Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

"ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ"! 152 "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ" ΦΕΡΝΟΥΝ "ΘΑΤΣΕΡΙΚΗ" ΕΠΟΧΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Πέρασε με 153 ψήφους επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  "Βόμβα" από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου που καταψήφισε τα άρθρα για το νέο Ταμείο και τον «κόφτη» Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως εκλογές θα γίνουν το 2019 και επιτέθηκε στη ΝΔ Σύσσωμα τα "πυρά" της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο-"τέρας"
Με τους 153 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πέρασε από τη βουλή το πολυνομοσχέδιο.
Το υπερταμειο και ο κόφτης πέρασαν με 152 ψήφους καθώς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου ψήφισε «Οχι» στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν σε αυτά.
Μήνυμα έστειλε στον πρωθυπουργό όμως και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά, η οποία μπορεί να ψήφισε «Ναι» αλλά με τη δεύτερη, καθώς κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου έλειπε από την αίθουσα της ολομέλειας.
Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλλουν κατα ριπάς.
Τσίπρας: Εκλογές το 2019 – Επίθεση στη ΝΔ
«Πριν από 2 εβδομάδες,
στην συζήτηση για το ασφαλιστικό ξεκίνησα την ομιλία μου λέγοντας ότι εξαιτίας μιας λάθος εκτίμησης η αντιπολίτευση σήμερα βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη αποδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το αδιέξοδο», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την ΝΔ «κόμμα διαμαρτυρίας για δεν τολμά να προτείνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Και κατηγόρησα τον Μητσοτάκη ότι διαρκώς με υβριστικό τρόπο λέει όχι σε όλα όσα η παράταξή του ψήφισε τις κρίσιμες ημέρες του περασμένου καλοκαιριού».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρρεαλισμού: «Την Τρίτη το πρωί διάβασα την έγκριτη Καθημερινή να έχει τίτλο, δυο όχι και δυο ναι από τη ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός και την κατέθεσε στα πρακτικά και αναρωτήθηκε «τι μεσολάβησε και τι ακριβώς συνέβη; Μήπως η εφημερίδα δεν είχε σωστό ρεπορτάζ; Την επόμενη ημέρα είδαμε μια δήλωση του κ. Σαμαρά ο οποίος κατηγόρησε εμένα προσωπικά και τον ΣΥΡΙΖΑ και χάραξε γραμμή. Στην δήλωσή του αναφέρθηκε στο υπερταμείο με όρους απαξιωτικούς. Αυτό άφηνε λίγα περιθώρια στον κ. Μητσοτάκη να υπερψηφίσει. Κάποιοι μίλησαν για θράσος του κ. Σαμαρά».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως είναι θρασύς και δειλός: «Με αποκαλέσατε ψεύτη, απατεώνα, άσχετο. Ωστόσο στο άλλο μισό της ομιλίας Μητσοτάκη δεν είχε καθόλου επιτυχία αφού δεν χειροκροτήθηκε. Θέλω να σας συγχαρώ γιατί σήμερα δώσατε την μαγική λύση για έξοδο από την κρίση».
Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «γιατί η ΝΔ ενώ είχε υπογράψει πλεονάσματα 4% και τώρα ζητάει 2%;» και «γιατί δεν το έκανε και τότε;». Σας ενοχλούν τα νούμερα, είπε ο κ. Τσίπρας στις διαμαρτυρίες των βουλευτών της ΝΔ από τα έδρανα.
«Όταν ξεκίνησε η υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια, είχα μιλήσει γι άρση κυριαρχίας. Και η άρση της κυριαρχίας έγινε χωρίς να ρωτηθεί ο ελληνικός λαός στο Πρώτο Μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός.
«Που ήσασταν τότε κ. Μητσοτάκη; Ποιος κυβερνούσε τότε την χώρα; αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Τις 25 μονάδες ύφεσης θα τις κάνετε ανάπτυξη; Και γιατί δεν μας λέτε πως θα το κάνετε αυτό;». [Διαβάστε την συνέχεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ΕΔΩ].
Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Νομοθετείτε την αυταπάτη, ντροπή σας!
Με ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σκληρή, προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα αποδόμησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής για την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε μία «συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και την Ευρώπη για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια». Παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του για την επόμενη ημέρα. Υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μακροπρόθεσμα δεν είναι εφικτό. Σημείωσε ότι θα επιδιώξει μία νέα συμφωνία με τους εταίρους για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% με παράλληλη επίτευξη ποσοστού ανάπτυξης στο 4% με θετικές επιπτώσεις. Εξήγησε: «Είναι εφικτός ο στόχος του 4%;  Βεβαίως αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής που ψηφίζουμε σήμερα. Και σίγουρα όχι με αυτήν την κυβέρνηση. 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π. της χώρας μας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 220 δισ. ευρώ. 220 δισ. ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος. Σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.  Οτιδήποτε λιγότερο – ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα – υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία. Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση.  Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε».
Αποδόμησε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το χρέος λέγοντας: ««Το χρέος δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα επενδύσεων και η επίμονη ανεργία. Με άλλα λόγια ο παρανομαστής, το Α.Ε.Π., είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τον αριθμητή, το χρέος.  Εσείς όμως κάνατε το κούρεμα του χρέους σημαία σας. Αυταπατηθήκατε για άλλη μια φορά θεωρώντας ότι στις 24 Μαΐου θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που σήμερα εισηγείστε έναν οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους. Η αυταπάτη σας δεν διήρκεσε πολύ ετούτη τη φορά. Τώρα γνωρίζετε πως οι πιστωτές μας δεν συζητούν το ενδεχόμενο κουρέματος και δεν πρόκειται να συζητήσουν ουσιαστική παρέμβαση στο ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018» [Για να διαβάσετε τη συνέχεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη πατήστε ΕΔΩ].
Καταπέλτης κατά Τσίπρα η Γεννηματά: Σταματήστε τα κλαψουρίσματα, φέρατε Μνημόνια για πάντα
Για λαϊκισμό και δημαγωγία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η πρόεδρος της Δημοκρατικής συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
Μίλησε επίσης για συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου. «Αυτή είναι η συμφωνία που φέρνετε σήμερα στην Βουλή κ. Τσίπρα. Άξιος ο μισθός σας», είπε η κα Γεννηματά.
Σε επιθετικό ύφος συνέχισε την ομιλία της η κα Γεννηματά. «Αφήστε τα κλαψουρίσματα. Αυτό που σας ενώνει είναι η καρέκλα της εξουσίας», είπε και πρόσθεσε: «Τα σκίσατε τα μνημόνια και φέρατε μνημόνια για πάντα».
«Διαθέτοντας τον εθνικό μας πλούτο στο σύνολό του υπονομεύετε οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης σε αυτό τον τόπο», είπε ακόμα και συνέχισε «Μας γυρίζετε 100 χρόνια πίσω. Στην εποχή του οικονομικού ελέγχου και στην εποχή των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στο ξεπούλημα των δημοσίων συγκοινωνιών. Όσο περνάει ο καιρός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται ίδιοι».
Είπε ακόμα ότι και το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε αφόρητες πιέσεις της τρόικας και ότι το υπερταμείο ήταν πάντα στόχος των δανειστών. Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν ακαριαία είπε η κ. Γεννηματά και αντικαταστάθηκε ο Ντερουζ που το είχε προτείνει από μέλος της τρόικας!
Η κα Γεννηματά είπε ακόμα ότι αυτά που δέχεται τώρα η κυβέρνηση, «ο ελληνικός λαός δεν τα αποδέχεται». Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι επί ΠΑΣΟΚ προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία και τώρα σε 18 μήνες θα απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί. «Μένετε συνεπείς σε αυτό που λέγατε: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Τα δίνετε στα funds».
«Ευτελίζεται εαυτούς και θεσμούς λέγοντας ότι οι φόροι είναι γι’ αυτούς που καπνίζουν και πίνουν», είπε η κα Γεννηματά. «Σε λίγο θα πείτε να μην μετακινούμαστε, να μην κινούμαστε και να μην θυμόμαστε θα πρόσθετα εγώ…».
«Πάρτε πίσω τώρα την διάταξη για το ΕΚΑΣ», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι «ο μόνος που πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό γι’ αυτά που μας βρήκαν είναι ο κ. Βαρουφάκης». Απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα του είπε: «Σας θυμίζει κάτι αυτό το όνομα κ. πρωθυπουργέ;».
Κλείνοντας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόδα ενώ είπε ακόμα ότι ξεκινά μια μεγάλη πορεία προς τον ελληνικό λαό. [Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της Φώφης Γεννηματά πατήστε ΕΔΩ]
Κουτσούμπας: Είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες
Με τη φράση «είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες» ξεκίνησε την ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουσούμπας. Έκανε αναφορά και στην Eurovision. Συνέδεσε την Eurovision με τα εγκαίνια του ΤΑΡ και τους ανταγωνισμούς για τους αγωγούς ενέργειας λέγοντας ότι «μέρος αυτού του ανταγωνισμού είδαμε στην φετινή ξεφτίλα της Eurovision».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη των κερδών των λίγων» και επεσήμανε: «περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη ρύθμιση για το χρέος. Μαζί περίσσεψαν οι υποκρισίες, καθώς θεωρείτε ως θετική είδηση ότι κλείνει η αξιολόγηση με ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο σκούπα. Όμως είναι και το θράσος σας απύθμενο, αφού φέρνετε τον αυτόματο κόφτη των δαπανών».
«Ποιον κοροϊδεύετε όταν υποστηρίζετε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα;», ρώτησε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε «ακόμη πιο θρασύ» το επιχείρημα ότι ο κόφτης δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει «πακέτα στήριξης για τα πολιτικά αφεντικά σας, τους ομίλους, τις κατασκευαστικές, τις εταιρείες επικοινωνίας», ενώ επεσήμανε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να φιλτράρουν κάθε πληροφορία».
Πυρά Θεοδωράκη στην κυβέρνηση: Δεν θα γίνουμε συνεργοί στα πολιτικά σας εγκλήματα, είστε «ότι να ‘ναι»
«Ζούμε μια αντιστροφή ρόλων. Εσείς ξεπουλάτε! Οι προηγούμενοι υπουργοί αντιστέκονται! Και ο λαός κοιτάει αποσβολωμένος. Και είστε έτοιμοι – το βλέπω μετά την ανακάλυψη της γοητείας της κας Μέρκελ να ανακαλύψετε και τη γοητεία του κου Σόϊμπλε».
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Συνέχεια ο κ. Τσίπρας στήνει παγίδες στους κακούς. Και συνέχεια πέφτει ο ίδιος μέσα. Την Άνοιξη του 15 σας λέγαμε φέρτε μια συμφωνία γιατί θα κλείσουν οι τράπεζες Εσείς όμως θέλατε να το ζήσετε όλο…».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως από τότε που ανέλαβε έχουν σηκωθεί από τις τράπεζες 46 δισ. «Τον Αύγουστο του 2015 ψηφίστηκε ότι το ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα βρίσκεται υπό την διαχείριση του ελληνικού κράτους και την εποπτεία των θεσμών. Σήμερα, θα ψηφίσετε …χαρά, αξιοπρέπεια, θρήνο την εκχώρηση της διαχείρισης της περιουσίας του κράτους στους πιστωτές για 99 χρόνια.  Τα 99 χρόνια που νομοθετείτε θα μας κάνουν Αργεντινή.Δεν θα μας μείνει τίποτα.Πρέπει να έχουμε την τόλμη να αποφασίζουμε εμείς τι δίνουμε και δεν δίνουμε. Δεν μπορούμε ας πούμε να πουλάμε τα δίκτυα της ενέργειας.  Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά υπάρχουν υποδομές που πρέπει να μείνουν στο κράτος».
Το παραδέχτηκε ο Καμμένος: Τα μέτρα που φέρνουμε είναι σκληρά
«Τα μέτρα που επιβάλλονται έχουν βαριά φορολογία, όμως είναι το τελευταίο νομοσχέδιο, είναι μέτρα ασφαλιστικής βαλβίδας στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η συμφωνία».
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.
Αρχίζοντας την ομιλία του ο κ. Καμμένος είπε ότι αν δεν γνώριζε κανείς τι διακυβεύεται «θα νόμιζε ότι συζητείται νομοσχέδιο με διάθεση πολιτικού κουτσομπολιού», ενώ αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση για την οποία ανέφερε ότι δεν στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης.
«Η αντιπολίτευση, αντί να στηρίζει την εθνική προσπάθεια που φανεί στο τέλος με απόφαση που θα αναφέρετε στην αξιολόγηση με αναφορά στο χρέος ακούμε απίστευτα πράγματα. Ο Θεοδωράκης αντί να αναφερθεί στο νομοσχέδιο και απόφαση της Τρίτης έκανε επίθεση σε όσους μετέφεραν και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελα. Παράλληλα ασχολείται με σεξουαλικές περιπέτειες ενός πρέσβη», είπε, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει εθνική θέση που είναι αδιαπραγμάτευτη».
Για το χρέος ο κ. Καμμένος είπε πως σήμερα στην Ευρώπη ακόμα και όσοι πολέμησαν το θέμα χρέους αποδέχονται ότι αποτελεί μέρος της ατζέντας και όπως υπογράμμισε, «αυτή η επιτυχία είναι της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και πρέπει να αναγνωριστεί»
«Αξιολόγηση θα γίνει. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το κατάφερε. Σήμερα στην Ευρώπη ακόμα και όσοι πολέμησαν το θέμα χρέους αποδέχονται ότι αποτελεί μέρος της ατζέντας. Αυτή η επιτυχία είναι της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρέπει να αναγνωριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, πάντως, ο Πάνος Καμμένος συγκρούστηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Συγκεκριμένα, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως: «η ιστορική πραγματικότητα δεν διαψεύδεται» και εξήγησε, αναφερόμενη στον κ. Καμμένο: «Πριν το Βουκουρέστι όλες οι πτέρυγες Βουλής συμφώνησαν σε μια απόφαση σύνθετης ονομασίας. Αυτή υποστηρίξαμε και κερδίσαμε στο Βουκουρέστι και αυτή είναι η θέση της χώρας. Αν μονομερώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε αντίθεση με το ΥΠΕΞ ακολουθεί άλλη πολιτική, η Βουλή οφείλει να το γνωρίζει. Εκείνη την εποχή ο ΣΥΝ συμφώνησε με την θέση του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή. Τότε ο κ. Καμμένος ήταν υφυπουργός και ψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της τότε κυβέρνησης».
«Χειροκροτούν οι βουλευτές της ΝΔ με τον όρο Μακεδονία», είπε ο κ. Καμμένος.
«Βόμβα» Λεβέντη: Το κείμενο για τον «κόφτη» παραδόθηκε γραμμένο από τους δανειστές στην κυβέρνηση
Σε σοβαρότατη καταγγελία για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή.
Ο Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε ότι το κείμενο για τον «κόφτη» και το υπερταμείο παραδόθηκε γραμμένο από τους δανειστές και ψηφίζεται χωρίς καμία αλλαγή από την κυβέρνηση.
«Θα σας μεταφέρω μία πληροφορία που με ανησυχεί. Όσον αφορά στον κόφτη και στο υπερταμείο, το κείμενο συνέταξαν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι», δήλωσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Βασίλης Λεβέντης, καταγγέλλοντας πως δεν άλλαξαν ούτε ένα «ν», ούτε ένα «σ» [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].


Δεν υπάρχουν σχόλια: