Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΣΟΚ - ΕΤΟΙΜΑΣΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ!

Ετοιμος να βαδίσει στην λογική των προκατόχων του και ο Βαρουφάκης ο οποίος εξαγγέλει νέα χαράτσια και έκτακτη φορολογία στους έχοντες. 
Κάπως έτσι ξεκίνησε και το χυδαίο χαράτσι του Βενιζέλου και όλα τα αντίστοιχα. Η έκτακτη εισφορά του Γιάνη έρχεται να προστεθεί στην αύξηση του μαρτυρικού και εκβιαστικού Τέλους για να ανοίξει το κωλοχανείο της Αγίας Παρασκευής.
Την πρόθεση του να προβεί σε επιβολή έκτακτης φορολογίας, "αν χρειαστεί", εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αποσαφήνισε ότι αν θα συμβεί, θα είναι μια πράξη ανάγκης, αλλά όπως εξήγησε, σε μια τέτοια πιθανότητα, ο όποιος έκτακτος φόρος θα αφορά μόνο τους "έχοντες".

Παράλληλα, σημείωσε ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ,
θα επανέρθει σταδιακά.

Ο ΥΠΟΙΚ απέκλεισε την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό καθώς και σε άλλα βασικά αγαθά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στο Αιγαίο, στην παραμεθόριο, στα φάρμακα, στα τρόφιμα και τα βιβλία».

Συνέχισε λέγοντας ότι «κάπου θα υπάρξει μια εξομάλυνση στον ΦΠΑ» κάποιων προϊόντων, έτσι ώστε να υπάρξει μια σύγκλιση με την υποχρέωση της χώρας μας να αυξήσει κάποιους συντελεστές, σύμφωνα με την συμφωνία του Eurogroup. "Θα βρούμε ένα προϊόν που δεν θα θυμάμαι κανένας ότι έχει φορολογικό συντελεστή" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης, δεν αρνήθηκε ότι η χώρα μας δεν θέλει να έχει δεσμεύσεις έναντι των εταίρων, όμως τόνισε ότι «καταφέραμε να καταργηθούν οι μνημονικές δεσμεύσεις».

Χαρακτήρισε την ταμειακή μας κατάσταση «ικανοποιητική» όσον αφορά τις υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε πρόβλημα απέναντι στις αποπληρωμές μας έναντι του ΔΝΤ του Μαρτίου».

Και για να λυθεί το ζήτημα κάλεσε την ΕΚΤ να δώσει απευθείας στο ΔΝΤ, τα λεφτά από τις επιστροφές των Ελληνικών ομολόγων.

Πάντως φάνηκε αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης με το ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι «δεν θα αφήσουμε ένα μικρό ζήτημα να ανατρέψει ότι πετύχαμε».

Πάντως παραδέχτηκε ότι έχουμε να λύσουμε το χρηματοδοτικό καινό για τους επόμενους μήνες.

Η νέα διαπραγμάτευση


Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ , άμεσα ξεκινά η διαπραγμάτευση για την μετά τον Ιούνιο εποχή, η οποία θα κινείται στους άξονες αναδιάρθρωση χρέους/ πρωτόγεννες πλεόνασμα / ανάπτυξη.

Για τις 100 δόσεις ακόμα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Όμως ο κ. Βαρουφάκης αποσαφήνισε ότι θα υπάρξουν οικονομικά κριτήρια για την ένταξη σε αυτές, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «δεν θέλουμε να νοιώσει ανόητος ο φορολογούμενος που τα έχει πληρώσει όλα», ενώ δεν απέκλεισε κάποιο μπόνους σε όσους είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

«Το βασικό που θα κάνουμε δεν είναι τα μαζεύουμε από τους ανθρώπους που δεινοπαθούν, αλλά να δώσουν αυτοί που έχουν και δεν έχουν δώσει ποτέ. Και θα χτυπηθούν αλύπητα».

Παράλληλα εξήγγειλε ότι θα μπουν στο στόχαστρο οι ξένες εταιρίες μου δηλώνουν ελάχιστα κέρδη επί Ελλάδος, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί και η αρωγή των εταίρων μας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, απέκλεισε την επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα: «Δεν θα βάλουμε άλλους φόρους στα ακίνητα. Τα εισοδήματα πρέπει να φορολογούνται».

Επίσης, έκανε λόγο ότι το περιουσιολόγιο θα μας επιτρέψει να προβούμε σε συγκρίσεις αναφορικά με το τι έχει δηλωθεί τα περασμένα χρόνια, ενώ αναφορικά με όσους έβγαλαν εκτός Ελλάδος τα χρήματα τους με παράνομο τρόπο, δήλωσε ότι «θα δώσουμε κάποια δυνατότητα σε αυτούς να κάνουν το σωστό», υπονοώντας κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους τα δηλώσουν και τα επαναπατρίσουν.

Αναφέρθηκε στο «λάθος της ΕΚΤ να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα επί Τρισέ, το οποίο το πληρώνουμε τώρα εμείς», ενώ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» το προαπαιτούμενο της αξιολόγησης για να πάρουμε τα χρήματα μας από τα ομόλογα, κάτι για το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπαδήμου, που δέχθηκε τον συγκεκριμένο όρο.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στην δέσμευση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ έκανε λόγο ότι μπροστά μας έχουμε το «υπερμαραθώνιο», της νέας διαπραγμάτευσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: