Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

 Επί πέντε μήνες η χώρα βίωσε μια πολιτική διακυβέρνηση η οποία κατέληξε σε έναν πρωτόγνωρο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό εκτροχιασμό, που από μόνος του μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί μόνο με την περίοδο διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή 2004-2009, μια εποχή η οποία οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και στην είσοδο στην εποχή των Μνημονίων...
                                                  Συγκεκριμένα:
• Ιανουάριος 2015: Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφοντας τον εαυτό του ως «οικονομολόγο από ατύχημα» και «ασταθή Μαρξιστή» ανακοινώνει προς τους θεσμούς ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αποδέχεται και δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους των συμφωνιών διάσωσης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κρίνει ότι δεν έχει ανάγκη της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος, ώστε να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος που καθίσταται ληξιπρόθεσμο έως τον Αύγουστο. Σύνολο Απωλειών = 7,2 δις.€

• Φεβρουάριος 2015: Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων την σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος Θεσσαλονίκης με τον λογαριασμό να φτάνει τα 8 δις.€ (!) μεγεθύνοντας το «δημοσιονομικό κενό» και κάνοντας ακόμα και Υπουργούς του να αναρωτιούνται,
με ποιο τρόπο θα μπορούσε να διαπραγματευτεί την χαλάρωση των δημοσιονομικών όρων του υφιστάμενου προγράμματος.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαμηνύει στους πιστωτές ότι μέχρι τέλος Ιουνίου που λήγει το πρόγραμμα δεν θέλει παράταση αλλά ένα νέο πρόγραμμα – γέφυρα... Παράλληλα και ενώ η Ελληνική πλευρά είχε ήδη προσχωρήσει στην άποψη της μη αποδοχής των όρων του Προγράμματος και ήταν απορροφημένη στη διαμόρφωση μιας εξωπραγματικής πρότασης για έκδοση perpetual bonds, με δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών στις 20.2.2015 και 24.2.2015 στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), αποφασίστηκε η επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ύψους 11 δις.€. Εκ των υστέρων, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 292) επιστράφησαν προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα ομόλογα συνολικού ποσού 10.932.903.000 ευρώ τα οποία είχαν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκ των υστέρων και αφού δήλωσε: «Δεν υπήρχε καμία νομική δυνατότητα, μετά την 20η Φεβρουαρίου, εμείς ή το ΤΧΣ να αρνηθεί την επιστροφή των ομολόγων των 10,9 δισεκατομμυρίων». Ο Γιάνης Βαρουφάκης με την ευστροφία του κατάφερε να χάσει perpetually τους πόρους αυτούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμο asset σε μια ενδεχόμενη κεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού Συστήματος – όπως αυτή που σήμερα λόγω των εγκληματικών ενεργειών του απαιτείται. Σύνολο Απωλειών=11 δις.€.

• Απρίλιος – Μάιος 2015: Πρώτη προτεραιότητα η εγκαθίδρυση του πελατειακού κράτους του Προγράμματος Θεσσαλονίκης με δύο (2) Νομοσχέδια Πελατειακού Χαρακτήρα: (α) το ν.4325/14, τον οποίο εισηγήθηκε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Νίκος Παππάς για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με συνολικό ετήσιο πρόσθετο λειτουργικό κόστος και το Νόμο Κατρούγκαλου (ν.4325/15) για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, τον οποίο το ΓΛΚ στην έκθεσή του αδυνατεί (!) να κοστολογήσει ως προς το κόστος των ρυθμίσεων από την σύσταση προσωποπαγών θέσεων και την επαναπρόσληψη κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες, είτε είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, είτε είχαν απολυθεί. Συνολική επιβάρυνση > 120 εκ.€ σε ετήσια βάση.

Συρρίκνωση στο χρηματιστήριο: το καθαρό ποσό των εκροών που έχουν πραγματοποιήσει στο ελληνικό χρηματιστήριο οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές από την αρχή του έτους και μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουνίου που η αγορά της Αθήνας τέθηκε σε υποχρεωτική αργία μαζί με το τραπεζικό σύστημα φτάνει στα 630 εκατ. ευρώ  [capital].

• Αύξηση Κόστους Χρηματοδότησης Τραπεζών – ELA (Δεκέμβριος 2014– Ιούνιος 2015): Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων την περίοδο Δεκέμβριο 2014 – Μάιο 2015 υποχώρησε στα 127 δισ. € τον Ιούνιο από 160,3 δισ. € τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ οι εκροές των καταθέσεων έφτασαν τα 30 δισ. ευρώ, μονάχα στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Απριλίου 2015 (σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύονται στην Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που δημοσιοποιήθηκε) και εντάθηκαν τον Ιούνιο μέχρι και την εισαγωγή των CC με αποτέλεσμα τα δεδομένα αυτά να έχουν αναθεωρηθεί ήδη επί το χείρον.

Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν η εκτόξευση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό ELA από τα 44,8 δισ.€ το Νοέμβριο του 2014 σε 84,1 δις.€ τον Ιούνιο του 2015, η οποία σημειωτέον γίνεται με επιτόκιο υψηλότερο κατά 1% περίπου από αυτό των καταθέσεων και ως απόρροια ένα μέρος του κόστους αυτού μετακυλίεται άμεσα στα δάνεια του ιδιωτικού τομέα με κυμαινόμενο επιτόκιο.

• Η Καταστροφική Επιλογή του Δημοψηφίσματος: Με πρόταση του Πρωθυπουργού μετά και από εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26-06-2015 αποφασίζεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5-07-2015. Αμέσως το κύμα αναλήψεων και μεταφορών εμβασμάτων στο εξωτερικό οδηγεί την κυβέρνηση, μετά από 5 μήνες εκροών από το Τραπεζικό σύστημα και αβεβαιότητας ελλείψει συμφωνίας, στην επιβολή capital controls με την έκδοση ΠΝΠ.

Η καταστροφική επίδραση από τον περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων στην οικονομία είναι ανείπωτη ενώ χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων εκτιμά ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις χάνουν περίπου 80 εκ. € τη βδομάδα (ήδη μιλάμε για κόστος 800 εκ. €), ενώ αντίστοιχα εκτιμάτε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 7% και οι εισαγωγές 28%. Παράλληλα, ήδη σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ μετά και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος παρατηρείται μια συνεχώς επιταχυνόμενη μείωση των κρατήσεων κατά Μ.Ο. 30% σε όλη την Ελλάδα.


Σύμφωνα με ξένους αναλυτές το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων άρχισαν ήδη να έχουν αρνητικό αντίτυπο στην πραγματική οικονομία, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει για την Ελλάδα χτυπάει και στον τουρισμό. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν πολλούς οικονομολόγους και αναλυτές στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, με τον Χιούγκο Ντίξον (Reuters) να προβλέπει μείωσή της κατά 5% με 10%, ενώ η αντίστοιχη μείωση στο ΑΕΠ την περίοδο 2008-2014 ήταν περίπου 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: