Σάββατο 27 Μαΐου 2017

«ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ- ΑΠΛΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΟΜΠΙ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ»

«Εάν δεν φύγει ο Τσίπρας και το ασκέρι του, άσπρη μέρα η χώρα δεν θα δει», τονίζει σε μια συνέντευξη-«χείμαρρο» στο Thecaller ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
«Πάτησαν την σκανδάλη για να μην χάσουν μισθούς και οφίτσια εκείνοι που είχαν σηκώσει αντιπολιτευτικά την αντιμνημονιακή παντιέρα», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας σαφές πως η κυβέρνηση ψήφισε «μνημόνιο-χαριστική βολή στην οικονομία και στην κοινωνία».
Παράλληλα, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μιντιακό πεδίο ο Ανδ. Λοβέρδος προειδοποιεί: «Δεν θα τους περάσει. Αυτά μπορεί να γίνονται στην Βενεζουέλα από τον ‘’αδελφό’’ Μαδούρο, αλλά στην Ελλάδα όχι».
Σύμφωνα με τον ίδιο «το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας», ενώ όπως επισημαίνει για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ: «Ο Έλληνας σήμερα δεν ξημερώνει ούτε βραδιάζει με τον καημό των οργανωτικών υποθέσεων των κομμάτων. Ο πολίτης ζητάει εναλλακτική,
μετά από την αποτυχημένη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αυτή την επιλογή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να του την δώσει».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο Thecaller:
Το λεγόμενο «4ο Μνημόνιο» με τα «σκληρά» μέτρα αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μετά και το «ναυάγιο» του Eurogroup της 22ας Μαΐου μόνο αισιοδοξία δεν καλλιεργούν. Σας πείθει το αφήγημα της κυβέρνησης πως «χωρίς λύση για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα»;
«Με ρωτάτε για τις πέντε μέρες του αυτοεξευτελισμού της Κυβέρνησης. Δεν χρειάζεται ν’ απαντήσω εγώ γιατί μιλούν τα γεγονότα, τα οποία είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα.
Την Πέμπτη ψήφισαν μνημόνιο. Δεν ‘’λέγεται’’ μνημόνιο. Είναι 4ο μνημόνιο. Σε αυτό να είμαστε απολύτως σαφείς. Και δεν είναι μόνο τέταρτο. Είναι και επαχθές, είναι και αχρείαστο και τελικά είναι μνημόνιο-χαριστική βολή στην οικονομία και στην κοινωνία. Έβαλαν στο μνημονιακό τους σταυρόνημα όλες τις παραγωγικές τάξεις και πάτησαν την σκανδάλη για να μην χάσουν μισθούς και οφίτσια εκείνοι που είχαν σηκώσει αντιπολιτευτικά την αντιμνημονιακή παντιέρα. Ο τρόπος μάλιστα που το υπερασπίστηκαν στην Βουλή κατέδειξε και την πολιτική τους πώρωση και τον κυνισμό τους. Θα μου επιτρέψετε βεβαίως να κρατήσω τις αμφιβολίες μου εάν θα διατηρήσουν το ίδιο ύφος και τα ίδια επιχειρήματα όταν θα κληθούν να απαντήσουν γι’ αυτό στον συνταξιούχο, στον ελεύθερο επαγγελματία, στον ένστολο…
Την Δευτέρα ο κ. Τσακαλώτος πήγε στο Eurogroup ως ‘’περήφανος διαπραγματευτής’’ και το μόνο που κατάφερε ήταν να περιμένει στην αντικάμαρα της διαβούλευσης θέτοντας την χώρα στο περιθώριο των αποφάσεων για την τύχη της  και να γυρίσει τελικά πίσω με άδεια τα χέρια, βάζοντας βεβαίως τέλος ο ίδιος στο τετραήμερο πανηγύρι που είχε στήσει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά περί δήθεν μείωσης του χρέους μετά την ψήφιση των μέτρων. Να υπογραμμίσω εδώ ότι αυτό το πανηγύρι το έστησαν απολύτως συνειδητά και σε πλήρη αντιστοιχία με την πάγια τακτική τους: Να κοροϊδέψουμε όποιον μιλάει ελληνικά γιατί έχουμε πάρει το πρώτο βραβείο σε αυτό και με το συγκεκριμένο βραβείο ανά χείρας θα πολιτευόμαστε.
Η λέξη αισιοδοξία όσο κυβερνά αυτό το εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ασύμβατη με την πραγματικότητα. Εμείς το ξέραμε και πριν το 2015. Τους είχαμε πάρει χαμπάρι. Δυστυχώς τώρα χρειάζεται να το μάθουν και οι Έλληνες πολίτες που όντας απογοητευμένοι έκαναν το λάθος να τους εμπιστευτούν. Κανένα αφήγημα αυτής της Κυβέρνησης δεν πείθει πλέον κανέναν. Πολιτικά έχουν πεθάνει, το ξέρουν και το νιώθουν. Απλώς περιφέρονται σαν πολιτικά ζόμπι, καταστρέφοντας την χώρα. Εάν δεν φύγει ο Αλ. Τσίπρας και το ασκέρι του άσπρη μέρα η χώρα δεν θα δει.
Προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση εντός και εκτός Βουλής με αφορμή την σφοδρή επίθεση, που εξαπολύσατε προς τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κατηγορία ότι δεν φοράει παντελόνια…
«Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι εκείνος που τιμάει τα παντελόνια, που φοράει, έχει λόγο-συμβόλαιο. Και όλη η Ελλάδα ξέρει την ακριβή έννοια και χρήση αυτής της έκφρασης.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από τα 9.000 ευρώ θα υπέβαλε παραίτηση και θα καταψήφιζε τη διάταξη. Έφερε  αφορολόγητο στα 5.600 και όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά το ψήφισε και με τα δυο τα χέρια. Η ουσία όμως δεν είναι τα παντελόνια που δεν φοράει. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Η ουσία είναι ότι αποδείχτηκε πως  ο υπουργός των Οικονομικών είναι ένας πολιτικός που όχι μόνο δεν τηρεί τον λόγο του αλλά δεν διστάζει να κατακλύσει το πολιτικό πεδίο με ψέματα και δημαγωγίες όταν αυτό νομίζει ότι εξυπηρετεί το προσωπικό και το κομματικό του συμφέρον. Και αυτό είναι πρόβλημα ολόκληρης της χώρας».
Πριν λίγες μέρες κάνατε λόγο για «κυβερνητικές μεθοδεύσεις» που ωφέλησαν τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη με αφορμή την εξαγορά του 19,6% των μετοχών του MEGA.  Φοβάστε μήπως το MEGAChannel γίνει… ΣΥΡΙΖΑ Channel, όπως κατηγορούσατε το αποτυχημένο τηλεοπτικό εγχείρημα του κ. Καλογρίτσα;
«Οι πολίτες δεν μας ψηφίζουν ούτε για να φοβόμαστε ούτε για να φοβερίζουμε. Τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Μας ψηφίζουν για να προασπίζουμε και να προωθούμε τα συμφέροντά τους.
Ο κ. Σαββίδης ευνοεί απροκάλυπτα την Κυβέρνηση με τις δηλώσεις του και η Κυβέρνηση επιχείρησε να τον ευνοήσει εξίσου απροφάσιστα ακόμη και μέσα στη Βουλή. Αυτό λέγεται διαπλοκή. Τι να κάνουμε τώρα; Να το πούμε αλλιώς για να μην πικράνουμε τον κ. Σαββίδη ή να το αποσιωπήσουμε για να προχωρήσει ανενόχλητος ο κ. Παππάς στο σχέδιο που απεργάζεται να ελέγξει την ενημέρωση, ευτυχώς μέχρι στιγμής σπάζοντας τα μούτρα του και δεχόμενος απανωτά χαστούκια;
Σ’ αυτό το ζήτημα είμαι ξεκάθαρος: Από την υπόθεση να ‘’βάλουν χέρι’’  στην ενημέρωση, να τραβηχτούν. Δεν θα τους περάσει. Αυτά μπορεί να γίνονται στην Βενεζουέλα από τον ‘’αδελφό’’ Μαδούρο, αλλά στην Ελλάδα όχι. Αστική Δημοκρατία παρέλαβαν και Αστική Δημοκρατία θα παραδώσουν.
Την ίδια στιγμή που η ΝΔ ζητάει μετ’ επιτάσεως εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλήσουν την 4ετία, ενώ ο πρωθυπουργός εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές του 2019. Εσείς τι πιστεύετε;
«Τι κάνει η Νέα Δημοκρατία και τι λέει ο κ.Τσίπρας είναι δικός τους λογαριασμός και θα κριθούν αντιστοίχως από το εκλογικό σώμα. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι μέσα και έξω από την Βουλή το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Εμείς δεν αντιπολιτευόμαστε ούτε για να πάρουμε την εξουσία ούτε για να ικανοποιήσουμε προσωπικούς εγωισμούς και φιλοδοξίες.
Σε μας άλλωστε ούτε Ζάππεια θα βρείτε, ούτε μνημόνια που θα σκίζονταν μέρα μεσημέρι μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο. Η κρίση τράβηξε κόκκινη γραμμή στον πολιτικό βίο του τόπου. Και εμείς είμαστε οι μόνοι καθαροί. Μπορεί να το πληρώσαμε σε πολιτικό κόστος αλλά κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να καμαρώνουμε ότι τα χρόνια της κρίσης προτάξαμε τους πολίτες και τη χώρα. Με αυτό το κεκτημένο δικαίωμα πορευόμαστε τώρα και με τις θέσεις μας για ανάπτυξη και ευημερία θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Σε ό, τι αφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής τους, μακάρι να είχαν γίνει και χθες».
Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο να καταλάβει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την 3η θέση και να «απειλήσει» το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν;
«Είμαστε ήδη τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και στις κάλπες η τρίτη θέση είναι το λιγότερο που μπορεί να μας συμβεί. Προσωπικά πιστεύω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει να διεκδικήσει, για να είμαστε ρεαλιστές, την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε αυτή την μάχη συμμετέχω καθημερινά με όλες μου τις δυνάμεις ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος. Οι πολίτες ασφαλώς είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν σε ποια θέση θα μας κατατάξουν αλλά εγώ πολιτεύομαι πάντα με την σκέψη ενός αγαπημένου μου στίχου: ‘’Υπάρχει μόνο η μάχη για να ανακτήσεις ό, τι έχασες. Και τώρα κάτω από συνθήκες που μοιάζουν δυσμενείς, ούτε για το κέρδος ούτε για την απώλεια, για μας υπάρχει μόνο η προσπάθεια. Τα υπόλοιπα δεν είναι δική μας δουλειά’’. (T.S. Eliot, East Coker)».
Της προβληματίζουν οι πρόσφατες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με την εσωκομματική αντιπαλότητα της Φώφης Γεννηματά με της κ.κ. Ανδρουλάκη- Ξεκαλάκη; Θα βοηθήσει της την εκτόνωση της κρίσης το Έκτακτο Συνέδριο που εξήγγειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Το δήλωσα και στις εσωκομματικές μας διαδικασίες θα το πω και από το δικό σας βήμα. Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση μιας διαδικασίας που θα πρέπει να έχει ως πρωταρχικό ζητούμενο την ανάδειξη της πολιτικής μας υπεροχής. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάνει όλα εκείνα τα βήματα που θα μας οδηγήσουν σε αυτό που θέλουμε να γίνουμε.
Το μεγάλο ζήτημα για το κόμμα δεν είναι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ο ‘’οργανωτικός’’ χαρακτήρας του Συνεδρίου μας. Αυτό που πρέπει να απασχολήσει τον καθένα από μας και μάλιστα με εντατική και αποτελεσματική δουλειά μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι ο ‘’προγραμματικός’’ χαρακτήρας του. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη χρωστάει στους πολίτες μια απάντηση και πρέπει στο Συνέδριο να τη δώσει: Ποιο είναι το σχέδιό μας για την χώρα. Ποιες είναι οι θέσεις μας. Τι να περιμένουν από εμάς. Ο Έλληνας σήμερα δεν ξημερώνει ούτε βραδιάζει με τον καημό των οργανωτικών υποθέσεων των κομμάτων. Ο πολίτης ζητάει εναλλακτική μετά από την αποτυχημένη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αυτή την επιλογή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να του την δώσει. Γιατί μπορεί.
Η σημερινή Κυβέρνηση θα λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα της. Για τις απανωτές αποτυχίες της αλλά και για τα σκάνδαλά της. Ο λαϊκισμός που ηττήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει παρελθόν και για τη χώρα μας. Και τότε οι παρακαταθήκες που έχουμε και είναι ομολογουμένως οι καλύτερες (μεταρρυθμίσεις επί Γ. Παπανδρέου, ανάπτυξη επί Σαμαρά-Βενιζέλου) δεν θα αρκούν για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε. Χρειάζεται σήμερα και όχι αύριο να αποφασίσουμε επάνω στον καταστατικό μας χάρτη.
Στέκομαι απέναντι στους κεντροαριστερούς βερμπαλισμούς, είμαι απολύτως καχύποπτος όταν ακούω σύντροφο να υπόσχεται. Και λέω: Υπήρξαμε σαφείς σαφέστατοι στα όχι μας. Στις 30 Ιουνίου, στο Συνέδριο του κόμματος οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα μάθουν τα ναι μας. Το Πρόγραμμα Ελλάδα είναι ένας πολύ ελκυστικός τίτλος. Στο χέρι μας είναι να του δώσουμε και ένα ακόμη πιο ελκυστικό περιεχόμενο.
Το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στους αγώνες που δώσαμε αψηφώντας το πολιτικό κόστος όσο κανένα άλλο κόμμα, το οφείλουμε στην κοινωνία. Μπορούμε και θα το κάνουμε!».

Συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του Thecaller Κωστή Μοσχολιό

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΡΕΑ ΦΑΦΛΑΤΑ..ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΛΥ ΕΕΕΕ, ΠΟΥ ΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ????

Ανώνυμος είπε...

Καθήκον όλων να διώξουμε τους άχρηστους, που μας κυβερνούν.