Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ, Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Η ίδρυση κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα και ανακατεύει την πολιτική τράπουλα. 
Πώς αντιδρούν Μαξίμου και Κουμουνδούρου.
Χαμογελάει ο ένας, προβληματίζεται ο άλλος. 
Η επαναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στην πρώτη γραμμή με τη δημιουργία κόμματος αλλάζει τα δεδομένα και ανακατεύει την πολιτική τράπουλα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο ότι η προκήρυξη των εκλογών βάζει τέλος στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ένα κόμμα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου θα έκοβε τμήμα ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ με «πράσινη» καταγωγή. Και οι μετακινήσεις αυτές μπορεί κατά το Μαξίμου να αποδειχθούν καθοριστικές για το αποτέλεσμα της κάλπης.
Εξάλλου ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι και πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει τα εις βάρος της ΝΔ σημερινά δεδομένα.
Στο άλλο στρατόπεδο, στον ΣΥΡΙΖΑ,
επικρατεί τουλάχιστον σκεπτικισμός για τυχον εκλογικές απώλειες από την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού. Εκτιμούν ότι ένα κόμμα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου θα μπορούσε να μπλοκάρει τις διαρροές που καταγράφουν αυτήν τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα αντιδράσουν; Θυμίζοντας ποιος ήταν ο πολιτικός που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν στην Κουμουνδούρου την επικείμενη ίδρυση του κόμματος Παπανδρέου, γι’ αυτό και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να συνοδευτούν από οξύτατη επίθεση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι, ο λόγος δεν είναι κάποιου είδους... συμπάθεια (!) προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά η ανησυχία ότι ένα ακόμη κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς και δη από τον Γιώργο Παπανδρέου είναι δυνατόν να ανατρέψει τις σημερινές τάσεις, στερώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και την αυτοδυναμία.
Πώς θα συμβεί; Μα, ανακόπτοντας τη... λεωφόρο διαρροών από το ΠΑΣΟΚ του Ε. Βενιζέλου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ρεύμα που καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, το κόμμα Παπανδρέου φοβούνται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα.
Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι κάποιοι από τους ανεξάρτητους σήμερα, βουλευτές, που κάποτε ανήκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είναι τώρα σε συζητήσεις με την Κουμουνδούρου, προέρχονται από την παπανδρεϊκή ομάδα. Δύο παραδείγματα αρκούν: Μάρκος Μπόλαρης και Θοδώρα Τζάκρη.
Η ίδρυση του κόμματος Παπανδρέου θα παγώσει την προοπτική ένταξής τους στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται. 
Η ίδρυση του κόμματος Παπανδρέου θα παγώσει την προοπτική ένταξής τους στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται. Μάλιστα, οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου φέρονται ότι συνομιλούν με απογοητευμένα μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προς τα οποία είχαν ρίξει δίχτυα άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη εκτίμηση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αν φθάσει μέχρι το τέλος ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να «παίξει» και με ένα ποσοστό της τάξης του 5%, αντιθέτως, προβλέπουν, ο Ε. Βενιζέλος θα αγωνιστεί πολύ για να περάσει τον πήχη του 3%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται για την απάντησή της στον πρώην πρωθυπουργό: δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγάγει ως κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης στις επικείμενες, όπως όλα δείχνουν, εκλογές, τις δεσμεύσεις που φαίνεται πως έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας, θα είναι συνεπώς... εύκολο στην αξιωματική αντιπολίτευση να θυμίζει και ποιος ήταν ο πολιτικός που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο...Δεν υπάρχουν σχόλια: