Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

ΤΟ ΑΠΑΤΗΛΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ! ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΟΙΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

  • Θέλει να μοιάσει του Ανδρέα Παπανδρέου και ονειρεύεται οτι θα γίνει ηγέτης της κεντροαριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας
  • Αρχίζουν το «κλάμα» υπουργοί και βουλευτές για τα μέτρα που δήθεν δεν τα  ήθελαν, αλλά όλοι τα ψηφίζουν
  • Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα
Χωρίς το χώρο του Κέντρου, αλλά μόνο με την Αριστερά,  εκλογές δεν κερδίζονται και επειδή ο κ. Τσίπρας αυτό το έχει καταλάβει και βλέπει το χρόνο παραμονής του στην κυβέρνηση να περιορίζεται  επιχειρεί μετά την ψήφιση των μέτρων, να αλλάξει πολιτική «γραμμή» και να κατευθυνθεί προς το κέντρο αφήνοντας εκείνους που θέλουν μονότονα να βλέπουν την αριστερά ως λύση να πορευτούν μόνοι τους.
Ο πρωθυπουργός, είναι θιασώτης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως το ίδιο ήταν ως πρωθυπουργός και ο Κώστας Καραμανλής και επειδή είναι γνωστή η αγάπη του Αλέξη Τσίπρα προς τον Καραμανλή,
θέλει ο ίδιος να μοιάσει στον Ανδρέα και ονειρεύεται ότι μια μέρα θα τον φτάσει πολιτικά.
Έτσι νομίζει όμως γιατί πολύ απλά ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μοιάσει στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ , αν και θα ήθελε πάρα πολύ αλλά έχει αντικειμενικές δυσκολίες. Δεν θέλουν όλοι οι άλλοι στο κόμμα του ενώ ο ίδιος θα το επιθυμούσε κάτι τέτοιο σε αντίθεση με την πλειοψηφία των στελεχών του που βρίσκονται απομονωμένοι στην αριστερά.
Η πολιτική διεύρυνση ως επιλογή του κ. Τσίπρα βρίσκεται στις συζητήσεις με λιγοστά στελέχη του που υιοθετούν την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία. Μερικά από αυτά πιστεύουν ότι θα πρέπει το κυβερνών κόμμα να αφήσει τη σκληρή στάση που κρατά έναντι του ΠΑΣΟΚ κυρίως και να αφήσει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας ώστε σε περίπτωση εκλογών να μην απομονωθεί πολιτικά από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλα μαζί να βάλουν εναντίον του. Ψάχνει με άλλα λόγια τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας.
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ ούτε που θέλει να ακούει περί συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ . Και πώς άλλωστε να υπάρξει, όταν το ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι  στα  σκληρά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση  στη βουλή και ψηφίζει.
Ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ ανέβασε σε τέτοια ύψη το λογαριασμό ακόμη και στο πρώτο μνημόνιο που υπεγράφη από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου , σαν τα σημερινά που φέρνει μια υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση. Επομένως αφού η κυβέρνηση ασκεί νεοφιλελεύθερη πολιτική όπως ακριβώς και η ΝΔ , τότε καμία πιθανότητα σύμπλευσης δεν υπάρχει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και δημοκρατική συμπαράταξη.
Επιπλέον κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται στα δύσκολα και αναζητά τρόπους διεξόδου, βρίσκει ως εξιλαστήριο θύμα το ΠΑΣΟΚ και του φορτώνει εναντίον του άδικες  κατηγορίες για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ  έχει κάνει την αυτοκάθαρση του.  Εξεταστικές επιτροπές σαν και αυτή της υγείας εξαιρώντας το χρονικό διάστημα για τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο.
Οι επιλεγμένες επιθέσεις από τον κ. Τσίπρα σε συγκεκριμένα στελέχη , που κατηγορεί για διαφθορά και διαπλοκή  για σχέσεις με μίντια κλπ , είναι ένα ακόμη κριτήριο για τη δημοκρατική συμπαράταξη για τους λόγους που δεν θέλει να συσχετιστεί με τη σημερινή ηγεσία του και τέλος, ένας από τους κυριότερους λόγους είναι  η μέχρι τώρα αντιπολίτευση που ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη.
Ο ρεαλισμός , η πραγματική διάσταση των πραγματικών γεγονότων και η επαφή με τον απλό κόσμο  φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Ούτε λαϊκισμός ούτε ακρότητες, είναι το σύνθημα τους και φαίνεται, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, βρίσκουν ανταπόκριση στους πολίτες που έχουν βαρεθεί, τα ψέματα και τις υποσχέσεις.
Επομένως το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα να γίνει Ανδρέας και να εμφανιστεί ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης δεν θα γίνει αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν νιώσει ποτέ την ανάγκη να εμφανιστεί ως ο ηγέτης που θα αγκαλιάζει όλους,  τους πάντες χωρίς αποκλεισμούς , διαχωρισμούς και μικρότητες. Χωρίς ίντριγκες , παρασκήνιο και τους κολλητούς.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Δεν υπάρχουν σχόλια: