Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΟΠΩΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ»

Σε *εορταστική* επίσκεψη σε οικία, ο κουμπάρος μου άμεσα έφερε την πολιτική στην κουβέντα (δεν μ' αφήνουν να αγιάσω, λέμε).
- Έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ  να κυβερνήσει, μου λέει...
 - Εσύ είσαι έτοιμος γι αυτά που έρχονται; Είτε με συγκυβέρνηση είτε με ΣΥΡΙΖΑ; Του απαντώ.
 - Aπλά είναι τα πράγματα, θα κάνει ένα δημοψήφισμα, αντίστοιχο του Παπανδρέου, θα αποφασίσει τι θέλει ο λαός και θα πορευθούμε με βάση αυτό.
 Πράγματι, απλά είναι τα πράγματα. 
Τόσο απλά που χρειάζεται να τα ξεδιαλύνουμε για ακόμη μία φορά. 
Η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα,
ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την δική του πρόταση για το περίφημο PSI. Ο Παπανδρέου έκρινε ότι η απόφαση του κουρέματος ήταν συμφέρουσα για την Ελλάδα παρά τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές που αυτή δημιούργησε (κατηγορήθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τμήμα του ΠΑΣΟΚ, ως συμφωνία που θα οδηγούσε σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας).
Εφόσον διαπίστωσε ότι το PSI έφερε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και μέρος του ίδιου του κόμμματός του απέναντι (δεν θα είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία), θεώρησε ότι ο ελληνικός λαός ήτο ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει διότι η συμφωνία αφορούσε αυτόν και όχι μόνο τους εκλεγμένους και μη εκφραστές του. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε δημοψήφισμα για μία νέα συμφωνία με την τρόικα ή όχι, αυτό οφείλει πολιτικά να το συνδέσει και με την δική του πρόταση. Δηλαδή να βάλει την δική του πρόταση στο τραπέζι περί μη συμφωνίας και να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτής. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει επί μίας πρότασης της κυβέρνησης ή όχι· δεν θα αποφασίσει και, ανάλογα με την απόφαση του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της. Διότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που το δημοψήφισμα βγει υπέρ μίας νέας συμφωνίας, να εφαρμόσει μία πρόταση την οποία δεν πιστεύει.

Καταληκτικά, η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα αφορούσε τη συμφωνία για το κούρεμα και τα συνοδά μέτρα. Αν το δημοψήφισμα διεξαγόταν και έβγαινε αρνητικό ως προς την πρόταση, ο Παπανδρέου θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση διότι θα ήταν ηθικά, πολιτικά και εθνικά επιζήμιο να υποστηρίξει μία πολιτική συνέχεια με την οποία δεν ήταν σύμφωνος.

Το αντίστοιχο θα πρέπει να ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που αποφασισθεί δημοψήφισμα. Διότι η πράξη του δημοψηφίσματος, πέρα από κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, είναι και μία πράξη ευθύνης για την κυβέρνηση που την παίρνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει δημοψήφισμα τύπου ''αποφασίστε εσείς και εγώ νίπτω τας χείρας μου''. θα παραθέσει την πρόταση που θα καλεστεί να υποστηρίξει και να εφαρμόσει. Αν υπερψηφισθεί, τότε θα δικαιούται, έχοντας κάθε νομιμοποίηση, να εφαρμόσει τα όσα πιστεύει. Αν όμως καταψηφισθεί, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούν και να αναλάβουν αυτοί που πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να πάει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ, να βρει θέσεις εργασίας για 300.000 ανέργους εκτός ευρώ ή Ευρώπης ή μνημονίου, να φέρει επενδύσεις με το τσουβάλι, έχοντας ως σύμβουλο το τζίνι του λυχναριού. 

Γι΄ αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι να προετοιμάζονται και οι γνωστοί «προδότες», διότι κάποιοι «προδότες» πρέπει να κρατήσουν αυτή την ρημάδα τη χώρα όρθια, μακριά από τους εξουσιολάγνους και ανεύθυνους λαϊκιστές που μας φόρτωσε στην πλάτη η εθνική συγκυρία. Και ο ελληνικός λαός θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί την κοροϊδία, την ανυπαρξία του εύκολου δρόμου. Οι μισθοί δεν αυξάνονται με παχιά λόγια, οι δουλειές δεν βρίσκονται χωρίς επενδύσεις, η δίκαιη μοιρασιά γίνεται όταν υπάρχει κάτι να μοιράσεις.

Έτσι, λοιπόν, όπως περίπου λέει και το σύνθημα τοίχου στην φωτογραφία ''ένα δημοψήφισμα να δούμε κάποτε, γαμώ την δημοκρατία μας''· όμως όχι ένα δημοψήφισμα για μεταφορά ευθύνης στον λαό και μεις να είμαστε καλά να κυβερνάμε. Ένα δημοψήφισμα που θα εμπεριέχει την πρόταση που πιστεύουμε και την οποία έχουμε προετοιμαστεί να εφαρμόσουμε. Ένα δημοψήφισμα, με Ήτα το πρώτο, όχι και τα δύο με Γιώτα.


Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη

Δεν υπάρχουν σχόλια: