Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΩΝ «ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»


Σχετικά με την ψήφιση της ανέγερσης μνημείου στην «πλατεία πεσσόντων αεροπορίας» στην Άμφισσα
Στο τοπικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου 2018 υπερψηφίστηκε η αίτηση για τοποθέτηση μνημείου, στην πλατεία που σχηματίζεται πλησίον της συμβολής των οδών Ρουπία και Θεμιστοκλή Μαυραϊδή, επί  της πεζοδρόμησης  του ποταμού Υλαίθου.
Η καταψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης από τον τοπικό σύμβουλο των Πολιτών στο Προσκήνιο, Μπακαλάκο Δημήτρη οφείλεται στο εξής σκεπτικό.
Η τοποθέτηση μνημείου «πεσόντων της αεροπορίας» είναι εντελώς άσχετη με την γειτονιά,
στην οποία βρίσκεται η πλατεία, πλησίον του συνοικισμού μικρασιατών προσφύγων.  Με όλο το σεβασμό προς τους πεσόντες της αεροπορίας , αν η δημοτική αρχή θέλει να αναδείξει την ιστορική μνήμη κάποιου γεγονότος ή κάποιας ιστορικής περιόδου έχει  πολλές άλλες επιλογές πολύ πιο εύστοχες ως προς το μήνυμα σε συνδυασμό με την τοποθεσία της συγκεκριμένης πλατείας.
Προτάσεις Πολιτών στο Προσκήνιο για την συγκεκριμένη πλατεία ως προς το όνομα:
-Πλατεία  Μικρασιατών,
-ή πλατεία Λιβισίου (το Λιβίσι μία από τις δύο πόλεις, η άλλη ήταν η Μάκρη,  από την οποία πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκα στη συγκεκριμένη γειτονιά στην  Άμφισσα μετά την μικρασιατική καταστροφή),
-ή πλατεία Υλαίθου (στην μνήμη του ποταμού Υλαίθου, που με τόση μεθοδικότητα οι δημοτικές αρχές των τελευταίων 60 ετών έχουν φροντίσει να εξαφανίσουν)
Προτάσεις Πολιτών στο Προσκήνιο για την συγκεκριμένη πλατεία ως προς το μνημείο:
-μνημείο γλυπτό με αντιμιλιταριστικό, φιλειρηνικό περιεχόμενο (κάτι που πιθανώς θα εκτιμούσαν οι πρώτοι κάτοικοι –μικρασιάτες πρόσφυγες- της περιοχής μετά τα δεινά του πολέμου που υπέφεραν). Στην πόλη της Άμφισσας υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες, που θα μπορούσαν να επιμεληθούν την κατασκευή του μνημείου. Επίσης το μήνυμα θα ήταν θετικότατο για τα παιδιά που παίζουν στην πλατεία τα απογεύματα.
-άγαλμα ή προτομή κάποιας ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής (θα μπορούσαν να ερωτηθούν σχετικά, οι κάτοικοι της γειτονιάς).

Δεν υπάρχουν σχόλια: