Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Γραφείο Τύπου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Οι νέες «αυταπάτες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μάλλον τελείωσαν με τη λήξη του Eurogroup της 24ης Μαΐου. 
Η δε αντιπολίτευση που, όπως και η κυβέρνηση, όφειλε να συνεισφέρει χωρίς συνθήματα, αλλά με την μέγιστη δυνατή ομοψυχία και σοβαρότητα στην προσπάθεια της χώρας. Δυστυχώς απέτυχαν αμφότεροι. Το μικροκομματικό όφελος συνεχίζει να υπερτερεί του εθνικού, παρά την εμπειρία των τελευταίων ετών που έχει δείξει πως η κρίση θα βαθαίνει όσο δεν υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων σε όσα πρέπει επιτέλους να κάνουμε. Με ή χωρίς μνημόνιο.
Η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση κάνουν τα στραβά μάτια στην ανάγκη για αλλαγή της χώρας,
για μάχη με το πελατειακό κράτος, για όσα θα μας οδηγήσουν επιτέλους σε μία ασφαλή έξοδο στις αγορές, ούτως ώστε να υπάρξει ξανά αυτοδύναμη πορεία της χώρας και αποτελεσματική αντιμετώπιση των, διαρκώς διευρούμενων, κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Προέχει το μικροκομματικό και το πελατειακό συμφέρον προφανώς.
Ομοίως και σε ό,τι αφορά τις αντιλήψεις της συντηρητικής Ευρώπης που καθόρισαν τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου, με την επιμονή στη λιτότητα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα εκλογικά ακροατήρια των ισχυρών κρατών μελών, αντί να δοθεί οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας και την απόλυτα αναγκαία προτεραιότητα της χώρας για ανάπτυξη. 
Αποφάσεις που λήφθηκαν με απόλυτη απουσία της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που κινούνται ως σχολιαστές των συνομιλιών Γερμανίας - ΔΝΤ για το μέλλον της χώρας.

Οι αποφάσεις
·         Ο στόχος για πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018 παραμένει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διορθώσεις επί των ρυθμίσεων που πρόσφατα ψήφισε και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup «να υλοποιήσει μια σειρά prior actions που καλύπτουν ιδιωτικοποιήσεις, ανεξάρτητη αρχή πληρωμών, ενέργεια και κόκκινα δάνεια προκειμένου να δώσει εντολή ο ESM να αρχίσει από τα εθνικά κοινοβούλια η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης των δόσεων».
·         Τα χρήματα δε που θα εκταμιευθούν σε δυο δόσεις θα καλύψουν πρώτα υποχρεώσεις για το χρέος και μετά ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου. Τι μένει για άμεσες δράσεις επενδύσεων και ανάπτυξης; Τίποτα.
 Το κοινό ανακοινωθέν συνεχίζει χωρίς να επιτρέπει καμιά παρερμηνεία: 
·         «Οι δόσεις για την εκκαθάριση οφειλών θα είναι υπό την αίρεση αναφοράς των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της εκκαθάρισης. Οι δόσεις για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του χρέους θα σχετίζονται με ορόσημα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, της εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες, τη ΓΓΔΕ, τον ενεργειακό κλάδο. Τα ορόσημα θα αξιολογηθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα επαληθευτούν από το EWG και το ESM».
·         Οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστούν σταδιακά ώστε να καλύψουν τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες και θα είναι προκαθορισμένα πλήρως ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα του ESM.
·         Το μοντέλο θα κινηθεί στη βάση των τριών σταδίων: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα (2018) και μακροπρόθεσμα. Βασικό κριτήριο είναι οι δαπάνες να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεσοπρόθεσμα (δεκαετία) και ακολούθως κάτω από το 20% του ΑΕΠ.
Οι αποφάσεις για το χρέος δεν είναι άμεσες ή καταλυτικές υπέρ της Ελλάδας. 
Δίνεται μια ανάσα στην οικονομία αλλά το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, έληξε υπέρ των Γερμανών αφού το ΔΝΤ δεν φεύγει αλλά ούτε και συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο και υποχωρεί από κάποιες από τις θέσεις του.
Κι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, «παρατηρητές». Ουδεμία παρέμβαση προς το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα ή το σοσιαλιστικό αντίστοιχα, με την κυβέρνηση να κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να πλήξει την αξιοπιστία της χώρας στο διάστημα που προηγήθηκε. 
Η προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας πρέπει να ξεκινήσει, έστω τώρα, σε γερά θεμέλια αξιοπιστίας, συναίνεσης και ευθύνης για το μέλλον του τόπου.
--
-- 

Δεν υπάρχουν σχόλια: