20 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 1941: Η μάχη της Κρήτης μέσα από το φωτογραφικό υλικό κυρίως των Γερμανών, μετά την κατάληψη του νησιού από τα στρατεύματα τους…
Το χρονικό της Μάχης της Κρήτης
Νοέμβριος 1940: Η άμυνα της Κρήτης αναλαμβάνεται από τους Βρετανούς. Η 5η Μεραρχία Κρητών μεταφέρεται στην Αθήνα.
15 Απριλίου 1941: Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, αποφασίζεται η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς. Στο β’ 15ήμερο του Απριλίου σχεδιάζεται η μεταφορά Ελληνικών και Βρετανικών δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη.
23 Απριλίου 1941: Η Ελληνική κυβέρνηση μεταφέρεται στην Κρήτη.
25 Απριλίου 1941: Αποβίβαση στην Κρήτη σημαντικής δύναμης Νεοζηλανδών.
28 Απριλίου 1941: Υπό την προεδρία του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού Ε. Τσουδερού πραγματοποιείται στα Χανιά σύσκεψη της Ελληνικής ηγεσίας και των Βρετανών αξιωματούχων. Ζητείται ενίσχυση,
για τη στρατιωτική προετοιμασία και την αποτελεσματικότερη άμυνα του νησιού.23 Απριλίου 1941: Η Ελληνική κυβέρνηση μεταφέρεται στην Κρήτη.
25 Απριλίου 1941: Αποβίβαση στην Κρήτη σημαντικής δύναμης Νεοζηλανδών.
28 Απριλίου 1941: Υπό την προεδρία του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού Ε. Τσουδερού πραγματοποιείται στα Χανιά σύσκεψη της Ελληνικής ηγεσίας και των Βρετανών αξιωματούχων. Ζητείται ενίσχυση,
29 Απριλίου 1941: Ο Διοικητής της Νεοζηλανδικής Μεραρχίας στρατηγός Φράιμπεργκ φτάνει στην Κρήτη και την επομένη αναλαμβάνει τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων του Νησιού.
14 Μαϊου 1941: Στρατιωτικοί στόχοι της Κρήτης βομβαρδίζονται συστηματικά και γίνεται αρχή της μεγάλης επίθεσης που ακολουθεί.
18-19 Μαϊου 1941: Προσγειώνονται τα πολεμικά αεροπλάνα της γερμανικής αεροπορίας στα αεροδρόμια της Αττικής και της νότιας Ελλάδας και προετοιμάζονται για την επίθεση.Η επίθεση αρχίζει, το ημερολόγιο γράφει 20 Μαΐου 1941!
20 Μαΐου 1941: Στις 6.30 το πρωί αρχίζει η Γερμανική επίθεση. Το αεροδρόμιο του Μάλεμε δέχεται έναν ανελέητο βομβαρδισμό από το επίλεκτο σώμα των γερμανικών αλεξιπτωτιστών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνεται επίθεση στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Η επίθεση συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των αμυνομένων που περίμεναν τον εχθρό στα σημεία επιθέσεων αφού οι Άγγλοι γνώριζαν το σχέδιο της Γερμανικής επιθέσεως.Η Αντίσταση του λαού ήταν καθολική και άμεση. Οι Έλληνες στρατιώτες και οι συμμαχικές δυνάμεις και όσοι από τους κατοίκους είχαν στην κατοχή τους οπλισμό αποδεκάτισαν τα πρώτα κύματα των επιτιθεμένων.
21 Μαΐου 1941 (Δεύτερη μέρα επίθεσης): Κανένα από τα αεροδρόμια δεν είχε περιέλθει στα χέρια των Γερμανών. Οι αλεξιπτωτιστές, που θεωρούνταν το φοβερό και αήττητο όπλο των Γερμανών, είχαν αποδεκατιστεί και βρίσκονταν σε φοβερά δύσκολη θέση. Πολλά επίσης από τα αεροπλάνα ή καταρρίπτονται ή συντρίβονται χτυπημένα στο έδαφος. Στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αποτυγχάνουν καθ’ ολοκλήρου.Οι προσπάθειες των Γερμανών να αποβιβάσουν στρατεύματα από τη θάλασσα δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Αγγλικός στόλος που έπλεε γύρω από το νησί , εξουδετερώνει τη γερμανική υπομονή που κατευθύνεται προς την Κρήτη. Βυθίζονται 15 επιταγμένα σκάφη με άγνωστο αριθμό θυμάτων. Το απόγευμα της 21ης Μαΐου. Οι αλεξιπτωτιστές του 1ου συντάγματος καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε, στο οποίο προσγειώνονται οπλιταγωγά με ένα σύνταγμα της 5ης ορεινής μεραρχίας.
22 Μαΐου 1941: Η Γερμανική αεροπορία εξαπολύει κατά του Αγγλικού ναυτικού σφοδρή επίθεση και βυθίζει πολλά πλοία . Γίνεται προσπάθεια ανακάλυψης του αεροδρομίου του Μάλεμε από ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις χωρίς αποτέλεσμα. Η 5η ορεινή μεραρχία αντεπιτίθεται και διεξάγονται μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες όλης της επιχείρησης. Οι Έλληνες και οι σύμμαχοι πολεμούν υποχωρώντας , όμως υποκύπτουν στην τέλεια οργάνωση και τον εξοπλισμό του εχθρού, πράγματα που οι υπερασπιστές της Κρήτης δεν διέθεταν.
23 Μαΐου 1941: Ο Τσόρτσιλ στέλνει μήνυμα στο στρατηγείο και τονίζει «Η μάχη της Κρήτης πρέπει να κερδηθεί».
24 Μαΐου 1941: Οι βομβαρδισμοί των πόλεων της Κρήτης συνεχίζονται. Στα Χανιά οι Γερμανοί παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι αμυνόμενοι στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη «μέχρι εσχάτων».
25 Μαΐου 1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κάντανο 26 Μαΐου 1941: Καταλαμβάνεται ο Γαλατάς. Οι συμμαχικές δυνάμεις μάχονται για να προστατέψουν τα Χανιά. Ο στρατηγός Φρόϊμπεργκ με δήλωσή του επισημαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συμμαχικές δυνάμεις.
27 Μαΐου 1941: Ο αρχιστράτηγος της Μέσης Ανατολής Ουέιβελ στέλνει μήνυμα να αποχωρήσουν οι συμμαχικές δυνάμεις από την Κρήτη. Για τη μεταφορά και διάσωσή τους στέλνονται πλοία του βρετανικού στόλου.Αυτή τη μέρα καταλαμβάνονται τα Χανιά και το λιμάνι της Σούδας.
28 Μαΐου 1941: Αρχίζει η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων προς τα Σφακιά.Οι Βρετανοί χωρίς να ενημερώσουν τις Ελληνικές δυνάμεις τη νύχτα εκκενώνουν την πόλη του Ηρακλείου και επιβιβάζονται στα πλοία που για το σκοπό αυτό καταφθάνουν στο λιμάνι.Εν τω μεταξύ Ιταλικά στρατεύματα που προέρχονται από τα Δωδεκάνησα, αποβιβάζονται στην Σητεία και καταλαμβάνουν το νομό Λασιθίου.
29-30 Μαΐου 1941: Ως τις 30 Μαΐου πέφτουν το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο κάτω από την πίεση των Γερμανικών δυνάμεων, που προχωρώντας προς ανατολάς ενώνονται με τους αλεξιπτωτιστές.30 Μαΐου ο στρατηγός Φράϊμπεργκ αποχωρεί από την Κρήτη.
1η Ιουνίου 1941: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των Βρετανικών δυνάμεων, που είχαν συγκεντρωθεί στα νότια παράλια της Κρήτης. Με πλοία του συμμαχικού στόλου μεταφέρονται αρχικά στην Αίγυπτο, μετά στην Νότια Αφρική για να καταλήξουν στο Λονδίνο.Μαζί τους έφυγαν και ο βασιλιάς και η Ελληνική κυβέρνηση.Οι δυνάμεις που δεν κατορθώνουν να επιβιβαστούν και που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 5.500 άτομα περίπου παραδίδονται, συλλαμβάνονται ή καταφεύγουν στα βουνά.
Η Γερμανική κατοχή απλώνεται σε όλο το νησί. Η Γερμανική σημαία κυματίζει παντού, ταυτόχρονα αρχίζει και η αντίσταση του Κρητικού λαού.
- Γερμανοί αλεξιπτωτιστές επιβιβάζονται για την εισβολή στην Κρήτη
- Γερμανοί αλεξιπτωτιστές πριν την επιβίβαση για την Κρήτη
- Ο ουρανός πάνω από την Κρήτη
- Ο ουρανός στο Μάλεμε γεμάτος από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές
- Ένα 37 χιλιοστών αντιαρματικό όπλο πέφτει με αλεξίπτωτα
- Νεκρός Γερμανός αλεξιπτωτιστής
- Προέλαση Γερμανών αλεξιπτωτιστών
- Παράδοση συμμάχων στρατιωτών σε Γερμανούς αλεξιπτωτιστές
- Γερμανικές θέσεις
- Γερμανική διοίκηση στο Μάλεμε
- Αερομεταφερόμενα στρατεύματα
- Αιχμάλωτοι σύμμαχοι στρατιώτες
- Εξαντλημένοι στρατιώτες των συμμάχων περιμένουν εντολή εκκένωσης της Κρήτης στα Σφακιά.
- Σύμμαχος παρατηρεί το πτώμα καμένου Γερμανού στρατιώτη
- Ξεκούραση συμμάχων στρατιωτών κάτω από τις ελιές
- Άρμα στον Γαλατά, μετά την καταστροφή του κατά τη διάρκεια της μάχης
- Γερμανός στρατιώτης μπαίνει στον Γαλατά το πρωί μετά την αντεπίθεση
- Σύμμαχοι στρατιώτες σπρώχνουν έξω από τον δρόμο ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό κατά την υποχώρηση προς Σφακιά
- Οι σύμμαχοι στρατιώτες απομακρύνονται από την Κρήτη
- Σύμμαχοι αιχμάλωτοι πολέμου συναντούν γερμανική φάλαγγα
- Κρήτες βοσκοί που βοήθησαν Νεοζηλανδούς να αποφύγουν τη σύλληψη μετά τη μάχη για την Κρήτη
- Νεοζηλανδοί σε κρητικό χωριό πριν την εισβολή
- Βρετανοί, Αυστραλοί και στρατεύματα της Νέας Ζηλανδίας αποβιβάζονται στη Σούδα.
- Καπνός από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς στην Κρήτη
- Τρεις Γερμανοί αλεξιπτωτιστές πάνω από τον Γαλατά.
- Στην παραλία του κόλπου των Χανίων
- Ένα λιτό καταφύγιο που χτίστηκε από στρατιώτες των συμμάχων στην περιοχή της Σούδας
- Σούδα, Απρίλιος 1941
- Στο βιβλίο “Η μάχη της Κρήτης” εκδόσεις 1967 του Γενικού Επιτελείου Στρατού Δ/νσης Ιστορίας αναφέρονται οι παρακάτω:
Πεσόντες Αξιωματικοί και Ευελπίδες (από 20-31 Μαΐου 1941)
1. Γρηγορίου Μιχαήλ Δ/ντής 6ου Συν/τος
2. Μανιουδάκης Στυλιανός Αντ/ρχης Χωρ.
3. Στρατουδάκης Θεόδωρος, Αντρχης Πεζ.
4. Σταματόπουλος Γεωργ. Ταγ/ρχης Πεζ.
5. Παπαδάκης Εμμανουήλ, Ταγ/ρχης Πεζ.
6. Μανωλαράκης Ιωάννης, Ταγ/ρχης Πυρ.
7. Καλαϊτζής Γεώργιος, Ταγ/ρχης Στρατ.
8. Τζολάκης Μιχαήλ, Ταγ/ρχης Πεζ.
9. Ψιμούλης, Λοχαγός Πεζικού
10. Πουλάκος, Λοχαγός Πεζικού
11. Σουργιαδάκης Γεώργιος, Λοχαγός Πεζικού
12. Κονδολάκης Μύρων, Λοχαγός Πεζικού
13. Κουλουμπής Αλέξανδρος, λοχαγός Πυρ/κού
14. Λιακόπουλος, Λοχαγός Πεζικού
15. Ρουσάκης Γ., Υπολοχαγός Πυροβολικού
16. Μαρινέλλης Γεώργιος, Υπολοχαγός Πεζικού
17. Ζαχαρουδάκης Μιχαήλ, εφ. Υπολοχ. Πεζικού
18. Αναγνωστόπουλος Ιωάννης, Υπολοχαγός Πεζικού
19. Ξηρογιαννάκης, εφ. Υπολοχ. Πεζικού
20. Φράγκου Νικόλαος, Ανθ/γος Πεζικού
21. Βασιλειάδης Ιωάννης, Ανθ/γός Πεζικού
22. Βαμβακάς Μ., Ανθ/γός Πεζικού.
23. Κούκης Παναγιώτης, Ανθ/γός Πεζικού
24. Δερβέντης, Ανθ/γος Πεζικού
24. Μιαούλης Ι., Ανθ/γός Πεζικού
25. Καρακατσάνης Γεώργιος, Ανθυπομ/ρχος
26. Βαγγής Διονύσιος, Ανθ/γός Πεζικού
27. Μανωλαράκης Ιωάννης, Ανθ/γός Πεζικού
28. Βουτυρίτσας Γεώργιος, Ανθ/γός Πεζικού
29. Κωστάκος, Ανθ/γος Πεζικού
30. Καθοπούλης Μιχαήλ, Ανθ/τρος
31. Σταματόπουλος, Ανθ/γός Πεζικού
32. Χλεμπογιάννης, Ανθυπομ/γός
33. Παπαγιαννάκης Γεώργιος, Ανθ/γός Πεζικού
34. Δημητριάδης, Ανθ/γός Πεζικού
35. Ιατρούλης Νικόλαος, εύελπις
36. Κούτσιας Δημήτριος, εύελπις
37. Πιπέρης Μιχαήλ, εύελπις
38. Μόραλης Γεώργιος, εύελπις
39. Παπαπαναγιώτου Ιωάννης, εύελπις
40. Παπαγεωργίου Γεώργιος, εύελπις
41. Καραμπάτης Ιωάννης, εύελπις
42. Ρέβας Γεώργιος, εύελπις
43. Ιατρίδης Αλέξανδρος, εύελπις
44. Κουελίδης Γεώργιος, εύελπιςΦονευθέντες από τις ελληνικές δυνάμεις
Επεσαν εις Γαλατά 276 εθελονταί στρατιώται και πολιτοφύλακες και εξ αυτών αναγνωρίσθηκαν οι κάτωθι: (από έρευναν την οποία οι Γερμανοί επέτρεψαν οκτώ μήνας μετά τη μάχη)
Στρατιώται:
1) Μπόζης Ηλίας, 2) Βασιλόπουλος Ν. Δημήτριος, 3) Μίσιος Θεοφάνης, 4) Τρινάκης Γεώργιος, 5) Γιακουμάκης Στυλιανός, 6) Πίτσικας Γεώργιος, 7) Μαράκης Μιχαήλ, 8) Σαμουράκης Βασίλειος, 9) Σοφουλάκης Εμμανουήλ, 10) Τσαρουχιάς Ιωάννης, 11) Ρίμπος Εμμανουήλ.Φονευθέντες αξιωματικοί κατά τη Μάχην 21-29.5.1941 εις την περιοχήν Ηρακλείου
1) Τζουλάκης Ταγ/χης Πεζ., 2) Φραγκάκης Εμμ. Εφ. Λοχ. Πεζ., 3) Στρατάκης Γ., Εφ. Λοχ. Πεζ., 4) Ιωαννίδης, Εφ. Λοχ. Πεζ., 5) Ρουσάκης, Τάκης, Υπ/γός Μηχ., 6) Αναγνωστόπουλος Α., υπ/γός Πεζ., 7) Ζαχαριουδάκης, υπ/γός Πεζ. 8) Μαρινέλης Ι., Υπ/γός Πεζ., 9) Παπαγιαννάκης Ι., ανθ/γός Πεζ., 10) Βασιλειάδης Γ., ανθγός Πεζ., 11) Φράγκου Ν., Ανθγός Πεζ., 12) Αντωνέλος Ν., Εφ. ανθ. Πεζ., 13) Γκούμας Εφ. ανθ. Πεζ., 14) Καθοπούλης Μιχ., ανθυπίατρος, 15) Τζίμας Σ., Εφ. Ανθ/στής.
Μεταξύ άλλων ετυφεκίσθησαν και οι κάτωθι μετά την κατάληψιν της Κρήτης:
Αντ/ρχης Πεζ. Μπετεινάκης Αντ., Ταγ/ρχης Πεζ. Γιακουμάκης Εμμ., Επιλ. Τσατσαρωνάκης, Επιλ. Ραφτόπουλος, Εφ. Λοχαγός Πεζ. Κονδυλάκης Μύρων.Φονευθέντες Αξιωματικοί κατά την μάχην 20-29.5.1941 εις την περιοχή Ρεθύμνου
1) Μανιουδάκης Στυλιανός, Ταγ/ρχης Χωρ/κής
2) Χλεμπογιάννης Νικόλαος, Ανθυπομοίραρχος
3) Παναγιωτάκος Σταμάτιος, Ανθυπομοίραρχος
4) Μιαούλης Νικόλαος, Μον. Ανθ/γός Πεζ.
5) Παπαγιαννάκης Γεώργιος, Εφ. Ανθ/γός Πεζ.
6) Καφαντάρης Βασίλειος, Εφ. Ανθ/γός Πεζ.
7) Βαγγής, Εφ. Ανθ/γος Πεζ.Φονευθέντες υπαξιωματικοί κατά την μάχην:
1) Τρουλλινός Αλέξανδρος, Λοχίας Πεζ.
2) Μανουράς Γεώργιος, Λοχίας Πεζ.
3) Καστανάκης Ιωάννης, Ενωμοτάρχης
4) Γιαπιτζάκης Νικόλαος, Ενωματάρχης
5) Λαμπρόπουλος Κων/νος, Υπενωμοτάρχης
6) Παπαδάκης Νικόλαος, Υπενωμοτάρχης
7) Ζαφειρέλης Οδυσσεύς, Υπενωμοτάρχης.Φονευθέντες επί του πεδίου της μάχης:
α) Ιδιώται και στρατιώται: 181 άνδρες
β) Χωροφύλακες του Σ.Χ.: 37 άνδρες 218
γ) Εβρέθησαν επί του πεδίου της μάχης έτεροι 24 χωροφύλακες φονευμένοι των οποίων η ταυτότης δεν εξηκρεβώθη 24
Το όλον φονευθέντες άνδρες, υπαξιωματικοί, αξιωματικοί 256.Από το αρχηγείο χωροφυλακής είχαν ανακοινωθεί μετά τη γερμανική κατοχή οι παρακάτω απώλειες του σώματος
Φονευθέντες αξιωματικοί και άνδρες της Χωροφυλακής κατά την μάχην της Κρήτης (20-31/5/1941)
Διοίκησις Χωροφυλακής Χανίων
1. Αρχοντάκης Ιωάννης, μοίραρχος
2. Καρακατσάνης Γεώργιος, ανθ/ρχος
3. Μάζης Σπυρίδων, ανθυπομοίραρχος
4. Αναστασόπουλος Νικόλαος, ενωματάρχης
5. Γιαπιτζάκης Νικόλαος, ενωματάρχης
6. Βεργανελάκης Γεώργιος, ενωμοτάρχης
7. Παπαντωνάκης Χαρίλαος, ενωμοτάρχης
8. Μυσιρλάκης Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
9. Χρήστου Δημήτριος, υπενωμοτάρχης
10. Αναστασίου Γεώργιος, χωροφύλαξ
11. Μπαρλάς Παναγιώτης, χωροφύλαξ
12. Κοτταρίδης Παναγιώτης, χωροφύλαξ
13. Θάνου Γεώργιος, χωροφύλαξ
14. Αθανασιάδης Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
15. Δασκαλάκης Αντώνιος, χωροφύλαξ
16. Κοϊνάκης Γεώργιος, χωροφύλαξ
17. Φραγκοστεφανάκης Στυλιανός, χωροφύλαξ
18. Μαρκουλάκης Στυλιανός, χωροφύλαξ
19. Σπυριδάκης Ιάκωβος, χωροφύλαξ
20. Σαρτζετάκης Θεοφάνης, χωροφύλαξ
21. Κουτρούλης Γεώργιος, χωροφύλαξ
22. Προβατινάκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
23. Μαρής ή Μαράκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
24. Βεστάκης Στέφανος, χωροφύλαξ
25. Αθανασιάδης Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
26. Πατεράκης Δημήτριος, χωροφύλαξ
27. Κατσούλης Νικόλαος, ενωμοτάρχηςΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
28. Μανιουδάκης Στυλιανός, αντ/ρχης
29. Παναγιωτάκος Σταμάτιος, ανθ/ρχος
29α Χλεμπογιάννης Νικόλαος, ανθ/ρχος
30. Γιαπιτζάκης Νικόλαος, ενωμ/ρχης
31. Κατσανάκης Ιωάννης, ενωμ/ρχης
32. Λαμπρόπουλος Κωνσταντίνος, υπεν/ρχης
33. Παπαδάτος Νικόλαος, υπεν/ρχης
34. Ζαφειρέλης Οδυσσεύς, υπεν/ρχης
35. Μπουμπουλάκης Αναξαγόρας, χωροφύλαξ
36. Κατσαντώνης Αντώνιος, χωροφύλαξ
37. Βαμβούκας Μιχαήλ, χωροφύλαξ
38. Μαθιουδάκης Γεώργιος, χωροφύλαξ
39. Δαμανός Αλέξανδρος, χωροφύλαξ
40. Γιαννακάς Ηλίας, χωροφύλαξ
41. Γερμανός Χρήστος, χωροφύλαξ
42. Νικολάου Γεώργιος, χωροφύλαξ
43. Κατσαριδάκης Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
44. Ραγδάκης Δημήτριος, χωροφύλαξ
45. Πέτρουλας Ιωάννης, χωροφύλαξ
46. Κατσούνης Αθανάσιος, χωροφύλαξ
47. Τσαγκαράκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
48. Σφενδυλάκης Ανδρόνικος, χωροφύλαξ
49. Γούλας Γεώργιος, χωροφύλαξ
50. Ζέρβας Ιωάννης, χωροφύλαξ
51. Βύζης Γρηγόριος, χωροφύλαξ
52. Σοφογιάννης Δημήτριος, χωροφύλαξ
53. Πάλης Σωτήριος, χωροφύλαξ
54. Κούρτης Γεώργιος, χωροφύλαξ
55. Γάκης Πέτρος, χωροφύλαξ
56. Κατσιμάρδος Γεώργιος, χωροφύλαξ
57. Κατσούκης Αθανάσιος, χωροφύλαξ
58. Κούρτης Παναγιώτης, χωροφύλαξ
59. Μακουδάκης Γεώργιος, χωροφύλαξ
60. Γεωργίου Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
61. Μανιάκης Μιχαήλ, χωροφύλαξ
62. Καλογεράκης Ιωάννης, χωροφύλαξ
63. Αθανασιάδης Κωνσταντίνος, χωροφύλαξ
64. Φυντικάκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
65. Ζωϊδάκης Αντώνιος, χωροφύλαξ
66. Νάνος Στυλιανός, δόκιμος χωροφύλαξ
67. Μανακούρας Παναγιώτης, δόκιμος χωροφύλαξ
68. Παππάς Δημήτριος, δόκιμος χωροφύλαξ
69. Νταούλας Απόστολος, δόκιμος χωροφύλαξ
70. Δημόπουλος Σπυρίδων, δόκιμος χωροφύλαξ
71. Αντωνόπουλος Δημήτριος, δόκιμος χωροφύλαξΔιοίκησις Χωροφυλακής Ηρακλείου
72. Πυροβολάκης Εμμανουήλ, ενωμοτάρχης
73. Κατσανάκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
74. Πεδιώτης Εμμανουήλ, χωροφύλαξ
75. Στρατιδάκης Νικόλαος, χωροφύλαξ
Και έτερα θύματα έσχεν η περιοχή της εν λόγω Διοικήσεως, πλην όμως λόγω της καταστροφής των αρχείων δεν ήτο δυνατή η εξακρίβωσις των ονοματεπωνύμων τούτων.ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Το τίμημα της αντίστασης όπως καταγράφεται σε επίσημους πίνακες όπου δεν αναφέρονται όμως οι απώλειες της γεωργίας, κτηνοτροφίας, επαγγελματιών κ.λπ.ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ
Νομός Ανδρες – Γυναίκες – Παιδιά
Χανίων: 2220 – 480 – 317
Ρεθύμνου: 1897 – 405 – 403
Ηρακλείου: 2045 – 183 – 129
Λασιθίου: 431 – 50 – 20
Σύνολο: 6593 – 1118 – 869
Απέμειναν ορφανά:
Νομός: Από πατέρα – Από μητέρα – Τελείως
Χανίων: 3338 – 1098 – 380
Ρεθύμνου: 3320 – 848 – 528
Ηρακλείου: 3840 – 1772 – 484
Λασιθίου: 2017 – 739 – 549
Σύνολο: 12515 – 4457 – 1951
Καταστροφές οικιών
Νομός: Ολοσχερείς – Μερικαί
Χανίων: 2669 – 4562
Ρεθύμνου: 2338 – 1300
Ηρακλείου: 6968 – 4942
Λασιθίου: 938 – 714
Σύνολο: 12913 – 11518
Καταστραφέντα ολοσχερώς χωριά της Κρήτης από τους Ναζί τριάντα τρία. Καταστραφέντα κατά τα 3/4 οκτώ και κατά το 1/3 ένδεκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου