Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ 21. ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΟ ΑΦΟΡΙΣΕ..ΠΡΟΚΡΙΤΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΟ ΧΛΕΥΑΣΑΝ...

"Λέτε ψέματα. Δεν ήταν αυτό το 21.
Το Πατριαρχείο το αφόρισε... πρόκριτοι και Ιεράρχες το χλεύασαν"
Γιάννης Σκαρίμπας, "Το 21 και η αλήθεια"

Στην επιτροπή για τα 200 χρόνια απο το 1821 συμμετέχει (μαζί με απολογητές των ταγμάτων ασφαλείας κ.α) και η ηγεσία της Εκκλησίας. Αυτό έχει νόημα μόνο για την οπτική των Οθωμανών αφού είναι γνωστό ότι το 1821 η ηγεσία της Εκκλησίας κατήγγειλε την επανάσταση με τον χειρότερο τρόπο. Σε αντίθεση με πολλούς κληρικούς, κυρίως από τα... κατώτερα στρώματα του κλήρου που συμμετείχαν ενεργά.

Μόλις ξέσπασε η επανάσταση (23/3/1821) ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και 22 ιεράρχες υπέγραψαν τον αφορισμό της. Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε (με τη βία) στο περιοδικό "Λόγιος Ερμής".

Είναι ένα παραληρηματικό υβρεολόγιο για όσους έδιναν την ζωή τους στις μάχες ενάντια στην Οθωμανική εξουσία: "..ματαιόφρονες..εφείλκυσαν πολλούς των εκεί κακοήθεις και ανοήτους..επεχείρησαν εις έργον μιαρόν, θεοστυγές και ασύνετον, θέλοντες να διαταράξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας πιστών ραγιάδων της κραταιάς βασιλείας..μισόθρησκοι..αντίθεοι, ασυνείδητοι.."

Καλούσε και όλους να τους αποκηρύξουν (δηλ να τους καταδώσουν στους Οθωμανούς): "παραγγέλλομεν πάσιν υμίν τοις κατά τόπον αρχιερεύσι, ηγουμένοις, ιερεύσι, προεστώσι, να διακηρύξετε την απάτην των κακοποιών και να στηλιτεύσετε πανταχού ως κοινούς λυμεώνας..να τους μισήτε και να τους αποστρέφεσθε..παραβάται θείων νόμων και κανονικών διατάξεων..αφωρισμένοι υπάρχειεν..κατηραμένοι και ασυγχώρητοι και μετά θάνατον άλυτοι και τω αιωνίω υπόδικοι αναθέματι".

Το κείμενο το υπέγραψαν πάνω στην Αγία Τράπεζα για δώσουν μέγιστο συμβολισμό στην "ιερότητα" του. Αντίγραφα στάλθηκαν αμέσως προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως η επανάσταση εξαπλώθηκε και οι Οθωμανοί εκτέλεσαν πολλούς απο τους προδότες για την αποτυχία τους (και τον Γρηγόριο).

Διάφοροι απολογητές της εξουσίας ισχυρίζονται ότι το Πατριαρχείο δήθεν...εκβιάστηκε για να υπογράψει. Όμως αυτό το επιχείρημα-πέρα απο το ότι προσβάλλει την μνήμη των αγωνιστών του 1821 που δολοφονήθηκαν η πέθαναν με το όπλο στο χέρι χωρίς να υπογράψουν-"ξεχνάει" ότι ο Γρηγόριος Ε’ είχε στείλει δύο ακόμη εγκυκλίους: Μία ανοιχτή για τους κληρικούς και μία εμπιστευτική προς τους μητροπολίτες, αν αγνοία του Σουλτάνου, την οποία κανένας δεν τον υποχρέωσε να συντάξει.

Και η "ιερότητα" της υπογραφής πάνω στην Αγία Τράπεζα διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί εξαναγκασμού.Επίσης, ο ίδιος Πατριάρχης είχε καταδικάσει τα έργα του Ρήγα Φεραίου μετά την δολοφονία του και είχε αφορίσει τον Θ.Κολοκοτρώνη. Άλλοι ισχυρίζονται ότι έγινε άρση του αφορισμού λίγες μέρες μετά, σε "μυστική τελετή". Δηλαδή ακόμα και αν υπήρξε, δεν αλλάζει τίποτα.

Η κρατική/εκπαιδευτική και εκκλησιαστική προπαγάνδα παρουσίασαν ως "εθνομάρτυρα" τον Γρηγόριο. Η Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο.Υπάρχει και άγαλμα στην Ακαδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: