Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΑΠΛΩΜΕΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ...

Μουδιασμένο είναι το κλίμα στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης. Και για την ακρίβεια όσο κυλούν ημέρες τόσο βαραίνει περισσότερο.
Η αλήθεια είναι ότι ύστερα από το σοκ με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το ρήγμα που δημιουργήθηκε στους κόλπους της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε επικρατήσει η εκτίμηση ότι η αλλαγή ατζέντας με άλλα θέματα θα βοηθούσε την κατάσταση.


Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα άρχισε να αναπτύσσεται και η κριτική ότι κακώς δεν δίνεται προτεραιότητα στις άλλες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η λεγόμενη «μεταρρυθμιστική ορμή» της κυβέρνησης.

Αυτά όμως αποδεικνύονται απλώς σχέδια επί χάρτου. Η πραγματικότητα έρχεται πολύ πιο ορμητική και πολύ πιο δυσάρεστη για τα επιτελεία και τα παραεπιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου.

Εν μέσω της αλαζονείας και της άκρατης αυτοπεποίθησης υποτιμήθηκε λοιπόν η ένταση και η δυναμική των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν μετατραπεί στο νέο εφιάλτη της κυβέρνησης αναγκάζοντας μέχρι και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη σε σπασμωδικές δηλώσεις και κινήσεις. Ακόμη και επισκέψεις σε μπλόκα όπως στην Βόνιτσα.

Βουλευτές και στελέχη, όσοι τουλάχιστον πατάνε ακόμη κάπως στην γη, αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον μπροστά σε τέλμα το οποίο απειλεί να γενικευτεί. Όχι ένα αλλά όλα τα μέτωπα -και σίγουρα αυτά που συνδέονται με την εσωτερική πολιτική- συναντούν προβλήματα και η διαχείρισή τους οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.

Σε αυτήν την εικόνα πρέπει να προστεθούν και τα ζητήματα που ανακύπτουν από τα πρόσωπα. Επί παραδείγματι, τώρα που φουντώνει το αγροτικό φαίνεται ξεκάθαρα –ακόμη και στους πιο αδαείς- ότι ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης κάθε άλλο παρά κατάλληλος και ικανός να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κρίση διαπιστώνεται ότι είναι.

Επιπλέον, τώρα αναγνωρίζεται (εκ των υστέρων φυσικά) ότι ήταν ίσως λάθος το άνοιγμα του θέματος του γάμου των ομοφυλοφίλων σε αυτήν την συγκυρία. Κι αυτό διότι όπως προκύπτει έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για να «φουσκώσουν» οι κοινωνικές αντιδράσεις και στα άλλα συγκοινωνούντα δοχεία.

Με δεδομένα όλα αυτά, επιβεβαιώνονται μέρα με την ημέρα όσοι υποστήριζαν ότι είναι ορατή και άμεση η απειλή ενός μεγάλου ντόμινο κινητοποιήσεων και συγκρούσεων από πολλές και διαφορετικές αφετηρίες.

«Ο Μητσοτάκης άπλωσε πολύ τον τραχανά και τώρα φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να τον μαζέψει» όπως έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος της κυβερνητικής πτέρυγας μεταφέροντας τον γενικότερο προβληματισμό και αγωνία που μετά την είσοδο της νέας χρονιάς εκδηλώνονται στα γαλάζια πηγαδάκια της Βουλής και όχι μόνο.

Είναι η πρώτη ίσως φορά μάλιστα που με πραγματικούς όρους το ηθικό του στρατεύματος πέφτει τόσο πολύ…
Ο ΚΟΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: