Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΜΕ Φ.Ε.Κ. ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

                ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Mε μία πρωτοφανή απόφαση-σταθμό η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στερεί από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών την πρόσβαση σε τηλεοπτικό χρόνο (δωρεάν διαφημιστική συμμετοχή κομμάτων). Το ΦΕΚ έχει ημερομηνία 10 Ιανουαρίου 2015 και υπογραφή της Σοφίας Βούλτεψη...

Παραθέτουμε το επίμαχο απόσπασμα (ΦΕΚ Ιαν. 2015):   7. Ο συνολικός χρόνος της παραγράφου 6 θα κατανέμεται στις επιμέρους κατηγορίες κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, με βάση τις αρχές της ισότητας και της αναλογικής ισότητας, ως εξής:
α. Ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), ήτοι χρόνος που αντιστοιχεί στο ποσό του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.800.000 €) για την μετάδοση μηνυμάτων από την ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης και χρόνος που αντιστοιχεί στο ποσό των εβδομήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (75.000 €) για την μετάδοση μηνυμάτων από τους φορείς παροχής συν− δρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής,
θα διατίθεται αναλογικά στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, που έχουν εκλέξει ευρωβουλευτή κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.
β. Ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), ήτοι χρόνος που αντιστοιχεί στο ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000 €) για την μετάδοση μηνυμάτων από την ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεο− πτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης και χρόνος που αντιστοιχεί στο ποσό των εκατόν εί κοσι πέντε χιλιάδων ευρώ (125.000 €) για την μετάδοση μηνυμάτων από τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, θα διατίθεται αναλογικά στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, που έχουν εκλέξει βουλευτή στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012.


Αντίστοιχα, το ΦΕΚ για τις εθνικές εκλογές του 2012 (1304 /18 Απριλίου 2012)  είχε την εξής διατύπωση:

2015-01-12_7.58.10_.png


Σύμφωνα με το προηγούμενο ΦΕΚ, Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, έχοντας 5 βουλευτές  στην σύνθεσή του(Παπανδρέου, Σαχινίδης, Μωραίτης, Κεδίκογλου, Αηδόνης), θα είχε χρόνο συμμετοχής υπολογιζόμενο από τον αριθμό των βουλευτών, τον αριθμό των κομμάτων και το ποσοστό επί τις % που θα αντιστοιχούσε στα νεοπαγή κόμματα.

Κατά κανόνα, ο χρόνος μοιράζεται λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό συμμετοχής των κομμάτων στο εθνικό κοινοβούλιο. Δηλαδή μοιράζεται με βάση τον αριθμό των βουλευτών στην προηγούμενη εθνική αναμέτρηση. Με βάση το ΦΕΚ του 2012, η κυβέρνηση και η μείζων αντιπολίτευση πήραν τα 2/3 του χρόνου, τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούνταν (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι) πήραν χρόνο με βάση το ποσοστό εκλογής τους (22,61%) και στα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή στους ΑΝΕΛ-ΔΗΜΑΡ-Κοινωνική Συμφωνία-Δημοκρατική Συμμαχία(αντίστοιχες περιπτώσεις με το Κίνημα) μοιράστηκε το ποσοστό με βάση των αριθμό των βουλευτών που εντάχθηκαν σε αυτά.

Τι άλλαξε στην διατύπωση για να αποκλειστεί το Κίνημα Παπανδρέου; Η διατύπωση αφορά σε βουλευτές που εκλέχθηκαν με το κόμμα που διεκδικεί τηλεοπτικό χρόνο συμμετοχής, μία ερμηνεία, βάσει της οποίας αποκλείεται κάθε νεοπαγές κόμμα, παρά την συμμετοχή βουλευτών σε αυτό, δηλαδή παρουσία στο κοινοβούλιο. Πρόκειται περί τροποποίησης που αλλάζει ολοκληρωτικά τη φιλοσοφία του προηγούμενου ΦΕΚ, με προφανή στόχο να αποκλειστούν τα κόμματα που δεν συμμετείχαν στις εκλογές του 2012.

Πρόκειται περί απίθανης αντιδημοκρατικής μεθόδου, διότι έτσι αφαιρείται το δικαίωμα συμμετοχής σε κοινοβουλευτική μερίδα και κατά αυτό τον τρόπο δεν έχει πρόσβαση το σύνολο των βουλευτών του κοινοβουλίου!

Ειρήσθω εν παρόδω, είναι απίστευτες οι πολιτικές στιγμές που ζούμε τις τελευταίες ημέρες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των καναλιών να έχουν αποκλείσει το Κίνημα Παπανδρέου, μη δείχνοντας ούτε δευτερόλεπτο εικόνων από τις συγκεντρώσεις και ομιλίες που κάνει ανά την περιφέρεια. Μέχρι τώρα, επρόκειτο περί μίας άτυπης χούντας, η οποία έρχεται να επισημοποιηθεί με το επικείμενο ΦΕΚ και να στερήσει ουσιαστικά το λόγο σε ένα κόμμα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση εν καιρώ δημοκρατίας.

Αιδώς, Αργείοι

Η υπουργική απόφαση ως «κενό γράμμα»



ethics_13012015.jpg

Στο πιο πανω  post  (Απίστευτο! Αφαίρεσαν με ΦΕΚ τηλεοπτικό χρόνο που εδικαιούτο το Κίνημα Παπανδρέου) αναδείξαμε το corpus της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης, και το πώς εκείνο περιορίζει ασφυκτικά, στα όρια της στέρησης, της τηλεοπτικής παρουσίας του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου, του μόνο νεοπαγούς κόμματος πρώτης γραμμής που προέκυψε ανάμεσα στη διάλυση της Βουλής και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου την 31η Δεκεμβρίου 2014, μέχρι την έκδοση και δημοσίευση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης στις 10 Ιανουαρίου.

 Αναγνωρίζοντας το σύννομο της εκδοθείσης απόφασης, όπως προκύπτει από την ανάγνωση της Υπουργικής Απόφασης, οφείλουμε να εκφράσουμε τον εξής προβληματισμό:

-Δεν πρόκειται για ρεσιτάλ υποκρισίας από τους Σαμαρο Βενιζέλους;  Το γράμμα του Φ.Ε.Κ κατανομής τηλεοπτικού χρόνου πλήρως εναρμονισμένο με τις συνταγματικές επιταγές και τη νομολογία του Στε (όπως την κλασσική απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ-3427/2010- που δικαίωσε σε παρόμοια υπόθεση την Δράση στις ευρωεκλογές του 2009, δείτε εδώ την ανακοίνωση του κόμματος τότε) δίνει μεν ελάχιστο τηλεοπτικό χρόνο στους συνδυασμούς που ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο.

Στην πράξη όμως ήδη με τις εντολές της προς τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ έχει ήδη φροντίσει να καταστήσει αυτό «κενό γράμμα» καθώς όλα τα συστημικά ΜΜΕ αγνοούν επιδεικτικά τις περιοδείες και εκδηλώσεις του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Τρανό παράδειγμα σήμερα στην εκπομπή "Ανατροπή", όπου δεν υπάρχει εκπροσώπηση του Κινήματος, αλλά του ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσω του Αλέκου Αλαβάνου.

Η πλήρης δε αδράνεια του ΕΣΡ την περίοδο αυτή καθιστά ανέφικτη την τήρηση των διατάξεων της πολυφωνίας και της συμμόρφωσης προς την απόφαση αυτή. Είναι λοιπόν φανερό πως η στόχευση είναι μία: ο αποκλεισμός του Κινήματος από την προβολή των θέσεων του και την επικοινωνία του με τον κόσμο κατά τη διάρκεια της συντομότατης προεκλογικής περιόδου ώστε να μην καταφέρει να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Η γυναίκα όμως του Κάισαρα δεν αρκεί να φαίνεται τίμια αλλά πρέπει και να είναι. Οι μάσκες έπεσαν πια.

-Κατά δεύτερον, στις εκλογές του 2012 η Δημοκρατική Συμμαχία με μόλις 4 βουλευτές, οι οποίοι είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από την ΝΔ προηγούμενα, "κουβάλησαν" τον τηλεοπτικό χρόνο της βουλευτικής τους ιδιότητας στη νεοπαγή Δημοκρατική Συμμαχία. Πόσο άραγε μετρά ο τηλεοπτικός χρόνος του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια του Κινήματος;

-Και κατά τρίτον, εφόσον ο Σαμαράς διέλυε τη ΝΔ και δημιουργούσε μετά την προκήρυξη των εκλογών τη "Νέα Ελλάδα" και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ προσχωρούσαν στο νέο σχηματισμό, τότε ο νεοπαγής σχηματισμός θα ενέπιπτε στην δεύτερη ή την τρίτη περίπτωση; Κάτι μας λέει ότι θα είχε εκδοθεί μια Υπουργική Απόφαση κομμένη και ραμμένη στο σχήμα, όπως είναι τώρα κομμένη και ραμμένη στο να περιοριστεί όσο γίνεται την δράση Παπανδρέου.

Αυτό που διεκδικείται είναι η ίση αφετηρία για το Κίνημα και προφανώς δεν ζητά ευνοϊκότερη μεταχείριση. Οι αρχές δεν συμβαδίζουν με δημοσκοπήσεις, αλλά με την αρχή της αναλογικής ισότητας, η οποία επιτάσσει όλους τους σχηματισμούς να βρίσκονται στην ίδια αφετηρία στην προεκλογική περίοδο, ανεξαρτήτως το πότε ιδρύεται και ανακηρύσσεται ένα κόμμα.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ιδρύθηκε την 3η του Γενάρη και η υπουργική απόφαση βγήκε μια εβδομάδα έπειτα, με τα πλαίσια που θεσπίζει να είναι ασφυκτικά. Απ' αυτό εδώ το βήμα λέμε ότι μια αίτηση αναστολής της υπουργικής απόφασης θα έδινε την ευκαιρία στο Δικαστήριο να απαντήσει σε μια σειρά από εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κριμα θα γελαγαμε με τα σαρδαμ
αν του ξεφευγε και το λεφτα υπαρχουν