Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ...

Αν υπαρχει κάποιος άνθρωπος, που ο Τσίπρας και γενικά οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ μισούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αυτός πρέπει να είναι ο Νίκος Μαρατζίδης. 
Μπορεί η πανεπιστημιακή ειδίκευσή του να μην είναι η στατιστική, αλλά ο ελληνικός εμφύλιος και οι βαλκανικές ταυτότητες, όμως οι δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που παρουσιάζει μία φορά το μήνα στον ΣΚΑΪ είναι η μία χειρότερη από την άλλη για την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, της συγκυβέρνησης.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. ήταν 10 μονάδες (27,5% - 17,5%). Στις αρχές Οκτωβρίου,
σκαρφάλωσε στις 12,5 μονάδες (28,5% - 16%). Στις 7 Νοεμβρίου είχαμε νταμπλ σκορ (30% - 15%). Νταμπλ σκορ είχαμε και χθες. Μόνο που η διαφορά, την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου, από τις 15 μονάδες πήγε στις 16 (32% - 16%).
Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, να μεγαλώνει δηλαδή κάθε μήνα η διαφορά, τότε στην αντιπαράθεση των συνθημάτων οι οπαδοί της Ν.Δ. ενδεχομένως θα καταφύγουν και σε ποδοσφαιρικά συνθήματα για να πικάρουν τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο χειμώνας αναμένεται πολικός για την κυβέρνηση και δεν είναι σίγουρο πως μπορεί να αντέξει σε τόσους μείον βαθμούς θερμοκρασία.
Και δεν είναι μόνον η μεταξύ των δύο κομμάτων διαφορά, είναι και η παράσταση νίκης, που κάθε μήνα ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη. Τον Σεπτέμβριο ήταν 34 μονάδες υπέρ της Ν.Δ. (52,5% - 18,5%) και τώρα αγγίζει τις 60 (70,5% - 12%)!!! Ούτε και οι πιο φανατικοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι το κόμμα τους μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Σημειώνουμε πως η παράσταση νίκης -και μάλιστα με τέτοιες διαφορές- είναι ίσως το πιο καθοριστικό μέγεθος στις δημοσκοπήσεις επειδή επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την ψυχολογία των ψηφοφόρων των κομμάτων, αλλά και καθορίζει τη στάση παραγόντων και συμφερόντων, εγχωρίων και της αλλοδαπής, απέναντι στην εξουσία.
Ακόμη και στη δημοφιλία ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποχωρήσει. Πλέον βρίσκεται στην τέταρτη θέση (22%) και υπολείπεται όχι μόνον έναντι του Μητσοτάκη, όστις φιγουράρει πρώτος (31%) στη σχετική λίστα, αλλά και της Ζωής Κωνσταντοπούλου (27,5%) που βρίσκεται στη δεύτερη θέση καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (22,5%).
Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αποδρομή πιστοποιείται κι από έναν άλλο δείκτη, ο οποίος παραδοσιακά ήταν υπέρ του εκάστοτε πρωθυπουργού: την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται πλέον κατάλληλος από το 36%, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα τον προτιμά το 19,5%. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως τα δύο αυτά ποσοστά, με μικρές προσθαφαιρέσεις, μπορεί να είναι και το τελικό αποτέλεσμα όταν θα γίνουν εκλογές. Βεβαίως, οι εκλογές, κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, αργούν ακόμη. Όμως, αν γίνονταν σήμερα, είναι πολύ πιθανό, λένε οι ειδήμονες, τα ποσοστά των δύο κομμάτων να είναι κοντά σε αυτά της αποδοχής των αρχηγών τους από τους ψηφοφόρους.
Είναι όμως έτσι; Περίπτωση εκπλήξεως δεν υπάρχει; Σαφώς και υπάρχει. Μόνον όμως ως προς τα ποσοστά και τις διαφορές. Η πρωτιά, η νίκη, ενδεχομένως και η αυτοδυναμία, της Ν.Δ. φαίνεται πως έχει κλειδώσει. Το ρεύμα καταψήφισης της κυβερνήσεως είναι τόσο μεγάλο και ισχυρό, που όσα φράγματα και αναχώματα να σηκώσουν ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν ανακόπτεται. Τουλάχιστον για τώρα και όσο συνεχίζεται η ίδια κατάσταση απογοήτευσης και δυσαρέσκειας των πολιτών.
Όταν οι 8 στους 10 πολίτες αποφαίνονται πως η πολιτική της κυβερνήσεως είναι σε λάθος κατεύθυνση και οι 9 στους 10 εμφορούνται από αισθήματα δυσαρέσκειας ότι πρόβλεψη και να κάνει ο ...προφήτης του στοιχήματος το "ματσάκι" είναι χαμένο. Δεν κερδίζει ο Μητσοτάκης, χάνει ο Τσίπρας. Δεν υπερψηφίζουν οι πολίτες τον Κυριάκο, μαυρίζουν τον Αλέξη. Αν οι εκλογές αργήσουν και εν τω μεταξύ έχουν επισυμβεί δραματικά γεγονότα και εξελίξεις που δεν μπορούν σήμερα να προβλεφθούν εξυπακούεται πως οι δημοσκοπήσεις μπορεί να αλλάξουν. Όχι κατ' ανάγκην υπέρ της κυβερνήσεως, αλλά και χωρίς να αποκλείεται.
Σε ότι αφορά τα άλλα κόμματα η κατάσταση είναι πάνω κάτω η ίδια. Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην τρίτη θέση και το ερώτημα είναι αν θα παραμείνει, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, σε μονοψήφιο ποσοστό ή όχι. Το ΚΚΕ ακολουθεί και είναι πιθανό, λόγω και των αριστερών διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ, να κινηθεί, όχι στην περιοχή του 5-6%, αλλά στο 7-8%.
Το ΠΑΣΟΚ, με τη μορφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι ευμετάβολο. Μπορεί, ανάλογα και με τις εξελίξεις αλλά και την πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων μονομάχων, να φτάσει και το 7%, αλλά και να πέσει στο 4%. Το ποσοστό του θα συναρτηθεί από τις συμμαχίες που μπορεί να συνάψει ή τις απώλειες που ενδεχομένως θα έχει ή κι από άλλους, απρόβλεπτους, παράγοντες.
Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Λεβέντης θα πρέπει να δώσουν πολύ σκληρή μάχη για να είναι ξανά στη Βουλή, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η terra incognita του εκλογικού σώματος, στην οποίαν αναφερθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, ευνοεί πρωτίστως την "αντισυστημική" Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, ως φαίνεται, θα είναι στην επόμενη Βουλή και πιθανώς με αξιοπρόσεκτο ποσοστό.
Φελνίκος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σκέτη απογοήτευση! Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα διψήφιο νούμερο και οι ΑΝΕΛ 2%.

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΦΙΛΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ?

vima iteas είπε...

Απο που τεκμαίρεται αυτό?
Μήπως κάνεις λάθος?

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΙΔΗΣΟ ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΛΛΑ Η ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΑ