Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΠΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προβαίνει σε δηλώσεις που προκαλούν εύλογο προβληματισμό για τη σκοπιμότητα τους. 

Και για το αν η συστηματική στήριξη και υπεράσπιση θέσεων και πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Τσίπρα, εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Αυτό που είναι καθήκον του εκάστοτε Προέδρου να προασπίζει. 
Η στάση όμως του κ. Παυλόπουλου πραγματικά δεν έχει προηγούμενο...
Με όλο το σεβασμό στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος οφείλει να έχει διαρκώς κατά νου ότι είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων και όχι άμεσος συνεργάτης της κυβέρνησης. Ούτε υπερυπουργός της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Αντίθετα το αξίωμά του βρίσκεται πέρα από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις. Ο ρόλος του προέδρου είναι εθνικός και όχι κομματικός. Από την πρώτη ωστόσο στιγμή της εκλογής του ο κ. Παυλόπουλος έχει δείξει ότι έχει μία εκπληκτική "χημεία" (sic) με τον πρωθυπουργό και τις ενέργειές του. Ακόμα και όταν αυτές,
είναι εξόφθαλμα παράλογες και υψηλού ρίσκου για τη χώρα.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένει το έθνος να είναι η φωνή της σύνεσης και της μετριοπάθειας και όχι ο θεσμός που θα επικυρώνει και θα προσδίδει θεσμικό άλλοθι σε κυβερνητικούς ακροβατισμούς. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τη στήριξη - κάλυψη που έχει δώσει στην κυβέρνηση τόσο στην περίπτωση του δημοψηφίσματος ή των πρόωρων εκλογών ή και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Είτε μέσω συγκεκριμένων δράσεων και δηλώσεων, είτε μέσω της σιωπής του και της μη ευαισθητοποίησής του.

Και εν μέσω μίας ακόμη πολύ δύσκολης για την κυβέρνηση περιόδου, ο κ. Παυλόπουλος ξαναχτύπησε με μια αδιανόητη δήλωση. Η οποία ακόμη και αν υποθέσουμε ότι παρερμηνεύτηκε, όπως ανέφερε η Προεδρία της Δημοκρατίας, -δικαιολογία εξαιρετικά ασθενής και ατυχής- εξακολουθεί να είναι εντελώς άτοπη. Να θυμίσουμε τι δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος: "Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος".

Επειδή κάθε δήλωση αποκτά ξεχωριστή σημασία και από τη χρονική στιγμή στην οποία γίνεται, είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι εν μέσω της διαπραγμάτευσης η αναφορά στο "νόμισμα" συνιστά εμμέσως μία, αν όχι αμφισβήτηση, τουλάχιστον βολή ή σπόντα κατά των εταίρων σε σχέση με τις επιλογές της χώρας. Όσο και αν υποστηρίζει άλλα η Προεδρία. Ούτε καν ο ίδιος ο Τσίπρας δεν ρίχνει πλέον στο τραπέζι το ζήτημα του νομίσματος...

Και είναι και χρήσιμη και ξεκάθαρη η αντίδραση των πολιτικών αρχηγών, με κυρίαρχη την αιχμηρή και γεμάτη μηνύματα απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: "Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει αμετακίνητα την εθνική στρατηγική επιλογή για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης. Την επιλογή αυτή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες"...

Επειδή έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εξελίξεις και μία πολύ δύσκολη πορεία της χώρας με ή χωρίς συμφωνία και όχι μόνο στο οικονομικό μέτωπο αλλά και στα εθνικά ζητήματα όπου επίσης η κυβέρνηση ακολουθεί επιπόλαια και επικίνδυνη πολιτική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ίσως χρειαστεί να αποτελέσει μία πολύτιμη σταθερά για τον τόπο. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Παυλόπουλος θα σταθεί στο ύψος που απαιτεί η εκπλήρωση του θεσμικού του ρόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: