Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΤΑ «ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ» ΠΑΛΙ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑ… 63 ΧΡΟΝΙΑ! (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Διαβάστε πιο κάτω τα αποσπάσματα από τα πρακτικά του Eurogroup της 22ας Μαϊου όπως δημοσιεύθηκαν στο euro2day.gr
Συνεχίζεται ο σάλος με το εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που είδε χθες το βράδυ το φως της δημοσιότητας από το Reuetrs καθώς σε αυτό υποστηρίζεται ότι εάν η Ελλάδα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα… 20 χρόνια, τότε οι πιστωτές της δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.
Το εν λόγω έγγραφο δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του άκαρπου Eurogroup της Δευτέρας ωστόσο δεν έχει άμεση σχέση με το σχέδιο Σόιμπλε που απέρριψε η ελληνική πλευρά.
Τo επόμενο ορόσημο είναι η συνεδρίαση του Euro Working Group στις 8 Ιουνίου όπου θα φανεί αν η Αθήνα θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη λύση από αυτή που απέρριψε την Δευτέρα, δηαλδή ένα υβριδικό σχήμα που δεν το ανέμενε η ελληνική πλευρά,
και έφερε τη σφραγίδα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Προέβλεπε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως «υπερεπόπτη» αλλά χωρίς χρηματοδότηση κάτι που σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα έμπαινε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, θα έχανε την ευκαιρία για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και ως εκ τούτου θα αντιμετώπιζε πολλαπλούς κινδύνους για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την πορεία του ΑΕΠ αλλά και των εσόδων του κράτους.
Παράλληλα, η πρόταση παρέπεμπε την είσοδο του ΔΝΤ με κανονική χρηματοδότηση στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, τροφοδοτώντας έναν κύκλο σεναρίων για το περιεχόμενο και τη φυσιογνωμία του 4ου μνημονίου το οποίο θα «κουμπώσει» με τα μέτρα της διετίας 2019-2020 και πιθανόν προαπαιτούμενα.
Επιπλέον, την Δευτέρα, για πρώτη φορά στην εποχή των μνημονίων η Ελλάδα δεν απέσπασε την πολιτική σφραγίδα (political endorsement) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετά από ψήφιση πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή.
Το καινοφανές αυτό γεγονός, παρά την ολοκλήρωση των περισσότερων και πιο δύσκολων δράσεων (συνολικά 115 από 140 με μόνο δευτερεύουσα νομοθεσία να εκκρεμεί), αποδίδεται από αναλυτές στην σκλήρυνση της στάσης Σόιμπλε προ των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ιδίως μετά την αποδυνάμωση των προοπτικών του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία ο οποίος είχε υιοθετήσει μια πιο φιλική στάση προς το ελληνικό ζήτημα στην οποία η κυβέρνηση είχε επενδύσει.
Η άρνηση Σόιμπλε να δώσει μια ικανοποιητική διατύπωση για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους (εφαρμογής ούτως ή άλλως από το Σεπτέμβριο του 2018) η οποία θα ξεκλείδωνε την αλληλουχία της πλήρους εισόδου του ΔΝΤ, του QE και των αγορών προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση η οποία είχε προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη με πανηγυρικές δηλώσεις (γραβάτα κλπ.) ήδη από την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.
Παρά τη στήριξη από την Γαλλία και το δίδυμο Μακρόν-Λεμέρ το κλίμα που ακόμη εκπέμπεται από το Βερολίνο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε παραμένει αμετακίνητος στην πρόταση της Δευτέρας.
Το 4ο μνημόνιο
Μετά τον ξένο Τύπο όπου τα περισσότερα μέσα κάνουν λόγο για μια κυοφορούμενη συμφωνία που θα φέρει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση μόνο όταν το χρέος αποδειχθεί βιώσιμο, ακολούθησαν την Τετάρτη οι αναλυτές, με τη Citigroup που κάνει ανοιχτά λόγο για 4ο μνημόνιο.
Σε έκτακτο σημείωμά της η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι έχει αποφασίσει πλέον επίσημα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, εξέλιξη που όπως σημειώνει θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και συνάμα την πιθανότητα εξόδου στις αγορές.
Σόιμπλε στο Eurogroup: Οι όροι του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάξουν
Η ιστοσελίδα euro2day.gr αποκάλυψε τα πρακτικά της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 22ας Μαϊου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Πολ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Από την ανάγνωση των πρακτικών προκύπτει ότι για άλλη μια φορά η ελληνική πλευρά έκανε λάθος εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και του συσχετισμού δυνάμεων. Η λαθεμένη ανάγνωση επιτρέπει την καλλιέργεια προσδοκιών που δεν μπορούν να εκπληρωθούν.  
Με σκληρή γλώσσα και πρωτοφανή ωμότητα, ο Σόιμπλε επισημαίνει στους συνομιλητές του υπουργούς Οικονομικών, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ντράγκι της ΕΚΤ, τον Τόμσεν του ΔΝΤ και τον επίτροπο Μοσκοβισί γιατί δεν μπορεί να αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με όσα είχε αποφασίσει το Eurogroup από τον Μάιο του 2016 για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.
«Ας μην έχουμε αυταπάτες. Πρόκειται για μια μεγάλη αποτυχία. Το αφήγημα ήταν ότι σήμερα χρειαζόμασταν σαφήνεια, κάποιοι άλλοι το είχαν πει αυτό, όχι εγώ.
Το 2016 είχαμε μια καθαρή δήλωση και το αφήγημα ήταν ότι σήμερα θα λαμβάναμε απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα – όχι όσα συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016.
Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, ότι θα φτάσουμε σε καλύτερη λύση απ’ αυτή που είχαμε στα χέρια μας σήμερα.
Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι πρέπει να μένουμε σταθεροί σε όσα έχουμε αποφασίσει και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το αφήγημα με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος επειδή κάποιοι από μας υπερέβησαν την εντολή που είχαν για επίτευξη λύσης και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι».
Με αυτή την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημοποιήθηκε η αποτυχία για επίτευξη λύσης για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 22ας Μαϊου.
«Χωρίς το ΔΝΤ θα έπρεπε να διαπραγματευθώ ένα νέο πρόγραμμα κι αυτό θα αποτύγχανε» λέει ξεκάθαρα και χωρίς διπλωματικές διατυπώσεις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Διαβάστε τα αποσπάσματα από τα πρακτικά του Eurogroup της 22ας Μαϊου όπως δημοσιεύθηκαν στο euro2day.gr:






Δεν υπάρχουν σχόλια: