Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΧΗ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ-100 ΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
Mάχη σώμα με σώμα και λεπτό προς λεπτό της ελληνικής πλευράς με τούς εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες. Οι τελευταίοι παραλαμβάνουν προσχέδια της ελληνικής πλευράς τα οποία αξιολογούν και τα επιστρέφουν με παρατηρήσεις, με στόχο να αναλάβει το EuroWorkingGroup την Τρίτη το πρωί, να δώσει το «πράσινο φως» και στη συνέχεια να καταστεί τυπική διαδικασία η έγκριση του Eurogroup, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο σταθμός MEGA, στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Αλλες πληροφορίες από το γερμανικό υπ. Οικονομικών,
θέλουν τον Σόιμπλε να μην δέχεται τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και το πάγωμα των πλειστηριασμών. O Σόιμπλε δέχεται πιέσεις από τους Ισπανούς οι οποίοι υπέβαλλαν τους πολίτες τους στην διαδικασία των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία-σχετική φωτό.
Mε δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη κοστολόγηση μπορεί να μείνει εκτός ακόμη και η ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού το μπόνους του 50% που δίνεται για εφάπαξ καταβολή μέρους των παλαιών φόρων (μέχρι 31/12/13) μπορεί να ακουστεί σαν απώλεια εσόδων.
Εκτός μένουν σίγουρα η ανάκληση των μνημονικών μέτρων για μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αφού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μονομερείς ενέργειες. Το ίδιο και η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά  και  η  ρύθμιση των  κόκκινων  δανείων.
«Δεν δεχόμαστε την ρύθμιση κόκκινων δανείων και 100 δόσεων» είπε  πριν  από  λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών,  αναφερόμενος  σε  μέτρα  που   έχουν  ακουστεί ότι  θα  περιέχονται  στην ελληνική πρόταση. Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το μείγμα των μέτρων που θα δοθούν, θα πρέπει να αποφεύγει όσο γίνεται το ατύχημα. Η ελληνική πρόταση θα περάσει αύριο από την βάσανο των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης ώστε να βγει μια πρώτη γνωμοδότηση, σχετικά με το αν γίνεται αποδεκτή ή όχι.
Στη λίστα ωστόσο θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα, αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, μέτρα για περαιτέρω ανεξαρτησία της γ.γ. Εσόδων αλλά και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Την ίδια στιγμή προκαλεί προβληματισμό η υστέρηση εσόδων καθώς το 2014 έκλεισε με «τρύπα» 1,38 δισ. ευρώ και ο Ιανουάριος του 2015 με «τρύπα» 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Mega, σήμερα Δευτέρα η ελληνική πλευρά θα καταθέσει ακόμα και αργά το βράδυ το κείμενο των προτάσεών της και το πρωί της Τρίτης το Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι θα κρίνει τις ελληνικές προτάσεις. Εάν η ελληνική λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα εγκρίνει και τυπικά το ελληνικό αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: