ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ
Αντιδράσεις στο εσωτερικό προκάλεσε η
δήλωση του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη στους FT ότι βγαίνει από το τραπέζι των
διαπραγματεύσεων το θέμα «διαγραφή» χρέους, οδηγώντας σε κυβερνητικούς ελιγμούς
και διευκρινιστικές δηλώσεις αργά χθες το βράδυ. Ωστόσο και μετά τις
διευκρινίσεις-δηλώσεις, ο όρος που... «ενοχλεί» παραμένει εκτός» υπό το βάρος
των ιδιαίτερα λεπτών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με το
βλέμμα στο... Βερολίνο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επόμενος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ένα ραντεβού με τον Β. Σόιμπλε, το ταχύτερο δυνατό. Σημείο κλειδί, φέρεται να είναι η διαμεσολάβηση του Επιτρόπου Μοσχοβισί στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, η οποία και ζητήθηκε στο ραντεβού μεταξύ Μοσχοβισί - Βαρουφάκη το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι.
Μέσω των FT, χθες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές ότι,
η κυβέρνηση χαράσσει κόκκινες
γραμμές (εμμένοντας σθεναρά σε «επανεξέταση» προγράμματος από το μηδέν και 1,9
δις ευρώ από τα κέρδη ΕΚΤ για το 4μηνο πρόγραμμα «γέφυρα») αλλά και πεδία στα
οποία είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω, δίδοντας πρωτογενή πλεονάσματα 1-1,5%
του ΑΕΠ και μεταρρυθμίσεις, αλλά και βγάζοντας από το... λεξιλόγιο του χρέους
τη λέξη «διαγραφή».Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επόμενος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ένα ραντεβού με τον Β. Σόιμπλε, το ταχύτερο δυνατό. Σημείο κλειδί, φέρεται να είναι η διαμεσολάβηση του Επιτρόπου Μοσχοβισί στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, η οποία και ζητήθηκε στο ραντεβού μεταξύ Μοσχοβισί - Βαρουφάκη το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι.
Μέσω των FT, χθες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές ότι,
Η «διαγραφή»
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είπε χθές το μεσημέρι στους FT ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον ονομαστική "διαγραφή χρέους" αλλά διατηρεί σειρά άλλων επιλογών που παρουσίασε, όπως την σύνδεση της αποπληρωμής του με το ρυθμό του ΑΕΠ και ένα "μενού ανταλλαγών χρέους", συμπεριλαμβανομένων δύο τύπων νέων ομολόγων. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ευκλείδης Τσακαλώτος που μετέχει στις διεθνείς διαβουλεύσεις μαζί με τον κ Βαρουφάκη, λέγοντας ότι η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις "είναι στην ουσία κούρεμα" σε συνέντευξή του στο Mega .
Ωστόσο, ώρες μετά, ήρθαν διευκρινίσεις από τον ΥΠΟΙΚ και κυβερνητικούς κύκλους. Σε ανακοίνωσή του αργά χθες βράδυ ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνησε για την συνέντευξη στους FT ότι «αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει, απλώς ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος σε επενδυτές παρουσίασε μια σειρά από τεχνικές που οδηγούν ουσιαστικά σε απομείωση του χρέους». Ίδιες πηγές, διευκρινίζουν επί της διευκρινιστικής δήλωσης του κ. Βαρουφάκη, ότι δεδομένου πως ο όρος "κούρεμα του χρέους" είναι... δύσπεπτος για τους εταίρους, επιστράτευσε "ευφημισμούς" προκειμένου να καταλήξει στο ίδιο αίτημα δια άλλης οδού.
Τι δίνει η κυβέρνηση
Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, πέραν των αλλαγών στην διαπραγμάτευση του χρέους:
· Να υποχωρήσει σε κάποιες από τις παροχές για να διασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα 1- 1,5% του ΑΕΠ ( αρχικός σχεδιασμός ήταν για μηδενικά πλεονάσματα τώρα και μικρά στο μέλλον έναντι 4,5% του ΑΕΠ που είναι ο μεσοπρόθεσμος μνημονιακός στόχος).
· Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τομές στο δημόσιο και σε μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με στόχο «εύρωστους Έλληνες που δεν πλήρωσαν τους φόρους τους τα προηγούμενα χρόνια».
Τι ζητά η κυβέρνηση
Ο ΥΠΟΙΚ από την άλλη πλευρά έθεσε και τα αιτήματα της κυβέρνησης για το πρόγραμμα «γέφυρα 4 μηνών έως το τέλος Ιουνίου εντός του οποίου:
· Η ΕΚΤ θα μπορεί να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα:
· Η Ελλάδα θα λάβει όχι τα 7 δις ευρώ αλλά το 1,9 δις ευρώ εξ αυτών από τα κέρδη ΕΚΤ
· Θα γίνει «επανεξέταση» προγράμματος «από το μηδέν», ένα αίτημα από το οποίο όπως είπε δεν πρόκειται να μετακινηθεί η κυβέρνηση.
Ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας χθες στο Chanel4 προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει μία συμφωνία σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα… που ρυθμίζει το ελληνικό ζήτημα μία για πάντα».
Ραντεβού στην Ιταλία
Σήμερα, τα δύο στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα έχουν συνάντηση με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ Pier Carlo Padoan, λίγες ώρες πριν φτάσει στην ιταλική πρωτεύουσα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το κρίσιμο ραντεβού με τον ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Η περιοδεία του οικονομικού επιτελείου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ξεκίνησε την Κυριακή από το Παρίσι και την Δευτέρα στο Λονδίνο σχεδιάζεται να συνεχιστεί, όχι μόνο αν «κλειδώσει» το ραντεβού στο Βερολίνο, αλλά και σε άλλους ΥΠΟΙΚ καθώς και με τα θεσμικά όργανα των δανειστών.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου