Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Για την μισθολογική αναγνώριση της δημόσιας προϋπηρεσίας των συμβασιούχων του Δήμου Δελφών

Οι εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ του Δήμου Δελφών από το 2017 που ξεκίνησε η λειτουργία τους, παλεύουν να τους αναγνωριστεί η δημόσια προϋπηρεσία που έχουν, ακόμα και απ’ τον Δήμο Δελφών, προκειμένου να ανασάνουν μισθολογικά. Είναι γνωστά άλλωστε τα πενιχρά μεροκάματα των συμβασιούχων μερικής απασχόλησης, που κατά κανόνα αποτελούν τη σχέση εργασίας των νέων προσλήψεων στο δημόσιο τα τελευταία χρόνια. Με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις τον Ιούνιο του 2022 το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Δήμου αναγνώρισε τις προϋπηρεσίες που καταθέσαν ώστε να καταταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια που δικαιούνται, όσοι απ’ αυτούς προσκόμισαν βεβαιώσεις προϋπηρεσίες.

Ενάμιση χρόνο μετά, η κατάταξή τους σε μισθολογικά κλιμάκια δεν έχει γίνει. Απεναντίας μάλιστα, οι υπηρεσίες του Δήμου Δελφών ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης του 2022, προφανώς εκτελώντας εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων. Η ανάκληση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν προχώρησε, καθώς είναι αναρμόδιο όργανο για τέτοια απόφαση και η κατάσταση για τους εργαζόμενους έχει βαλτώσει: Δεν παίρνουν τα κλιμάκια που δικαιούνται,

και κινδυνεύουν να χάσουν αξιώσεις περασμένων ετών λόγω παραγραφής στη διετία, αναγκαζόμενοι να πληρώνουν δικηγόρους από το υστέρημά τους για να βρουν το δίκιο τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, έφερε το θέμα πρώτη φορά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 1 Φεβρουαρίου με την μορφή ερώτησης. Πειστικές απαντήσεις από την δημοτική αρχή δεν λάβαμε, παρά μόνο επί των τύπων και των διαδικασιών, επί της ουσίας τίποτα.

Για το λόγο αυτό το επαναφέραμε στη συνεδρίαση της 16 Φεβρουαρίου με την μορφή του εκτός ημερησίας διάταξης θέματος. Επιπλέον, γιατί έπρεπε να πάρουν τον λόγο και να ακουστούν οι εργαζόμενοι που διεκδικούν το δίκιο τους.

Και πραγματικά δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις αυτό που γίνεται με τις συμβάσεις εργασίας και τις προϋπηρεσίες που εκδίδει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του. Ενώ προσλαμβάνει με σχέση μισθωτής εργασίας ορισμένου χρόνου –έτσι δηλώνονται στον ΕΦΚΑ– οι ίδιες υπηρεσίες εκδίδουν μετά βεβαιώσεις προϋπηρεσίες παροχής έργου, τις οποίες μετά δεν αναγνωρίζουν ως δημόσια προϋπηρεσία μισθωτού…

Παραλογισμός, που κρύβει όμως σκοπιμότητα, γιατί μικρότεροι μισθοί, περισσότερα χρήματα μένουν στα ταμεία του Δήμου για άλλες δουλειές.

Το ελάχιστο που έχει να κάνει ο Δήμος Δελφών απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι να αναγνωρίσει άμεσα την δημόσια προϋπηρεσία όσων έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, να τους κατατάξει στα σωστά μισθολογικά κλιμάκια και να αρχίσουν να πληρώνονται αυτά που δικαιούνται, καθώς επίσης και να λάβουν τα αναδρομικά παρελθόντων ετών.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του ζητήματος μαζί με τους εργαζομένους, τους οποίους καλούμε να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των σωματείων και ομοσπονδιών του δημοσίου στις 28 Φλεβάρη, ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και κεντρικό σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”.

Άμφισσα, 25 Φεβρουαρίου 2024


Δεν υπάρχουν σχόλια: