Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΛΑ: Ο ΤΡΑΜΠ ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ!

Μια πρωτοφανή σκηνή εκτυλίχθηκε νωρίτερα, στην του συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ με την Ανγκελα Μέρκελ λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.
Ενώ κάθονταν δίπλα δίπλα στις καρέκλες του Οβάλ Γραφείου ένας φωτογράφος ρώτησε -όπως ήταν φυσικό- αν θα κάνουν χειραψία για να βγουν οι απαραίτητες φωτογραφίες για την επίσημη συνάντηση.
«Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια» ακούστηκε να ρωτά η Μέρκελ τον Τραμπ, κοιτώντας τον χαμογελαστή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν γύρισε καν να την κοιτάξει, και χωρίς να απαντήσει συνέχισε ανέκφραστος να κοιτά προς τους φωτογράφους και τις κάμερες.
Η Μέρκελ έκανε μία αμήχανη έκφραση και ξαναγύρισε το πρόσωπο της στις κάμερες.
Δείτε το βίντεο με το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:

H κοινή συνέντευξη τύπου
«Άβολη» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την συνάντηση Μέρκελ – Τραμπ κι αυτό φάνηκε και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Τραμπ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό (για την πολιτική του οποίου έχει κρίνει αυστηρά την καγκελάριο), χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» τονίζοντας ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.
Πάντως, όπως είπε, είδε ως θετικές τις συνομιλίες που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο.
«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά… είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Όσο για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι περιμένει ότι οι ΗΠΑ να τα πάνε «εξαιρετικά καλά» στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία και αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ «για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών» ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.
Στην συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια «ειρηνική» λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.
«Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί», είπε από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ και συμπλήρωσε στην συνέχεια, ότι μαζί με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συζήτησαν το θέμα του Αφγανιστάν και τη συνέχιση της αποστολής εκεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Από την κοινή συνέντευξη πάντως δεν έλειψαν και οι αιχμές…
Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα είναι «πολύ καλύτερο να μιλάμε ο ένας στον άλλον, όχι ο ένας για τον άλλον», σχολιάζοντας καυστικά τις επικριτικές αναφορές του Τραμπ για την καγκελάριο στο πρόσφατο παρελθόν.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις που ο ίδιος κατήγγειλε ότι έκανε η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα, είπε στον δημοσιογράφο: «Mε την κα. Μέρκελ έχουμε κάτι κοινό», υπονοώντας δηλαδή τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις που έκανε η αμερικανική NSA εις βάρος της καγκελαρίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: