Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

X TWEEL> ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ

Η γαλλική φίρμα Michelin γράφει μια ακόμα σελίδα στην ιστορία των ελαστικών καθώς στις 20 Νοεμβρίου 2014 άνοιξε το νέο της, αμερικανικό εργοστάσιο όπου φιλοξενείται η παραγωγή των καινοτόμων ελαστικών Michelin X Tweel, των πρώτων radial ελαστικών χωρίς αέρα.
Πρόκειται για νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 12.500 τ.μ οι οποίες αποτελούν το 16ο εργοστάσιο της Michelin στις ΗΠΑ και βρίσκονται στο Piedmont της Βόρειας Καρολίνας και όπου, για την παραγωγή του καινοτόμου ελαστικού, ο όμιλος Michelin επενδύει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια.

Σε ό,τι αφορά, τα καινοτόμα ελαστικά, τα X Tweel σχεδιάστηκαν από τους μηχανικούς της Michelin με το σκεπτικό να μπορούν να ανταποκριθούν στις βιομηχανικές χρήσεις και στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τροχοφόρα και κυρίως, τα ελαστικά τους, σε εργοτάξια, κατασκευαστικά έργα και αγροτικές εργασίες.
Η απάντηση που βρήκαν οι μηχανικοί της γαλλικής φίρμας στο σύνηθες φαινόμενο των κλαταρισμένων ελαστικών,
σε τέτοιες χρήσεις ήταν η σχεδίαση ενός ελαστικού όπου η γόμα και η ζάντα αποτελούν ενιαίο σύνολο και το οποίο, αντίθετα από τα συμβατικά ελαστικά, δεν έχει αέρα.

Πρόκειται για μια ιδέα που παρουσιάστηκε αρχικά ως πρωτότυπο στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού το 2004, και, πλέον ως προϊόν, είναι το μόνο στην αγορά που μπορεί να υποσχεθεί εγγύηση παραγωγικότητας, χωρίς κανένα συμβιβασμό.

Όπως εξηγεί ο Pete Selleck, επικεφαλής της Michelin στη Βόρεια Αμερική: «Το Χ Tweel, είναι άλλο ένα παράδειγμα της μακροχρόνιας δέσμευσης της Michelin στην καινοτομία και “γεννήθηκε” στο κέντρο έρευνας της Michelin Αμερικής στην πόλη Greenville».

Το X Tweel βασίζεται στην παραδοσιακή τεχνολογία των radial αλλά δεν χρειάζεται αέρα για αυτό και δεν διατρέχει τον κίνδυνο κλαταρίσματος.
Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσει από τη δαπάνη χρόνου που θα συνεπαγόταν η επισκευή ελαστικών μετά από κλατάρισμα, στοιχείο το οποίο αποτελούσε ζητούμενο από την βιομηχανία, χωρίς βέβαια να αλλοιώνονται η ελκτικότητα, η ευκολία χειρισμού και η άνεση.


Έτσι το Michelin X Tweel υπόσχεται, εκτός από το κλατάρισμα, να εξαλείψει και την ανάγκη ελέγχου της πίεσης του αέρα αλλά και παράλληλα να προσφέρει ευκολία στην τοποθέτηση και στη χρήση, αντοχή στα χτυπήματα, μεγαλύτερη παραγωγικότητα και διάρκεια ζωής σε σχέση με ένα συμβατικό ελαστικό αέρα.
Όπως εξηγεί ο Ralph Dimenna, επικεφαλής εξέλιξης για την τεχνολογία Tweel: «Το X Tweel, το ελαστικό radial χωρίς αέρα, μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και είναι η πρώτη λύση radial χωρίς αέρα που προορίζεται για το εμπόριο, επιβεβαιώνοντας έτσι την ηγετική θέση της Michelin στο σχεδιασμό του μέλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: