Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΟ «ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟ 2016 ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Μεγάλες απώλειες στις συντάξεις τους θα έχουν από τις αρχές του επόμενου έτους, που θα εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία και το δημόσιο.
Ειδικότερα, θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες εισφορών παροχών στα πρότυπα του ΙΚΑ που θα οδηγήσουν στην εξίσωση προς τα κάτω των παροχών, θα υιοθετηθεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με αποτέλεσμα να χαθούν τα προνόμια που διατηρούν ορισμένα ταμεία  και θα ενοποιηθεί η κύρια σύνταξη με την επικουρική.
Η υποεπιτροπή σοφών ήδη επεξεργάζεται τρόπους θέσπισης ενιαίων κανόνων καθώς όπως είχε επισημάνει την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος «παρά τις ενοποιήσεις των ταμείων, υπάρχουν ακόμα  500 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού της σύνταξης».
Από τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης,
αναμένεται να θιγούν οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι που διατηρούν διαφορετικό  καθεστώς υπολογισμού της σύνταξής τους με βάση την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.
Ειδικότερα στο στόχαστρο θα μπουν  δημόσιοι υπάλληλοι ,εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ  των οποίων οι συντάξεις υπολογίζονται  με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο – ΔΕΚΟ)  τραπεζοϋπάλληλοι και ασφαλισμένοι σε ειδικά ταμεία, στα οποία ισχύει διαφορετικό καθεστώς υπολογισμού που οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις.
Απώλειες ενδεχομένως να μετρήσουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ ,που λαμβάνουν σύνταξη ενισχυμένη με προνοιακό «μαξιλαράκι» καθώς και οι συνταξιούχοι ορισμένων κλάδων του ΕΤΕΑ οι οποίοι εισπράττουν επικουρικές υψηλότερες σε σχέση με τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
Στο στόχαστρο έχουν μπει όσοι προέρχονται από τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, οι οποίοι είχαν πληρώσει για πολλά χρόνια εξαιρετικά υψηλές εισφορές, προσδοκώντας μια ικανοποιητική σύνταξη.
Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων της επιτροπής σοφών που θα παραδώσει το πόρισμά της  στις 10 Οκτωβρίου βρίσκεται και η αναζήτησης λύσης που θα αντιμετωπίζει την απόφαση του ΣτΕ το οποίο είχε κρίνει  αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων το 2012 αφού κατά γενική ομολογία δεν υπάρχουν  ισοδύναμα μέτρα ύψους 4,2 δις ευρώ για την αποκατάσταση των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να αποτυπώσει με εναλλακτικό τρόπο και «επαρκή αιτιολόγηση» τις περικοπές  ώστε να μην προσκρούουν στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.  Θα παρουσιάσει δηλαδή μελέτη που θα αποδεικνύει ότι οι περικοπές ήταν αναγκαίες και απέδωσαν  συγκεκριμένο ποσοτικοποιημένο όφελος στην ελληνική οικονομία.

1 σχόλιο:

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ είπε...

Ξάφνου θυμήθηκα τον αληταρά και απατεώνα,το κουτσαβάκι που παριστάνει τον Πρωθυπουργό,αυτό το αμόρφωτο τίποτα του 36% με 50% αποχή,που κυβερνά χάριν της ακροδεξιάς τσόντας του Ψεκασμένου,που αποκαλούσε την αυτοδύναμη εκλεγμένη Σοσιαλιστική κυβέρνηση του 44% του Γιώργου Παπανδρέου ''Καθεστώς''...
θα σε πολεμάω ρε βρωμιάρη Τσιπρα μέχρι να εξαφανιστείς.