να σύρουν το κουφάρι του πλοίου στις Αλβανικές ακτές που απέχουν μόλις 10 μίλια από το σημείο αλλά σε ιταλικό λιμάνι σε απόσταση 50 μιλίων.
Αγχωμένος ο Σαμαράς επικοινωνούσε διαρκώς με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα πάει κάτι στραβά αύριο το μεσημέρι αντί για ψήφους υπέρ ή κατά του Δήμα να μετράμε ανθρώπινες απώλειες.
-Ματέο, θα με καταστρέψεις, σε περίπτωση που χάσουμε το πλοίο με τους επιβάτες...
Ο Ρέντσι έδειχνε αμετάπειστος στην απόφασή του ενώ οι επιβάτες ζουν ένα θρίλερ χωρίς τέλος.
Γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα μεταδόθηκε η είδηση ότι πολεμικό σκάφος του ιταλικού ναυτικού θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το πλοίο σε μια προσπάθεια οι εκατοντάδες εγκλωβισμένοι επιβάτες να εγκαταλείψουν σώοι το πλοίο.
Το ρεπορτάζ του έμπειρου γύρω από τα ναυτιλιακά δημοσιογράφου Μηνά Τσαμόπουλου στο Πρώτο Θέμα είναι αποκαλυπτικό του πόσο κατεβάσαμε τα παντελόνια στους Ιταλούς.

Το ρυμουλκό Marietta Barretta κατάφερε να ρυμουλκήσει το πλοίο αλλά επειδή οι Ιταλοί επέμεναν να το πάνε σε ιταλικό λιμάνι οι δικοί μας αντιδρούν γι αυτό η διάσωση γίνεται σταγόνα του μαρτυρίου μια και τα ελικόπτερα δεν έχουν δυνατότητες να "σηκώνουν" πολλούς επιβάτες κάθε φορά.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, πρώτα θα γίνει η διάσωση και μετά η ρυμούλκηση του πλοίου είτε σε ιταλικό, είτε σε αλβανικό λιμάνι.
Ωστόσο, η ταλαιπωρία των επιβατών δεν έχει τέλος και αργούν να νιώσουν τη λύτρωση της διάσωσης, αφού οι ιταλικές αρχές πήραν την πρωτοβουλία να ρυμουλκήσουν το πληγωμένο Norman Atlantic στο Μπρίντιζι, το οποίο απέχει 50 ναυτικά μίλια αντί για το Δυρράχιο της Αλβανίας που βρίσκεται λιγότερο από 10 μίλια μακριά. Για την παραπάνω πρωτοβουλία, ούτε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Μάλιστα πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας επεσήμαναν στο protothema.gr ότι ο υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε από τις ιταλικές αρχές ότι θα ρυμουλκηθεί το πλοίο στο Μπρίντιζι, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, προτείνοντας το πλοίο να κατευθυνθεί στην Αλβανία λόγω μικρότερης απόστασης. Τελικά, λόγω του γεγονότος ότι την ευθύνη για την επιχείρηση έχουν οι ιταλικές αρχές, ο υπουργός δεν μπορούσε να πιέσει περισσότερο και επικράτησε το ιταλικό σενάριο.



Το ρυμουλκό Marietta Barretta που έφτασε νωρίτερα στην περιοχή και μετά από επίπονες προσπάθειες κατάφερε να αγκιστρώσει το πλοίο και να ξεκινήσει τη ρυμούλκησή του με την ελάχιστη ταχύτητα των δύο μιλίων, αλλά το πρόβλημα πλέον έγκειται στην επιλογή του λιμανιού αφού οι μεν αλβανικές ακτές και το λιμάνι του Δυρραχίου απέχουν από το σημείο ίσως λιγότερο κι από 10 μίλια, ενώ το Μπρίντιζι πάνω από πενταπλάσια απόσταση... Πολύ περισσότερο όταν λίγο νωρίτερα υπήρξαν δυσκολίες στη ρυμούλκηση που πάντως ξεπεράστηκαν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η φωτιά πάνω στο πλοίο τέθηκε γύρω στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας υπό μερικό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα προβλέπεται μακρά καθώς μόλις 172 άτομα -από τους 478 συνολικά επιβαίνοντες- είχαν διασωθεί μέχρι τις 21.30, ενώ δραματικά γράφτηκε ο επίλογος ενός 69χρονου άντρα που εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής και έχασε τη ζωή του.

Στην ιστοσελίδα marinetraffic.com μπορείτε να παρακολουθήσετε live την πορεία του πλοίου, τη θέση του ανά πάσα στιγμή στη θαλάσσια περιοχή, καθώς και το στίγμα, την ακριβή θέση και πορεία των παραπλέοντων σκαφών και των εναέριων μέσων που επιχειρούν γύρω από το πληγωμένο Norman Atlantic.

Δεν υπάρχουν σχόλια: