Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

Έπειτα από τα «άσφαιρα πυρά» που εκτοξεύουν το τελευταίο διάστημα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, την άρση των capital controls καθώς και για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε μία προσπάθεια να κάνει αισθητή την παρουσία του και να επισημάνει τις «αδυναμίες» και τα «κακώς κείμενα» στο πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής έχει εμφανιστεί κατώτερος των προσδοκιών που είχαν θέσει όσοι τον εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή αμήχανος απέναντι στο μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης η οποία «άγγιξε» ακόμη και ευαίσθητα θέματα, όπως την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Μεγαλύτερη αμηχανία και μούδιασμα εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατ΄ επέκταση ο κ. Τσίπρας μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ καθώς και στις φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα καθώς και τις επιχειρήσεις.
Η προσπάθεια αποδόμησης,
των μέτρων της κυβέρνησης έπεσε στο κενό και πλέον ο Αλέξης Τσίπρας θα βγάλει από την πολιτική του φαρέτρα όσα «όπλα» του έχουν απομείνει.
Το αφήγημα της μείωσης των πλεονασμάτων

Ένα από τα θέματα στα οποία φαίνεται να ρίχνει το επόμενο διάστημα το βάρος της κριτικής του απέναντι στην κυβέρνηση αφορά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο κ. Τσίπρας θα κατηγορήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για αθέτηση υποσχέσεων και θα τον εγκαλέσει γιατί δεν έθεσε από την αρχή της διακυβέρνησής του το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, με τα οποία – για όσους έχουν ξεχάσει – δέσμευσε τη χώρα ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή του για πολλά χρόνια.
Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα μελετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ετοιμάζεται να αναφερθεί σε μία σειρά ζητημάτων εκτός από τα πλεονάσματα.
Στο στόχαστρό του θα βρεθούν εργασιακά ζητήματα, όπως η κατάργηση για τον βάσιμο λόγο απόλυσης ενώ θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για «άλωση» του κράτους καθώς και για οικειοποίηση μέτρων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από αυτή της ΝΔ.
Θα ασκήσει κριτική και για το Προσφυγικό κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άργησε να ενεργοποιηθεί και να λάβει μέτρα για τις αυξημένες ροές στα νησιά του Αιγαίου.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα θα πρέπει να εξηγήσεις για πως φτάσαμε στην ντροπή της Μόριας και στην αύξηση των προσφύγων οι οποίοι ζούσαν και συνεχίσουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να υπερασπιστεί τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας για πολλοστή φορά ότι έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια.

Τα σημάδια αντιπολιτευτικής ανεπάρκειας

Προφανώς και άρθρωση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα ήταν εύκολη. Το ποσοστό σχεδόν 40%, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή κατίσχυση σε επίπεδο θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο που δεν θα μπορούσε να φθαρεί τόσο δύσκολα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επενδύσει πολιτικά σε έναν χρονισμό μέτρων και εξαγγελιών που θα προσπαθεί να αυξήσει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο, με πιο σημαντικό τέτοιο βήμα την επιτάχυνση των μέτρων που εντάσσονται στη γενική κατηγορία των φοροελαφρύνσεων, που θεωρούνται κατεξοχήν μέτρα που διαμορφώνουν θετικό πολιτικό κλίμα.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ήδη η νέα κυβέρνηση σε επίπεδο διακηρύξεων αλλά και συγκεκριμένων μέτρων προσφέρει πεδία για την άσκηση μιας κριτικής «από τα αριστερά»: οι επιλογές για την αναπτυξιακή στρατηγική παραπέμπουν σε ένα νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων αλλά και πιθανών περιορισμών στην περιβαλλοντική και αρχαιολογική προστασία.
Το ζήτημα του περιορισμού της ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων τέθηκε και δια στόματος πρωθυπουργού.
Οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση παραπέμπουν σε θεσμικές λύσεις που στο παρελθόν είχαν αποδοκιμαστεί και από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Το ζήτημα του αιγιαλού έχει υπάρξει και στο παρελθόν αντικείμενο πολύ μεγάλων αντιπαραθέσεων.
Το θέμα που έχει ανοίξει με τα Εξάρχεια έχει εγείρει φόβους μιας αυταρχικής και κατασταλτικής στροφής.
Αναγκαίοι διορισμοί στο δημόσιο όπως αυτοί στην εκπαίδευση μάλλον μετατίθενται για αργότερα.
Η μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική θα κινηθεί στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης και του περιορισμού του δικαιώματος στο άσυλο.
Και βέβαια έχει ήδη κάνει την πρώτη, έστω μερική, υπαναχώρησή της σε σχέση με το πότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΔΕΘ: Το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσίπρα

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στην 84η ΔΕΘ.
Ειδικότερα, σήμερα στις 10:30 θα έχει συνάντηση με την κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς και τον πρώην Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη (Αιθ. «Μουσείο» Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης).
Στις 11:30, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης).
Στις 12:00, θα έχει σύσκεψη με Παραγωγικούς φορείς Βορείου Ελλάδας ( Αιθ. «Μουσείο», Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης).
Το Σάββατο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΗELEXPO ΔΕΘ και στη συνέχεια με το Σωματείο Εργαζομένων στην ΔΕΘ (Γραφεία Διοίκησης HELEXPO), στις 10:30.
Για τις 11:30 έχει προγραμματιστεί περιοδεία του στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ.
Στις 19:30 ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Η τριήμερη επίσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται την Κυριακή, με τη συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει, στις 12:30 (Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης»).

Δεν υπάρχουν σχόλια: