Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

ΑΥΤΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ... ΕΙΔΗΣΗ: Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ (ΕΙΚΟΝΑ)

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ
Όχι, δεν πρόκειται για Πρωταπριλιάτικο αστείο! Την είδηση μεταδίδει το έγκυρο οικονομικό δίκτυο του CNBC: Aνάμεσα στα ονόματα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εφάρμοσε κατά γράμμα το γ΄ πρόγραμμα διάσωσης, καταγγέλοντας από το πρωί ως το βράδυ το Ταμείο και τη Λαγκάρντ.
Μάλιστα, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρώην υπουργός οικονομικών ασκούσε έντονη κριτική στο ΔΝΤ για τη στάση που τηρούσε στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μετά σε δημοσιογράφους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφέρει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του και είχε κάνει ειδική αναφορά στον αστήρικτο,
όπως υποστήριζε, ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος.
Όπως είχε αναφέρει ο κ. Τσακαλώντας, εάν το ΔΝΤ χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%.
Τέλος, είχε επιτεθεί τότε στο ΔΝΤ και για την απόφαση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά». «Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε.
Στο ρεπορτάζ του, το CNBC αναφέρει επίσης, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, ότι ανάμεσα στους υποψηφίους είναι και ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας - Καναδός που έχει επίσης ιρλανδικό και βρετανικό διαβατήριο -, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Παράλληλα, το εν λόγω δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να παραιτηθεί ανεπίσημα από τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ, αφότου οι επικεφαλής των 28 χωρών της ΕΕ την έχρησαν διάδοχο του Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Αν προχωρήσει ο διορισμός της Λαγκάρντ, τότε θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου με το ΔΝΤ να έχει περιθώριο λίγων μηνών για τον διορισμό του επόμενου επικεφαλής του.
Η διαδικασία επιλογής του νέου επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα ξεκινήσει σύντομα, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ αποχωρεί από τον οργανισμό εντός λίγων μηνών.
Οι υπουργοί της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να δουν κάποιον από τη Γηραιά Ήπειρο να αναλαμβάνει τη θέση αυτή --που έχει πενταετή θητεία-- και να συνεχιστεί η παράδοση του να είναι ένας Ευρωπαίος επικεφαλής του ΔΝΤ. Από τότε που συστήθηκε το Ταμείο, το 1945, ο γενικός διευθυντής προερχόταν από την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: