Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ, ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ Η ΦΩΤΙΑ...

Την τακτική του «καρότου και του μαστίγιου» σχεδιάζει να ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στη νέα φάση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μια συνταγή δοκιμασμένη μεν αρκετές φορές κατά το παρελθόν αλλά σε συνθήκες οι οποίες όμως έχουν μεταβληθεί σημαντικά πλέον…
Αυτό βέβαια συμβαίνει εν αναμονή των τελικών αποφάσεων των αγροτών ύστερα από τη συνάντηση που είχαν προχθές με το Μέγαρο Μαξίμου με τον Κ. Μητσοτάκη. Οι συνελεύσεις των μπλόκων ανά την Ελλάδα πρόκειται να καταλήξουν ενδεχομένως και εντός της ημέρας για την στάση που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.


Επί του παρόντος η πλειοψηφία φέρεται να υποστηρίζει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αλλά το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στην «εσωτερική διάβρωση» του αγροτικού μετώπου χρησιμοποιώντας φυσικά και κάποιους …Δούρειους Ίππους.

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην προσπάθεια αποδυνάμωσης των μπλόκων στην κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας η οποία είναι και «στρατηγικής σημασίας» για το κόψιμο της χώρας στην μέση σε περίπτωση αποκλεισμού των εθνικών οδών.

Επίσης εκτός από την ιδιαιτερότητα της Θεσσαλίας λόγω των πλημμυρών και των καταστροφών, εκεί υπάρχει και συγκριτικά αυξημένος αριθμός γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών οι οποίοι πιέζονται με διάφορους τρόπους να χαλαρώσουν την πίεση και να αποδεχτούν τις κυβερνητικές προτάσεις.

Παράλληλα υπάρχει στο τραπέζι και η κλασσική απειλή του «κοινωνικού αυτοματισμού» αφού ύστερα από το προχθεσινό «καρότο» του κ. Μητσοτάκη, με τα ημίμετρα που ανακοίνωσε, ακολούθησε το «μαστίγιο» των προειδοποιήσεων ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί τους «κλειστούς δρόμους».

Την ίδια ώρα όμως οι πληροφορίες που έρχονται, από τους «σκληρούς» των αγροτικών κινητοποιήσεων αναφέρουν ότι εάν εξελιχθεί ένα τέτοιο σχέδιο τις αμέσως επόμενες ημέρες έχουν αποφασίσει να γκληρύνουν  κι αυτοί περιφερειακά τη στάση τους. Με ποιο τρόπο; «Κλείνοντας» με μπλόκα και τρακτέρ όλα τα τελωνεία στην βόρεια Ελλάδα –και όχι μόνο …πιλοτικά όπως έκαναν μέχρι τώρα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα- ώστε να προκαλέσουν ένα γενικότερο έμφραγμα.

Επίσης δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν αυτή τη φορά ο «κοινωνικός αυτοματισμός» θα λειτουργήσει τουλάχιστον όπως κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Κι αυτό διότι διαπιστώνεται ότι τώρα υπάρχουν σε ανάφλεξη κι άλλα κοινωνικά μέτωπα τα οποία τείνουν να εξελιχθούν σε συγκοινωνούντα δοχεία. Ήδη βλέπει κανείς τι γίνεται και με το χώρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενώ λόγω των νέων ποινικών κωδίκων βράζουν και οι δικηγόροι και γενικότερα ο νομικός κόσμος. Για να μην υπολογίζουμε και τον χώρο της Υγείας που βράζει έντονα κι αυτός.

Καλό σε γενικές γραμμές το μαστίγιο και το καρότο. Καμιά φορά όμως μετατρέπεται και σε παιχνίδι με τη φωτιά…
Ο ΚΟΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: