Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΠΕΥΔΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Όλα για όλα από Σαμαρά και Βενιζέλο
Στο 180 ποντάρουν όλα τα λεφτά τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι η τρίτη κάλπη για την Προεδρική εκλογή, στις 29 Δεκεμβρίου, θα τους εξασφαλίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας και συνέχεια του κυβερνητικού βίου.
Το σενάριο της επίσπευσης των εκλογών είχε τεθεί στο τραπέζι των δύο αρχηγών εδώ και δύο εβδομάδες και, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν τυχαίοι οι υπαινιγμοί και των δύο: του Ευ. Βενιζέλου από την Βασιλεία στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και του Αντ. Σαμαρά στην ομιλία του, προχθές, στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένθερμος εισηγητής του σεναρίου (σ.σ. όχι βέβαια ότι στο επιτελείο Σαμαρά δεν το συζητούσαν) ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όχι μόνον διότι διαπίστωνε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα οδηγείτο σε τέλμα αλλά και διότι είχε ένα επιπλέον άγχος, τον κ. Γ. Παπανδρέου. Οι κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού είχαν θορυβήσει τον κ. Βενιζέλο,
ο οποίος επιθυμούσε γρήγορη λύση της εκκρεμότητας, ακόμη κι αν αυτή σημαίνει πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. Κατά την ανάλυσή του, εφόσον οι εξελίξεις επιταχύνονταν, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θα προλάβαινε να κινηθεί και, συνεπώς, θα ήταν ο ίδιος ο Βενιζέλος που θα καθόριζε προεκλογικά τις κινήσεις στη «Δημοκρατική Παράταξη» και θα διαμόρφωνε τους όρους ακόμη και κυβερνητικής εμπλοκής του ΠΑΣΟΚ, μετεκλογικά.
Πέραν, ωστόσο, των επιδιώξεων Βενιζέλου αλλά και της κοινής ανάλυσης των δύο αρχηγών ότι δεν θα μπορούσαν να φέρουν, σε αυτή τη φάση, μία «βαριά» συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, η πρόωρη προσφυγή στην διαδικασία εκλογής προέδρου έρχεται να δώσει απάντηση και στη στάση των πιστωτών. Διότι η πραγματικότητα είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς εξήντλησε σχεδόν κάθε περιθώριο που είχε για τη διαμόρφωση μίας λύσης ως προς την αξιολόγηση και την επόμενη ημέρα, με την προληπτική γραμμή πίστωσης. Μέχρι και πριν λίγα 24ώρα εκτιμούσε ότι αυτό θα ήταν εφικτό.
Ωστόσο, τόσο η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ όσο και τα νήματα που τραβούσε το Βερολίνο, «έκαιγαν» μία προς μία τις προσπάθειες προσέγγισης της ελληνικής πλευράς προς τις απαιτήσεις της τρόικας. Με άλλα λόγια, Ταμείο και Σόιμπλε επιθυμούσαν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα και να διαπραγματευτούν με την όποια «επόμενη κατάσταση», είτε μία αναβαπτισμένη κυβέρνηση Σαμαρά είτε με μία κυβέρνηση Τσίπρα, αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές και επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.
Έτσι, εντός του σαββατοκύριακου ενισχύθηκαν και οι επαφές Σαμαρά – Βενιζέλου με το εξωτερικό, προς αναζήτησε του τρόπου διαχείρισης του αδιεξόδου. Αυτή βρέθηκε μέσω της απόφασης για δίμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι κοντά, με παράλληλη δέσμευση του Μαξίμου για επιτάχυνση των διαδικασιών. Όπερ και εγένετο, με τους δύο ηγέτες να περιμένουν, απλώς, την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, πριν επισημοποιήσουν και αυτοί με τη σειρά τους την απόφαση που είχαν λάβει εδώ και κάποιες ημέρες.

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: