Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ Ο ΜΑΡΙΟ

ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, 16:01

Δεν είμαι αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα σήμερα. Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ επιλογές. Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί...Αυτό δήλωσε ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Εurogroup.
Βέβαια υπήρξαν και πιο ήπιες τοποθετήσεις από τους ευρωπαίους ομολόγους του αλλά το κλίμα είναι ασφυκτικό για την ελληνική πλευρά. 
Στο μεταξύ ο Ντράγκι περιμένει σήμερα μια θετική απόφαση για να μην τραβήξει την πρίζα του ELA και μείνουμε ταπί και καθόλου ψύχραιμοι στο Σταθμό του Μονάχου, με πέταξε άχου η μαύρη μοίρα μου, μάνα κακομοίρα μου.
Σε διαφορετική περίπτωση,
είναι πολύ πιθανό την Τετάρτη ο Ντράγκι να κλείσει την κάνουλα του ELA σε μια χώρα που καθημερινά κάνουν φτερά 1 δις ευρώ κααταθέσεις και κάθε μήνα προστίθεται 1 δις οφειλών των πολιτών προς το ελληνικό δημόσιο. Μην ακούτε τον Μάριο και τον Σόιμπλε που λέει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα Grexit. Aυτά δεν προαναγγέλονται-ούτε το στέγνωμα των ΑΤΜ.

Τι δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρώζώνης προσερχόμενοι:

«Οσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν με κάνουν πιο αισιόδοξο για την Ελλάδα» δήλωσε  ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup. «Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να εξετάσω τις επιλογές μου», σημείωσε.

Με διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας προσέρχεται στο Eurogroup η Κομισιόν όπως δείχνουν οι δηλώσεις του Επιτρόπου
Π.Μοσκοβισί που είπε ότι οι αρχές επί των οποίων θα εργαστούμε είναι υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, με τη βούληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να προχωρήσουμε σε μία νέα φάση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η Κομισιόν εργάζεται επί ενός μόνου σεναρίου, να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για αυτήν τη νέα φάση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για μια αποφασιστική συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, με κοινή συνισταμένη την επιθυμία όλων να παραμείνει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ. Συμπλήρωσε δε ότι είναι, επίσης, θεμελιώδες, η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αλληλεγγύη από την Ευρωζώνη προς την Αθήνα, σ' ένα πρόγραμμα που ο κοινοτικός επίτροπος αρνήθηκε να το χαρακτηρίσει ως πρόγραμμα λιτότητας.

Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία επιθυμεί ορισμένες αλλαγές, τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως τα κοινωνικά προγράμματα, μια πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση, αλλά και πολλές μεταρρυθμίσεις κοινού ενδιαφέροντος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επ' αυτών των θεμάτων θα συζητήσουμε, είπε ο γάλλος επίτροπος, ο οποίος προεξόφλησε, πάντως, ότι θα είναι μια δύσκολη συνεδρίαση.

Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών
Χανς Σέλινγκ δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος. Το Eurogroup θα προσπαθήσει να σημειώσει πρόοδο, αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος».

«Μια καλή λύση θα ήταν να παραταθεί το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο για συνομιλίες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Τίποτα απ' ότι συνέβη μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να θεωρηθεί «ανακάλυψη» για την Ελλάδα», ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ενώ πρόσθεσε «ότι περιμένει από την ελληνική πλευρά να θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι. Περιμένουμε να ακούσουμε κάτι πέρα από τις γενικότητες στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών
Πιέρ Γκραμένα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. «Σήμερα θα ανακαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει πέσει στο τραπέζι».

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας
Peter Kazimir  ανέφερε ότι  «θα χρειαστεί κι άλλο eurogroup για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και να βρεθεί λύση».

Σκληρή και η γραμμή της Φιλανδίας: «
Δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα. Το υπάρχον είναι η βάση για την διαπραγμάτευση».

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας 
Rimantas Šadžius που αποτελεί και το νεότερο μέλος της ευρωζώνης εμφανίστηκε πιο θετικός. «Είμαι σε θετική διάθεση σήμερα» δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας
Λουί Ντε Γκουίντος ανέφερε ότι όπως ο Βαρουβάκης έτσι και εμείς έχουμε μια κόκκινη γραμμή. «Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι τα δάνεια των Ελλήνων πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είναι η πλέον ρεαλιστική λύση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ,
Βλάντις Ντομπρόβσκις
, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
 
Ο Βλ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κάθε πλευρά και πρόσθεσε πως η θέση της Επιτροπής είναι ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις.
 
«Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα λήγει τέλη Φεβρουαρίου» ανέφερε.  

«Πρωτίστως, όμως, χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές Αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα» συνέχισε ο Λετονός αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
 
Σε ό,τι δε αφορά στη χρονική διάρκεια της παράτασης του προγράμματος, ο Βλ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, εκτιμώντας ότι μια περίοδος δύο ως έξι μηνών θα ήταν κατάλληλη.
 
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πολ Νούνα ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια.
 
«Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι τα συγκεκριμένα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία αναμένουμε να διευκρινιστούν σήμερα» ανέφερε ο Π. Νούναν και σημείωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος που να σηματοδοτεί υπέρβαση της κατάστασης και τώρα η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο.
 
Σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο Π. Νούναν ανέφερε πως η συζήτηση εγείρει ορισμένα νομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. «Για τον λόγο αυτόν επιμένω ότι η επέκταση του προγράμματος είναι η πλέον άμεση λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.
 
Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξει επέκταση του προγράμματος και διαπραγμάτευση επί ενός νέου προγράμματος περίπου το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: