Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΘΑ' ΡΘΕΙΣ

Η κυβέρνηση προσγειώνεται - μέρα με την ημέρα - στην πραγματικότητα και οι υπουργοί της εγκαταλείπουν πολλά από αυτά που έλεγαν τα τελευταία χρόνια στην αντιπολίτευση με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο και κάνουν στροφή στον ρεαλισμό.
Έτσι ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Νάντια Βαλαβάνη ζητούσαν προεκλογικά από τους πολίτες να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο (κίνημα "Δεν Πληρώνω"),τώρα καλούν τους πολίτες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους – λέγοντας μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο επιτελούν «πατριωτικό καθήκον»...
Χτες μάλιστα η κυρία Βαλαβάνη ως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών όχι μόνο παρουσίασε τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την είσπραξη χρεών σε 100 δόσεις χωρίς κριτήρια, αλλά και παραδέχτηκε πως από τα 72 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων μόνον τα 9 δις ευρώ θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία!
Θυμίζω ότι όταν το 2010 ο υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωσταντίνου,
ζητούσε την διαγραφή 25 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 32 δις ευρώ που υποτίθεται ότι ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη – διότι αφορούσαν χρέη δεκαετιών από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβαζαν «βέτο» υποστηρίζοντας ότι δήθεν η κυβέρνηση ήθελε να χαρίσει λεφτά σε μεγαλοκαρχαρίες.

Στο ίδιο πλαίσιο της στροφής στον ρεαλισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται και η χθεσινή αναγγελία του Πρωθυπουργού κ.Τσίπρα σύμφωνα με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται την δυνατότητα δημιουργίας μιας διακομματικής διαπραγματευτικής ομάδας η οποία θα βοηθήσει την κυβέρνηση , λόγω της εμπειρίας στελεχών της αντιπολίτευσης που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις, στην κατάρτιση του νέου μνημονίου( συμφωνίας για την οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με τον νέο ορισμό από κυβερνητικής πλευράς) που θα υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα στα τέλη Αυγούστου με τους δανειστές - εφόσον βέβαια η αυριανή διαπραγμάτευση στο Eurogroup έχει αίσιο τέλος.

Θυμίζω ότι την συμμετοχή τους κ.Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχαν ζητήσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αλλά είχαν αντιμετωπίσει την πεισματική άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο δεν δεχόταν -τότε- να διαπραγματευτεί μνημονιακές συμβάσεις.


Στην «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την χθεσινή εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας του κεντροδεξιού και μετριοπαθούς πολιτικού Προκόπη Παυλόπουλου -παρα τις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του κόμματος - που δείχνει ότι το Μαξίμου έχει εντάξει μέσα στην μακροπρόθεσμη στρατηγική του την απομάκρυνσή του από την ακραία ρητορική των συνιστωσών του κόμματος .Και ότι είναι έτοιμο να ολοκληρώσει την στροφή του με πολιτικές πρωτοβουλίες και κινήσεις πιο κοντά στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Ένα νέο...ΠΑΣΟΚ γεννιέται;

Δεν υπάρχουν σχόλια: