Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ "ΘΡΟΝΟ" ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι φανατικοί εχθροί και φίλοι και η πορεία από τον Χαρίλαο Φλωρακη, στον Γιώργο Παπανδρέου και τώρα στον Τσίπρα.

Η προσωπικότητα του Νίκου Κοτζιά, του νέου υπουργού Εξωτερικών δεν περνάει απαρατήρητη. 
Αναμφισβήτητα χαρισματικός, κατά ορισμένους εμμονικός ή αλαζονικός, ο Νίκος Κοτζιάς έχει φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. 
Το «φαινόμενο» αυτό δεν είναι τωρινό, κρατάει από τότε διατελούσε παντοδύναμο στέλεχος του ΚΚΕ.
Αμέσως μετά την ανάληψη τον καθηκόντων του ο υπουργός Εξωτερικών, έκανε το πρώτο του -δύσκολο ομολογουμένως- ταξίδι προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης,
και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», ανέφερε ο Eλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προσερχόμενος.
 
Κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής-παράδοσης ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σχολίασε ότι «προσπάθησαν πολλοί να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστούμε κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους θα μας κάνει να παραιτηθούμε από τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές πολιτικές γελιέται», προκαλώντας την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι τοποθετήσεις του ερμηνεύτηκαν ως στροφή της νέας κυβέρνησης προς μια φιλικότερη στάση προς τη Μόσχα.

Η πορεία του

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΚΕ, όταν στην ηγεσία του κόμματος βρισκόταν ο Χαρίλαος Φλωράκης. Από το υπουργείο Εξωτερικών έχει περάσει και στο παρελθόν υπό την ιδιότητα του στενού συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο εκείνος ηγήθηκε του υπουργείου την περίοδο 1999-2003.
Η άνοδός του στο κομματικό στερέωμα του ΚΚΕ ξεκίνησε μετά την πτώση της δικτατορίας. Αρχικά στην ΚΝΕ και μετά στο κόμμα, ο Νίκος Κοτζιάς θα πρωτοστατήσει το 1977 στη μεγάλη απεργία της ΛΑΡΚΟ, ως γραμματέας της οργάνωσης Στερεάς Ελλάδος-Εύβοιας.
Η τοποθέτησή του στην Ιδεολογική επιτροπή του έδωσε το προσωνύμιο «ο θεωρητικός του ΚΚΕ». Παλαιά στελέχη του κόμματος παραδέχονται ακόμα και σήμερα ότι η θεωρητική του κατάρτιση στον μαρξισμό-λενινισμό ήταν μοναδική. Οι αντίπαλοί του, τού προσάπτουν ότι στο πλαίσιο της συμμόρφωσης στη «σκληρή γραμμή» δεν δίστασε να υπερασπιστεί ακόμη και τον στρατιωτικό νόμο του στρατηγού Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία το 1981, στο βιβλίο του με τίτλο Η Πολωνία και εμείς: Διαπιστώσεις και προοπτικές.
 
Ο μεγάλος του αντίπαλος μέσα στο κόμμα, από το 1985 και μετά ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Αργότερα, η συνεργασία του Συνασπισμού με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη οδήγησε τον Νίκο Κοτζιά ( που μιλούσε για «δεξιά παρέκκλιση») στην έξοδο μαζί με άλλα στελέχη της «αριστερής πτέρυγας» όπως η σημερινή αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.
Το 1992, ο Νίκος Κοτζιάς προσλαμβάνεται, αφού δίνει εξετάσεις, στο υπουργείο Εξωτερικών ως εμπειρογνώμονας και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 2008, οπότε και αποχωρεί με τον βαθμό του πρεσβευτή.
Το 1996, βρίσκεται για πρώτη φορά στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη.
Το 1999, ο Γιώργος Παπανδρέου γίνεται υπουργός και ο Νίκος Κοτζιάς θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή.
Ο ρόλος του Νίκου Κότζια στις μεγάλες διαπραγματεύσεις εκείνης της περιόδου( Ελσίνκι 2002, είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ) είναι καίριος.
Η εσωκομματική διαμάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2007, αποτελεί σημείο καμπής στις σχέσεις Κοτζιά-Παπανδρέου. Τότε, είναι που ο Κοτζιάς θα αναλάβει την ενορχήστρωση της στρατηγικής αντιμετώπισης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ειρωνεία, καθώς ως θεωρητικός του ΚΚΕ είχε συγγράψει βιβλίο με τίτλο Ο τρίτος δρόμος του ΠαΣοΚ κατακρίνοντας τα θεωρητικά σχήματα που είχε χρησιμοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η σύγκρουση του Κοτζιά με τον Βενιζέλο ήταν αδυσώπητη, με τον πρώτο να εξισώσει τον δεύτερο συστηματικά με τη «διαπλοκή».
Μετά την επικράτηση Παπανδρέου, ο Νίκος Κοτζιάς θα αναλάβει την ηγεσία του ΙΣΤΑΜΕ. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ορίσει υπουργό Εξωτερικών το 2009, τον Δημήτρη Δρούτσα και εκείνον αναπληρωτή, οδηγεί σε σύγκρουση.
Ορισμένοι, του προσάπτουν φιλικά σχόλια για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς απορρίπτει κατηγορηματικά τα συνωμοσιολογικά σενάρια ότι υπήρξε και σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.
Ο Νίκος Κοτζιάς, ιδρυτής της κίνησης «Πράττω» που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είναι σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ήδη πριν από τις διπλές εκλογές του 2012.
Από διάφορες πλευρές του ασκείται κριτική ότι είναι πολύ ρωσόφιλος και ότι διατηρεί σχέσεις με τον στενό σύμβουλο και θεωρητικό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, έναν άνθρωπο ο οποίος είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη Χρυσή Αυγή.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: