Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ..#ΚΟΥΡΑΚΗΣ

Η εκπαίδευση επιστρέφει στην επετηρίδα! 
Την κατάργηση του ΑΣΕΠ στην Παιδεία προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. [kathimerini]
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Κουράκης δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι, ύστερα από διάλογο, θα θεσμοθετηθεί νέο σύστημα μοριοδότησης για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, «που θα υπηρετεί την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, ενώ δεν θα απαξιώνει τα πτυχία που χορηγούν τα πανεπιστήμια».

Σχόλιο: Αναρωτιόμαστε αν αυτή η σπουδαία αντι-μεταρρύθμιση, η κατάργηση του ΑΣΕΠ συμπεριλαμβάνεται στην λίστα μεταρρυθμίσεων του Γιάννη Βαρουφάκη, την οποία είδαν οι Ευρωπαίοι και θαμπώθηκαν.

Είναι αδικαιολόγητη η εμμονή της κυβέρνησης να προαπαθεί να επιστρέψει τον χώρο της εκπαίδευσης (σε όλες τις βαθμίδες) στην δεκαετία του '80 και του '90,
καταργώντας την πρόοδο που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την Διαμαντοπούλου και έπειτα που σταμάτησε το ρουσφέτι του 60-40, το οποίο μάλιστα κρίθηκε πρόσφατα και αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τι εξασφάλιζε μέχρι τώρα ο ΑΣΕΠ; Την αξιοκρατία και αμεροληψία, δίνοντας τέρμα στην ομηρία της επετηρίδας. Κι αυτό γιατί στην χώρα έχουμε μια διαστρωμάτωση στα Παιδαγωγικά Τμήματα, όπου ο χρόνος περαίωσης και ο βαθμός πτυχίου ποικίλουν. Ο ΑΣΕΠ προσπάθησε να βάλει έναν κοινό κανόνα, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχει να διεξαχθεί ΑΣΕΠ εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Κουράκης αντί να διεκδικήσει την εξαίρεση των δαπανών στην εκπαίδευση από τη μέτρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος (μια πρωτοβουλία που έχει πάρει το Invest in Education), φροντίζει να καταργήσει τον ΑΣΕΠ, δηλαδή ακυρώνοντας στην πράξη την διαδικασία διαγωνισμού πρόσληψης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας.


Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας (όπου η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιοσημείωτη), εντούτοις πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια κατάργησης του ΑΣΕΠ, όπου αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί και να εγγυηθεί την αξιοκρατία και την αμεροληψία. Πώς; Με ριζική αναμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής, με οριοθέτηση το πόσα σχολεία χρειαζόμαστε σήμερα, την καταμέτρηση κενών ετησίως που θα κοινοποιούνται και την πρκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την στελέχωση της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: