Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΛΑΚΗΣ, Ο ΤΖΑΜΠΑΣ

Ο Αnt1 ζητά από τα υπόλοιπα κανάλια ειδική άδεια για να παίρνουν υλικό από το δικό του πρόγραμμα. Δικαίωμά του, σαφώς. 
Γιατί ο κ. Λαζόπουλος διαμαρτύρεται και μιλάει για «δικτατορία»; Αν δεν μπορεί να τα αγοράσει, ας τα περιγράψει...
Αν πρέπει να ονομάσουμε -σώνει και καλά- 
αυτό που κάνει ο ANT1 ας το πούμε Καπιταλισμό
Κι εκεί που έλεγε τα αστεία του ο Λάκης Λαζόπουλος, σταματάει, παίρνει σοβαρό ύφος και λέει: «Ο ΑΝΤ1 αποφάσισε να μην μπορούν τα άλλα κανάλια να μεταδίδουν εικόνες από το κανάλι του, παρά μόνο με ειδική άδεια [..] Εγώ καλώ τους συναδέλφους εκεί στον ΑΝΤ1, τον Θέμο που είδα ότι το σχολίασε και μπράβο του, τους Ράδιο Αρβύλα να μην δεχτούν να συμβεί αυτό γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι σήμερα μπορεί να είναι στόχος κάποιος, αλλά μακροπρόθεσμα, αν το ίδιο ακολουθήσουν όλα τα κανάλια, όλες οι σατιρικές εκπομπές διαλύονται. Ακριβώς όπως στη δικτατορία [..] Να μην επιτρέπεις τα πολιτικά σου σχόλια να τα κρίνουν, τι λογική έχει;    Είναι ωραία, πουσ…κα κόλπα,
αλλά είναι πολύ εμφανή πλέον και τα καταλαβαίνει ο καθένας»
Oσο κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να καταλάβω τι εννοεί ο Λαζόπουλος. Ποια πουσ…α κόλπα; Ποια δικτατορία; Αυτό που έκανε ο ΑΝΤ1 είναι απλώς μια εμπορική απόφαση που ο σταθμός έκρινε ότι πρέπει να πάρει τη δεδομένη στιγμή. Απορώ πώς δεν το είχε αποφασίσει και νωρίτερα. Πρόκειται για έναν σταθμό με μεγάλη παραγωγή πρωτογενούς περιεχομένου και με καλή τηλεθέαση σε αρκετά προγράμματά του. Δεν σου απαγορεύει να τα πάρεις, σου απαγορεύει να τα πάρεις τζάμπα. Σου τα πουλάει.
Καμιά δικτατορία λοιπόν. Αν σώνει και καλά θέλουμε να ονομάσουμε κάπως την απόφαση του ΑΝΤ1, να την πούμε: Καπιταλισμό. Εχεις ένα μαγαζί που πάει καλά και κάνεις μια κίνηση για να πάει καλύτερα, χωρίς να σκέφτεσαι τον διπλανό. Που στη συγκεκριμένη περίπτωση, «κλέβει» από σένα και καρπώνεται απ’ τη δική σου δουλειά. Πόσες εκπομπές υπάρχουν που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον σχολιασμό πλάνων άλλων εκπομπών; Μέχρι τώρα, αυτό το αλληλοκλέψιμο είχε θεσπιστεί άτυπα στην τηλεόραση και στην ουσία ήταν ένα αλληλοδάνειο, που γινόταν επειδή τα κανάλια θεωρούσαν ότι τα συμφέρει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, αν κάποιος θέλει να το σταματήσει, δεν μπορεί. Είναι δικαίωμά του.
Οσο για το άλλο που είπε ο Λαζόπουλος, ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση διαλύονται οι σατιρικές εκπομπές, ίσως και η δικιά του εκπομπή, ούτε αυτό το καταλαβαίνω. Δεν έχει ο Λάκης να πληρώσει για μερικά πλάνα; Τόσο μικρό μπάτζετ έχει το Αλ Tσαντίρι; Και εν πάση περιπτώσει, άμα δεν έχει μπάτζετ να πληρώσει για να δείξει  μερικά πλάνα του ΑΝΤ1, ας τα περιγράψει. Ας τα κάνει αναπαράσταση. Ας βρει τέλος πάντων μια πατέντα να τα σχολιάσει.
Οπως και οι άλλοι κωμικοί που κάνουμε σάτιρα. Δεν δείχνουμε πλάνα στις παραστάσεις μας, αλλά βρίσκουμε τρόπο να σχολιάζουμε ό,τι θέλουμε, απ’ όποια εκπομπή θέλουμε και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Το να λες πάντως ότι οι σατιρικές εκπομπές διαλύονται είναι παραπλανητικό. Οπως και το να ονομάζεις μια εμπορική κίνηση που το κάθε κανάλι έχει δικαίωμα να κάνει, δικτατορία. Αυτό είναι πουσ..κο κόλπο, λέω εγώ τώρα.
ΥΓ. Στο τελευταίο Αλ Tσαντίρι, κλέψατε εσείς τον Louis Ck κ. Λαζόπουλε ή όντως σας έστειλε γράμμα ο Louis Ck; Οι κυρίες στο κοινό δεν το κατάλαβαν, αλλά το καταλάβαμε όλοι οι υπόλοιποι.
*Louis CK: Σύγχρονος Αμερικανος stand up comedian

www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: