Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΟΥΤΕ ΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ!

Πολιτικό Γραφείο
Μαραθιάς Φωκίδας, 27 Φεβρουαρίου 2015
 Άρθρο
Αθανασίου Ασημάκη
Υποψήφιου Βουλευτή Φωκίδας
Απόφοιτου Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης
Παντείου Πανεπιστημίου
 Ούτε κι εγώ δεν έχω καταλάβει τι κερδίσαμε!
   Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.  Ακόμα και την ώρα που θα διαβάζετε αυτό το άρθρο, μπορεί να είναι ήδη ξεπερασμένο. Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσω να κάνω ένα απολογισμό της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και λέω θα προσπαθήσω γιατί ούτε κι εγώ έχω καταλάβει ακριβώς τι κερδίσαμε!
   Ας ξεκινήσουμε με το σίγουρο και δεδομένο πως στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εκλέχτηκαν τα κόμματα που είχαν σαν κύριο σύνθημα «έξω από το μνημόνιο, τέλος στη λιτότητα & τέλος στην υπερφορολόγηση των πολιτών». Και ας θυμηθούμε πως προκάλεσαν εκλογές. Με την ευκαιρία της ΜΗ ψήφισης, δεξιού και μνημονιακού Προέδρου της Δημοκρατίας, του Σταύρου Δήμα (τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ). Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει και το μπόνους των 50 εδρών,
κόμμα «αριστερό» το οποίο πάντα ζητούσε την απλή αναλογική, αλλά τώρα που διεκδίκησε και κέρδισε την εξουσία, το ξεχνάει. Δεύτερο κόμμα η ΝΔ, κόμμα αντιμνημονιακό έως το 2012. Μνημονιακό, με πολιτικές λιτότητας χειρότερες και από τις προτάσεις της Τρόικας, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση. Τρίτο, η Χρυσή Αυγή. Ουδέν σχόλιο. Τέταρτο το Ποτάμι. Αγνώστου προέλευσης και προθέσεων, βρήκε πόρτα ανοιχτή και μπήκε. Πρώτα στην ευρωβουλή και τώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με πρόγραμμα το οποίο θα ανακοίνωνε 26 Ιανουαρίου (ναι, μετά τις εκλογές). Μετά το ΚΚΕ. Η μόνη σταθερή αξία. Επόμενο οι ΑΝΕΛ. Τελευταία στιγμή για να συμπληρώσει ψηφοδέλτιο (αφού από την αγγελία δεν συμπλήρωνε) κατέβηκε σαν συνδυασμός με εθνικιστικά κόμματα και τους Έλληνες κτηνοτρόφους (ΑΚΚΕΛ). Και τέλος το ΠΑΣΟΚ. Ή αλλιώς, το ΠΑΣΟΚ τέλος.
   Σύσταση κυβέρνησης και ξεκινάει η διαπραγμάτευση. Ταξίδια στην Ευρώπη για Τσίπρα και Βαρουφάκη. Συναντήσεις, συμμαχίες, συνεντεύξεις και πάμε στη διαπραγμάτευση. Δυνατά με θράσος και διάθεση να ΜΗΝ πούμε «Ναι σε όλα». Δυνατές διαπραγματεύσεις.  Δεν θέλουμε τα δάνεια, δεν θέλουμε άλλα μνημόνια, δεν θέλουμε άλλες πολιτικές λιτότητας. Ο κόσμος υποστηρίζει και συμπαραστέκεται στις κυβερνητικές προσκλήσεις να κατεβούν στις πλατείες. Δημιουργείται αισιοδοξία. Ο κόσμος για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει κυβερνητικές πολιτικές. Μέχρι και εγώ νιώθω ότι ίσως έκανα λάθος που δεν στήριξα ΣΥΡΙΖΑ. Και έρχεται η ώρα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με  πρόταση του Τσίπρα, τον Προκόπη Παυλόπουλο;;;!!! Παγωμάρα… Γιατί; Με ποιο σκεπτικό; Αφού είναι νέος, δεν ανήκει στο κατεστημένο, γιατί; Υπάρχουν πρόσωπα να προτείνει από το χώρο της αριστεράς  ή ουδέτερα, ευρείας αποδοχής και διεθνούς κύρους. Παράλληλα όμως προλογίζει τα πρώτα νομοσχέδια που είναι έτοιμα, από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των 100 δόσεων που θα ψηφιστούν μέχρι την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος.  Οπότε σκέφτεσαι, ας περιμένω. Ας δώσω χρόνο να δω έργο. Αλλά δεν σε αφήνουν και στέλνουν την Πέμπτη αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης και των όρων της. Των όρων της;;;; Οι όροι δεν είναι το μνημόνιο;;;  Μήπως έχω καταλάβει κάτι λάθος;;; Σαν «Σκωτσέζικο ντους» μου κάνει. Ας περιμένω να δω το Σαββατοκύριακο τι διαπραγματεύονται. Καθαρά Δευτέρα, τέλος το καρναβάλι, οι μάσκες φεύγουν. Στέλνουν το βράδυ τις προτάσεις και συμφωνούν τετράμηνη παράταση για ολοκλήρωση του προγράμματος, πληρωμή των δόσεων εάν καλυφθούν τα προαπαιτούμενα, αυξήσεις στους μισθούς όταν το εγκρίνουν οι τρεις θεσμοί, όχι μονομερείς ενέργειες και μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα σε λογικά  επίπεδα. Καλό το τελευταίο. Περιορίζεται σταδιακά η λιτότητα. Τιιιι;;; Είναι μόνο για το 2015 και μετά βλέπουμε; Και στο καπάκι βγαίνει και η Ελληνική Στατιστική Αρχή και λέει ότι το Γενάρη υστερούμε από τους στόχους του προγράμματος 1 δις. 1 ολόκληρο δις… Πως θα μαζευτεί αυτό; Αφού έλεγαν να μην πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ και φόρους. Και μου λένε ότι το Γενάρη σηκωθήκαν από τις τράπεζες 12 δις και ζορίζονται οι τράπεζες, όχι να δώσουν δάνεια στην  αγορά, αλλά να επιβιώσουν. Και ανακοινώνουν και επανασύσταση της ΕΡΤ με αύξηση στα τέλη. Πάλι; Αφού την κλείσαμε και μειώσαμε τα τέλη. Και συζητάνε αύξηση σε κάποια προϊόντα στο ΦΠΑ; Το «Σκωτσέζικο νους» δεν είναι κρύο ζέστη, κρύο ζέστη; Εδώ είναι κρύο κρύο κρύο.
     Η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, οργιάζει, εσωτερικά. Ξεκινήσαν ήδη οι αρχηγικές διαδικασίες, ανεπίσημα. Ααα, και όταν προλαβαίνουν κάνουν και αντιπολίτευση. Όσο μπορούν! Γιατί στην πρώτη ψηφοφορία υπερψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ. Μάλλον και στο δεύτερο θέμα θα ψηφίσει. Την παράταση της δανειακής σύμβασης! Εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το θεωρήσει σωστό να ενημερώσει την Βουλή και τους πολίτες τι περιέχει. (Αυτή τη στιγμή το σκέφτονται, δημοκρατικά) Το Ποτάμι, ρέει από εδώ και από εκεί. Ανάλογα εάν βρέχει (μνημόνια) ή όχι. Η Χρυσή Αυγή, στη φυλακή ακόμα! Το ΚΚΕ καταθέτει νόμο για κατάργηση των μνημονίων και διοργανώνει συλλαλητήριο. Οι ΑΝΕΛ (συγκυβέρνηση) τους έχει ανατεθεί να παίζουν με τα στρατιωτάκια (μάλλον δεν κάνουν για τραίνα!!). Το ΠΑΣΟΚ το σκέφτεται. Προκήρυξε ο Βενιζέλος συνέδριο. Αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα, όχι σε ποιον θα αφήσει την καρέκλα και με ποιόν τρόπο, αλλά εάν θέλει να την αφήσει.

  Τελικά, έγιναν οι εκλογές; Ή θα (ξανα)γίνουν; Κέρδισαν κάτι οι Έλληνες πολίτες από τη διαπραγμάτευση;  Ή συνεχίζουμε και βλέπουμε; Πότε θα ψηφιστούν τα πρώτα νομοσχέδια; Έχουμε φτάσει αρχές Μάρτη! Κάτι συζητιέται για εξεταστική για το μνημόνιο. Θα γίνει σε βάθος χρόνου, ώστε να δούμε ποιοι δημιουργήσαν τα χρέη; Ή δεν μπορούν λόγω συνεργασίας με πολιτικούς της ΝΔ, Παυλόπουλος ΠτΔ, Καμμένος Υπ. Άμυνας. Και αυτό που ακούγεται για νέο «Συμβόλαιο» μετά το τέλος της παράτασης τον Ιούνιο, θα έχει όρους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: