Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ "ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ" ΤΟΥ ΛΟΓΟ ΑΠΑΛΕΙΦΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΤΑΙΡΟ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ

«Σε μια σκληρή και δύσκολη, ίσως για πρώτη φορά αληθινή, διαπραγμάτευση θέσαμε στόχους, ήμασταν συγκροτημένοι, δείξαμε αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία, πετύχαμε στο τέλος τον βασικό μας σκοπό» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του το Σάββατο προς τον ελληνικό λαό. [tanea]
Και παράλληλα τόνισε ότι η καθοριστικότερη συμβολή ήταν αυτή του λαού - τον οποίο και ευχαρίστησε - αλλά ξεκαθάρισε ότι κερδίσαμε μια μάχη όχι, όμως και τον πόλεμο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας. Πριν περίπου 20 μέρες παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία και με έλλειμμα ρευστότητας. Και ταυτόχρονα μια χώρα παγιδευμένη σε ένα εσκεμμένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα γιατί κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αντιμνημονιακής παρένθεσης,
αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία και στη λεηλατημένη από τα μνημόνια πατρίδα. Χθες ακυρώσαμε τα σχέδιά τους.

Αποτρέψαμε το σχέδιο των τυφλών, συντηρητικών δυνάμεων, μέσα και έξω από τη χώρα, να προκαλέσουν ασφυξία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου. Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια. Και αποδείξαμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και αμοιβαία βιώσιμων συμβιβασμών και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας. Και υπό αυτή την έννοια, ίσως η χθεσινή ημέρα να είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη από ότι είναι για την ίδια την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουμε όμως ακόμα μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει. Έχει, άλλωστε, μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια» και συμπλήρωσε ότι «χθες λοιπόν κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας πίσω μας τη λιτότητα, τα Μνημόνια και την Τρόικα. Ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της ευρωζώνης. Η διαπραγμάτευση, όμως, δε τελείωσε χθες. Η διαπραγμάτευση τώρα μπαίνει σε ένα νέο, πιο ουσιαστικό στάδιο μέχρι την οριστική συμφωνία μετάβασης από τη πολιτική των μνημονίων της καταστροφής στη πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

«Σε αυτή τη διαρκή και δύσκολη μάχη, σε αυτή την ουσιαστική διαπραγμάτευση με ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με γνώμονα πάντα την αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας. Και με μοναδικό σύμμαχο, συμπαραστάτη αλλά και αυστηρό κριτή τον ελληνικό λαό.

Σύμμαχο αλλά και ενεργό συμμέτοχο στην μεγάλη προσπάθεια για τη πολιτική αλλαγή και τη κοινωνική σωτηρία. Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΟ: Καταρχάς να επισημάνουμε το οξύμωρο, ο πρωθυπουργός να κάνει το διάγγελμά του με το διακριτικό της ΝΕΡΙΤ, κάτι που σίγουρα κακοφάνηκε στους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ, οι οποίοι προσχώρησαν πλήρως στο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε ψηφοδέλτια του (Κυρίτση Επικρατείας, Τριανταφυλλίδης στην Α΄ Θεσσαλονίκης) και οι οποίοι ζητούν εδώ και τώρα να ανοίξει η νέα ΕΡΤ.

Αυτά με το παραπολιτικό κουτσομπολιό. Από το διάγγελμα Τσίπρα, το οποίο προφανώς και θα ήταν παραμορφωτικό της πραγματικότητας, κρατούμε δύο πράγματα: Πρώτον, μίλησε για "αντιμνημονιακή" και όχι "αριστερή" παρένθεση, καταγγέλοντας (και βάσιμα) την προηγούμενη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για την παγίδα της δίμηνης παράτασης. Προκαλεί εντύπωση ότι ο Τσίπρας για ακόμη μια φορά στον "πρωθυπουργικό" του λόγο απαλείφει την αριστερά από το λεξιλόγιό του, εξυπηρετώντας βεβαίως τον συγκυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος από χθες ψάχνει τον αναπτήρα για να μας κάνει Κούγκι, αλλά ο Κουίκ δεν τον αφήνει.

Το άλλο σημείο είναι η παραδοχή ότι τα δύσκολα μόλις τώρα αρχίζουν για την ελληνική κυβέρνηση, με τα χρονοδιαγράμματα να είναι εξίσου ασφυκτικά: Προτάσεις κοινά αποδεκτών μεταρρυθμίσεων, επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, εσωκομματική αντιπολίτευση από Λαφαζάνη, συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν το λες και "πετάω" χαρταετό. Ο λόγος του Τσίπρα ήταν αισθητά μετριοπαθής, διόλου πανηγυρικός, ενώ η συνεχής του επίκληση στον λαό, που σίγουρα από χθες το βράδυ σκέφτεται την έκταση της κωλοτούμπας, προμηνύει μια σύγκρουση πλέον στο εσωτερικό, προκειμένου όχι μόνο να "σκεπάσει" τον Λαφαζάνη, αλλά και να κρύψει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, που από μόνη της είναι μια ξεχωριστή ιστορία.


Αξιοσημείωτο τέλος είναι και η ανακάλυψη από τον Τσίπρα της έννοιας του συμβιβασμού, λέξη που βεβαίως είχε παραλείψει να αναφέρει προεκλογικά. Θα χει εξαιρετικά ενδιαφέρον στη συνέχεια πώς ο Τσίπρας θα καταφέρει να χειριστεί τον ΅συνασπισμό των έξαλλων΅, οι οποίοι τυγχάνει να είναι τοποθετημένοι και σε υπουργικούς θώκους..

Δεν υπάρχουν σχόλια: